Η ελληνική βιβλιογραφία εμπλουτίζεται και γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα με τρία νέα βιβλία που κυκλοφορούν από τις εξαιρετικές εκδόσεις Αρμός.
Πρόκειται για βιβλία που πραγματεύονται θέματα όπως την συγχώρεση, τη βία, την ιστορικότητα του Ιησού.
Είναι βέβαιο ότι θα εκτιμηθούν από όσους αναγνώστες, έχουν αναζητήσεις και υψηλού επιπέδου διανοητικές απαιτήσεις.
«Αναζητώντας το έτος Μηδέν»
Του Μάρκου Δενδρινού
Πρόκειται για μία επιστημονική εκτίμηση των ημερομηνιών γέννησης, θανάτου και ανάστασης του βιβλικού Ιησού με βάση τις ευαγγελικές περικοπές και τα ιστορικά στοιχεία της εποχής.
Ποιος είναι ο πραγματικός Ιησούς; Πότε γεννήθηκε και πότε πέθανε; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά φαίνονται δύσκολες, αν όχι ανέφικτες. Θα είχε όμως ενδιαφέρον η επίλυση ενός άλλου γρίφου, η εύρεση της πιθανής ημερομηνίας γέννησης και θανάτου εκείνου του βιβλικού μυθικού προσώπου, που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας.
Ας ακολουθήσουμε τα ίχνη που μας δίνουν τα διαθέσιμα βιβλικά και ιστορικά στοιχεία. Στην προσπάθεια αυτή θα βασιστούμε κατά κύριο λόγο στα Ευαγγέλια, τον Ιώσηπο, τον Σουητώνιο αλλά … και στον Νεύτωνα.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Μάρκος Δενδρινός είναι Καθηγητής Πληροφορικής και Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Έχει συγγράψει βιβλία πληροφορικής, ένα βιβλίο με αναλυτική μελέτη του πλατωνικού Παρμενίδη, επίμετρα σε βιβλία ποίησης της Αναγέννησης που αφορούν την ιστορία των ιδεών της περιόδου, συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους, επιστημονικές δημοσιεύσεις σε θέματα πληροφορικής, αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και ιστορίας της επιστήμης κατά την περίοδο του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.
«Συγχώρεση - Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση»
Το δεύτερο βιβλίο έχει να κάνει με ένα θέμα δύσκολο το οποίο όμως μας αφορά όλους. Πρόκειται για μια συλλογική δουλειά καθώς σε αυτό γράφουν οι:
Ι. Βαρτζόπουλος
Ευ. Βενιζέλος
Κ. Ζερβός
Κ. Μπακογιάννης
Π. Παπαδόπουλος
Στ. Ράμφος
Τ. Σακελλαρόπουλος
Μ. Στεφανουδάκης
Η έννοια της συγχώρεσης γεννά ερωτήματα όπως:
Είναι στη φύση του ανθρώπου η δυνατότητα της συγχώρεσης, ή συγχωρούμε για λόγους κοινωνικής σύμβασης, δικαίου, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή ιδιοτελών κινήτρων;
Πόσο γνήσια μπορεί να είναι η συγχώρεση – εάν υπάρχει;
Ποια είναι τα συνειδητά και ασυνείδητα κίνητρα της συγχώρεσης;
Τί ωθεί έναν άνθρωπο να συγχωρήσει;
Σε ποιο βαθμό η συγχώρεση απευθύνεται στον άλλον και σε ποιόν βαθμό ανταποκρίνεται σε δικές του ανάγκες;
Κινείται από ένα αίτημα του άλλου ή υπακούει σε δικά του κίνητρα;
Όμως δεν πρόκειται για μια αφηρημένη έννοια και οι συγγραφείς δεν γενικολογούν. Υπάρχουν απαντήσεις, υπάρχει κατεύθυνση.
Όπως σημειώνουν οι εκδότες του βιβλίου, η συγχώρεση είναι μια στιγμή που το άτομο αίρεται υπεράνω της φύσης του και η κοινωνία υπεράνω της ιστορίας της. Εάν μια κοινωνία συγχωράει, τότε η ιστορία σταματά.
Ο άνθρωπος που ζητά ή δίνει συγχώρεση, επιθυμεί το τέλος της ιστορίας, επιθυμεί η ιστορία να μην καταγράφει πλέον τις πράξεις του ή τις συνέπειές της, όχι απαραίτητα να τις αίρει αλλά να μην τις συμπεριλαμβάνει στη ροή της.
Η συγχώρεση είναι μια ενεργητική κίνηση. Εμπεριέχει την παραίτηση από τον θυμό, την επιθυμία εκδίκησης και τη μνησικακία, όπως και από την επιθυμία ανταπόδοσης για την ζημιά που υπέστης.
Στην ουσία αφήνεις τον άλλον ελεύθερο από αυτό που σας ένωνε, από την απώλεια που σου προκάλεσε και από τις απαιτήσεις που ενδεχομένως είχες.
Σημειώνεται ότι η «Συγχώρεση» είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς «Η ψυχανάλυση συναντά την κοινωνία» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός. Το βιβλίο επιμελήθηκαν η Μαρία Χατζηανδρέου και ο Σωτήρης Μανωλόπουλος
Βία στην πόλη
Η Ψυχανάλυση συνομιλεί με τις Επιστήμες του Ανθρώπου
Η βία είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο το οποίο παίρνει πολυάριθμες μορφές στην καθημερινότητά μας. Ο καθένας μπορεί να το βιώσει ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Ποιοι είναι οι παράγοντες που ενεργοποιούν την επιθετικότητα και οδηγούν στη βία;
Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας και με ποιον τρόπο λειτουργούν τα συναισθήματα της ματαίωσης, του θυμού, της εγκατάλειψης, του μίσους στη χρήση βίας;
Ποιον ρόλο παίζει η εξουσία, τα ΜΜΕ αλλά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας;
Το βιβλίο «Βία στην πόλη» θέτει προβληματισμούς γύρω από το πρόβλημα της ανθρώπινης ανάγκης για ισχύ και εξουσία, της επιθετικότητας, της βίας, του πολέμου, του εξεγερμένου ανθρώπου, της αξίας του για την κοινωνία.
Είτε πρόκειται για την βία των στρατοπέδων συγκέντρωσης, είτε πρόκειται για την ακραία κακοποίηση παιδιών είτε για την ακραία καταστροφή που ασκείται στις ζωές και τις περιουσίες άλλων ανθρώπων, είτε για την απάνθρωπη βία εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης, είτε για την καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, η βία ξεπερνά την δυνατότητα κατανόησης με τα επιστημολογικά εργαλεία που διαθέτουμε, όποια και αν είναι αυτά.
Στον παρόν τόμο καταξιωμένοι ψυχίατροι – ψυχαναλυτές συνδιαλέγονται με πολιτικούς επιστήμονες, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους και δημοσιογράφους σε μια προσπάθεια προβληματισμού και αφύπνισης.
Πιο ειδικά:
Σ. Μπεράτης: Ψυχαναλυτικές απόψεις για την επιθετικότητα και την παραβατικότητα
Ι. Πανούσης: Εγκλήματα μίσους και φυλετική βία
Β. Γεωργιάδου: Παλιοί και νέοι εξτρεμισμοί ως υποκινητές του «ρεζερβουάρ της βίας»
Α. Σκούλικα: Βία και σεξουαλικότητα.
Π. Μπουκάλας: Μέσα μαζικής βίας
Λ. Λουλούδης: Το περιβάλλον της πόλης παράγει βία;
Μ. Χατζηανδρέου: Σκέψεις για την συσχέτιση πόλης και βίας ή “πώς η πόλη παράγει βία”.
Ι. Τσίγκανου: «Εικόνες» βίας από μαθητές και εκπαιδευτικούς: Πορίσματα εμπειρικών ερευνών
Κ. Μπαζαρίδης: Μερικές σκέψεις για την εφηβεία και την βία
Σ. Μανωλόπουλος: Η βία των παιδιών, των εφήβων και των ομάδων τους στο σχολείο.