Τρία διαστημικά πειράματα μαθητών από την Ελλάδα, με πύραυλο της Blue Origin

Πειράματα μαθητικών ομάδων από τη χώρα μας εκτοξεύτηκαν με πύραυλο που πραγματοποίησε την έκτη πτήση του.
.
.
Blue Origin

Τρία διαστημικά πειράματα μαθητικών ομάδων από την Ελλάδα εκτοξεύτηκαν επιτυχώς την Τετάρτη με πύραυλο New Shepard της Blue Origin- της διαστημικής εταιρείας του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος- στο πλαίσιο της αποστολής NS-12.

Όπως ανέφερε στη HuffPost Greece o Δρ. Τάκης Παπαδόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου- μηχανολόγος μηχανικός (σχεδιασμός συστημάτων- PhD Mechanical Engineering/ Systems Engineering), μέσω της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών διεξήχθη πέρυσι πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός όπου τον Νοέμβριο του 2018 επελέγησαν πέντε ομάδες από όλη τη χώρα. Στη συνέχεια οι ομάδες συνέχισαν μόνες τους, με τεχνική επίβλεψη και συντονισμού του ίδιου, στην κατασκευή και την τεχνική ολοκλήρωση της πειραματικής διάταξης για ενσωμάτωση στην εν λόγω αποστολή της Blue Origin, μαζί με άλλα πειράματα από όλο τον κόσμο. Από τις πέντε ομάδες τρεις πέρασαν στην τελική φάση για την εν λόγω αποστολή- ενώ οι άλλες δύο προορίζονται να πετάξουν σε άλλες πτήσεις.

Έκτη αποστολή με τον ίδιο πύραυλο

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος πύραυλος New Shepard που εκτοξεύτηκε από το δυτικό Τέξας πέταξε για έκτη φορά- υποδεικνύοντας την πρόοδο της Blue Origin στον τομέα των επαναχρησιμοποιούμενων σκαφών για διαστημικές αποστολές. Όπως τονίζει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, «η Blue Origin είχε ως τώρα ξαναχρησιμοποιήσει δύο πυραύλους από πέντε φορές τον καθένα, οπότε πρόκειται για ρεκόρ, με αυτόν τον πύραυλο να ολοκληρώνει την έκτη πτήση του στο Διάστημα και πάλι πίσω». Παράλληλα, η Blue Origin σημειώνει ότι επρόκειτο για την ένατη πτήση πυραύλου New Shepard σε αποστολή εμπορικού χαρακτήρα, «και είμαστε περήφανοι που πετάξαμε με τον 100ό μας πελάτη».

.
.
Blue Origin

Όσον αφορά στο σκάφος, η εταιρεία υπογραμμίζει πως, μεταξύ των έξι πτήσεων του πυραύλου, χρειάστηκαν ελάχιστες διαδικασίες συντήρησης/ επισκευών.

Η εκτόξευση του πυραύλου είχε αναβληθεί μία φορά, ωστόσο το New Shepard εκτοξεύτηκε κανονικά, φτάνοντας σε μέγιστο ύψος 104.564 μέτρων (πάνω από το θεωρούμενο ως όριο του Διαστήματος). Εκεί η κάψουλα αποχωρίστηκε από τον πύραυλο, ο οποίος επέστρεψε πίσω στη Γη και πραγματοποίησε ελεγχόμενη προσγείωση, ενώ η κάψουλα κατέβηκε αργά με αλεξίπτωτο. Η όλη πτήση κράτησε περίπου 10 λεπτά.

Ποια είναι τα ελληνικά πειράματα

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, οι προσπάθειες αυτές «αποτελούν πρότυπα επιτυχίας και παραδείγματα εξωστρέφειας προς την νέα γενιά που χειμάζεται μέσα στην οικονομική κρίση και που ταλαιπωρείται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια».

Τα τρία ελληνικού ενδιαφέροντος πειράματα ήταν τα εξής:

  • «Μελέτη φυσικών ιδιοτήτων με γαλακτώματα σε μηδενική βαρύτητα» (Σχολεία Αμερικανικής Παροικίας- Αθήνα- ACS Athens)

  • «Πείραμα καθορισμού αναγκαίας παραμέτρου για τη δημιουργία τεχνητής βαρύτητας σε micro-g συνθήκες μέσω ομαλής στροφικής κίνησης» (1ο ΓΕΛ Ρόδου)

  • «Μέτρηση της μάζας σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας (Ζάννειο Πειραματικό Λύκειο).

.
.
Blue Origin

Στο φορτίο του New Shepard περιλαμβάνονταν και δύο καλλιτεχνικής φύσης projects στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού με τίτλο «Art in Space», ένα πείραμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια για τις επιπτώσεις της χαμηλής βαρύτητας στη βιολογία των κυττάρων και ένα πείραμα για δημιουργία μειγμάτων αερίων προς χρήση σε διαστημικές αποστολές- είτε για σκοπούς προώθησης, είτε για σκοπούς υποστήριξης ζωής. Ακόμη, στο σκάφος υπήρχαν κάρτες από μαθητές ανά τον κόσμο, στο πλαίσιο του εγχειρήματος Club for the Future της Blue Origin.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι άξιον αναφοράς το ότι με αποστολές της Blue Origin έχουν πετάξει ως τώρα 100 πειράματα, εκ των οποίων τα έξι ήταν με ελληνικά «χρώματα» - και προετοιμάζονται και άλλα.

Δημοφιλή