H αλλαγή της ώρας σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη του χειμώνα, με τις μικρότερες μέρες και τον πιο ψυχρό καιρό. Αυτή η μετάβαση από την θερινή στη χειμερινή ώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία μας.
Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή ώρας μπορεί να προκαλέσει από προβλήματα με τον κιρκάδιο ρυθμό μέχρι πιο σοβαρά ζητήματα ψυχικής υγείας, όπως η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.
Ωστόσο, η αλλαγή ορισμένων συνηθειών του τρόπου ζωής μπορεί να κάνει αυτή τη μετάβαση ευκολότερη.
Πώς μπορεί η αλλαγή της ώρας να επηρεάσει την υγεία μας
Ενώ στους περισσότερους από εμάς δεν αρέσει το γεγονός ότι το ηλιοβασίλεμα τους χειμώνες έρχεται τόσο νωρίς, η μετάβαση στη χειμερινή ώρα από το φθινόπωρο και ύστερα, είναι ευεργετική για τη συνολική μας ευημερία. Γιατί ξυπνάμε για το σχολείο ή τη δουλειά με φως, το οποίο μας τροφοδοτεί με έξτρα ενέργεια.
Ωστόσο, όταν αλλάζουμε τα ρολόγια, στον οργανισμό προκαλούνται συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του τζετ λαγκ. Αρκετοί αντιμετωπίζουμε επίσης ζητήματα με τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού, που έχει άμεση σχέση με τον κύκλο του ύπνου.
Συν τοις άλλοις, όσοι είμαστε επιρρεπείς σε εποχιακές συναισθηματικές διαταραχές, μπορεί να επηρεαστούμε περισσότερο κατά τη διάρκεια των μηνών όπου οι μέρες είναι μικρότερες ή πιο σκοτεινές.
Λόγω της έλλειψης ηλιακού φωτός, ο οργανισμός μπορεί να παρουσιάσει μειωμένη έκκριση μιας ορμόνης που ονομάζεται σεροτονίνη και σχετίζεται άμεσα με το συναίσθημα της χαράς.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να μας παίρνει από κάτω. Είναι αρκετά συνηθισμένο να αισθανόμαστε ενεργειακά πιο πεσμένοι κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών ημερών. Μάλιστα, είναι κάτι που αφορά ολόκληρο τον κόσμο αν λάβουμε υπόψιν ότι δημοσκόπηση του 2022 διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% των Αμερικανών δηλώνουν ότι η διάθεσή τους πέφτει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε τη μετάβαση
1. Βγαίνουμε έξω
Έχει σημασία να εκθέτουμε τον οργανισμό μας στο ηλιακό φως όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί φυσικά εάν εργαζόμαστε σε εσωτερικό χώρο. Επομένως, εάν είναι δυνατόν, μπορούμε να βγαίνουμε έξω για 15 έως 30 λεπτά μετά το πρωινό ξύπνημα, για να δούμε το φως της μέρας και να ρουφήξουμε τα πολλαπλά οφέλη του μέχρι την τελευταία σταγόνα.
2. Αθλούμαστε
Επιπλέον, η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας κατά τους χειμερινούς μήνες, ακόμα κι αν είναι πιο δύσκολο να βρούμε το κίνητρο. Η γυμναστική προάγει τον καλό ύπνο και μπορεί να απελευθερώσει ενδορφίνες, οι οποίες είναι επίσης χρήσιμες για την αντιμετώπιση των αλλαγών στη διάθεση μας το χειμώνα.
3. Διατηρούμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου
Ακριβώς όπως βάζουμε ξυπνητήρι για να σηκωθούμε από το κρεβάτι, θα πρέπει και να ρυθμίζουμε ένα ξυπνητήρι για να μας λέει πότε είναι η ώρα να κοιμηθούμε, ή έστω να ξεκινήσουμε τη ρουτίνα της χαλάρωσής μας.
Το καλοκαίρι μπορεί να είναι δύσκολο να πάμε για ύπνο πάντοτε την ίδια ώρα. Τον χειμώνα ωστόσο, η πειθαρχία απέναντι στην ρουτίνα του ύπνου μας εξασφαλίζει την πολυπόηθητη ξεκούραση που μονομιάς, μας βοηθά να έχουμε πολύ καλύτερη διάθεση και πιο αισιόδοξες σκέψεις.
(Mε πληροφορίες από health).