To φθινόπωρο άτυπα μοιάζει σαν να μας εισάγει μια νέα χρονιά. Κι όπως συμβαίνει και τον Ιανουάριο, πολλοί από εμάς τον Σεπτέμβρη, θέτουμε νέους στόχους, που αφορούν πρωτίστως την υγεία και δευτερευόντως τη φυσική κατάσταση και την εικόνα του σώματός μας.
Για όσους έχουμε θέσει στόχο μέχρι τον χειμώνα να έχουμε μια επίπεδη κοιλιά, η διατροφολόγος Μέρι Σάμπατ είναι εδώ, με τρεις τροφές που αν τις εντάξουμε στα γεύματά μας, υπόσχονται μικρότερη περιφέρεια, επίπεδη κοιλιά και καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα φυλλώδη πράσινα, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το σέσκουλο, συμβάλλουν μοναδικά στην προσπάθεια απώλειας λίπους από την κοιλιά. Κι αυτό γιατί είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, που μας προκαλούν ένα αίσθημα πληρότητας, το οποίο αυτόματα περιορίζει τον κίνδυνο υπερκατανάλωσης τροφής και τα υπερφαγικά επεισόδια.
Επιπλέον, η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε θερμίδες τα καθιστά ιδανική επιλογή για όσους στοχεύουμε στη δημιουργία θερμιδικού ελλείμματος, το οποίο θεωρείται απαραίτητο για την απώλεια βάρους.
Και το καλύτερο; Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι τόσο ευέλικτα που μπορούμε εύκολα να τα εντάξουμε στο γαστρονομικό μας ρεπερτόριο, ενσωματώνοντάς τα στις σαλάτες μας, στα δροσιστικά σμούθι μας, στις σούπες και σε μια ευρεία γκάμα απολαυστικών φθινοπωρινών συνταγών.
Οι άπαχες πρωτεΐνες
Οι άπαχες πρωτεΐνες, όπως το στήθος κοτόπουλου, η γαλοπούλα, το τόφου και τα ψάρια, είναι ζωτικής σημασίας στη μάχη κατά του λίπους στην κοιλιά. Αυτές οι πηγές πρωτεΐνης όχι μόνο βοηθούν στην οικοδόμηση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, αλλά προάγουν επίσης ένα διαρκές αίσθημα κορεσμού.
Διατηρώντας μας χορτάτους, οι άπαχες πρωτεΐνες μας αποτρέπουν από την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και τα πρόχειρα σνακ, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια βάρους, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς.
Τα υγιεινά λιπαρά
Τα θρεπτικά λιπαρά, που κρύβονται σε τρόφιμα όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το ελαιόλαδο, είναι απαραίτητα για την απώλεια λίπους στην κοιλιά. Κι αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι μας εξασφαλίζουν το πολυπόθητο αίσθημα κορεσμού, που μας βοηθά να ελέγχουμε την πείνα μας, μειώνοντας την πιθανότητα υπερφαγίας.
Ακόμη, τα θρεπτικά λιπαρά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της συνολικής μεταβολικής υγείας, ρυθμίζοντας ορμόνες όπως η ινσουλίνη και παράγοντες όπως το ζάχαρο στο αίμα. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στον έλεγχο της όρεξης και στη μείωση της λιγούρας για ανθυγιεινές λιχουδιές με πολλές θερμίδες.
Κι αν δεν μπορούμε να τρώμε ψάρι κάθε μέρα, μερικές φέτες αβοκάντο και μια κουταλιά ελαιόλαδο στις σαλάτες μας, μαζί με μια μικρή χούφτα ξηρών καρπών ημερησίως είναι υπέρ-αρκετά
(Με πληροφορίες από yahoo).