Δεν είμαστε λίγοι όσοι υποφέρουμε από αέρια, φούσκωμα, πεπτικά προβλήματα, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS) και πολλά άλλα. Προκειμένου να απαλλαγούμε, έστω σε έναν βαθμό, έχει σημασία να συνειδητοποιήσουμε ότι το έντερό μας θεωρείται ο «δεύτερος εγκέφαλος». Επομένως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Μια πιο ισορροπημένη διατροφή υπόσχεται να μας ανακουφίσει μια και καλή από τα εντερικά προβλήματα. Ποια τρόφιμα όμως είναι αυτά που βλάπτουν το έντερο και θα πρέπει να τα εξαιρέσουμε από το πλάνο μας;
Tα επεξεργασμενα τρόφιμα
Oρισμένα τρόφιμα έχουν πέρασει από υπερβολικά πολλά στάδια επεξεργασίας, προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους. Κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας, στα προϊόντα προστίθενται διάφορα συντηρητικά, ενώ παράλληλα αφαιρούνται ορισμένες θρεπτικές ουσίες.
Τα διάφορα πρόσθετα, τα συντηρητικά και τα τεχνητά συστατικά που είναι κρυμμένα στα επεξεργασμένα τρόφιμα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ερεθίσουν το βλεννογόνο του εντέρου.
Επιπλέον, όλα αυτά τα σνακ συνήθως έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσια σε ανθυγιεινά λιπαρά, τα οποία επίσης απειλούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εντέρου.
Αντί λοιπόν για κρουασάν, πατατάκια, αρτοσκευάσματα από το σούπερ μάρκετ και έτοιμα μπισκότα, επιλέγουμε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και πηγές άπαχης πρωτεΐνης.
Η Γλουτένη
Προϊόντα με γλουτένη, όπως ορισμένα δημητριακά πρωϊνού, ψωμιά για τοστ και το αλεύρι συνδέονται με ανοσολογικές αντιδράσεις και γαστρεντερικές βλάβες. Μάλιστα, σε ασθενείς με ευαισθησία, η γλουτένη ενδέχεται να προκαλέσει φλεγμονή του εντέρου.
Τα καλά νέα είναι ότι στα εστιατόρια πλέον προσφέρονται αρκετές επιλογές πιάτων χωρίς γλουτένη, ενώ πολλά συσκευασμένα τρόφιμα φέρουν πλέον την ένδειξη «χωρίς γλουτένη».
Η Υπερβολική Ζάχαρη
Η ζάχαρη είναι εθιστική και με την πάροδο του χρόνου παραμονεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών ζητημάτων.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η λευκή ζάχαρη είναι και τρομερά επιβλαβής για την υγεία του εντέρου. Μια δίαιτα υψηλή σε ραφιναρισμένα σάκχαρα και τεχνητά γλυκαντικά, διαταράσσει την ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, ευνοώντας την αναπαραγωγή των επιβλαβών βακτηρίων.
Επομένως, κρίνεται σκόπιμο να επιλέγουμε πιο υγιεινά υποκατάστατα όπως το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου ή η στέβια. Ακόμη όμως και τα φυσικά γλυκαντικά, αν δεν καταναλωθούν με μέτρο, μπορούν να αποδειχθούν εξίσου επιζήμια για την υγεία του εντέρου.