Τρίζουμε τα δόντια μας τη νύχτα: Η πανεύκολη άσκηση της γνάθου που μας απαλλάσσει από το μαρτύριο

Μπορούμε να την υλοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το τρίξιμο των δοντιών ή βρουξισμός προκαλεί προβλήματα στον ύπνο.
pocketlight via Getty Images
Το τρίξιμο των δοντιών ή βρουξισμός προκαλεί προβλήματα στον ύπνο.

Το NHS - Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας αναφέρει ότι περίπου το 8-10% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου θα τρίξουν τα δόντια τους - γνωστό και ως βρουξισμός - κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Προσθέτουν ότι το φαινόμενο είναι πιο συχνό σε άτομα ηλικίας 25-44 ετών. Και ενώ οι περισσότερες μεμονωμένες περιπτώσεις είναι αβλαβείς, «όταν το τρίξιμο των δοντιών γίνεται σε τακτική βάση, μπορεί να βλάψει μόνιμα τα δόντια», λέει η υπηρεσία υγείας.

Ωστόσο, όποιος έχει παλέψει με το πρόβλημα θα ξέρει ότι μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσει, κυρίως επειδή πολλοί άνθρωποι τρίζουν τα δόντια τους στον ύπνο τους.

Ίσως λοιπόν να χαρούμε στο άκουσμα ότι το Sleep Foundation συνιστά μια απλή γλωσσική άσκηση για να χαλαρώσουμε τους μύες που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη δράση.

Ποιες ασκήσεις βοηθούν στην πρόληψη του τριξίματος των δοντιών;

Λοιπόν, ως δευτερεύουσα σημείωση, το NHS λέει ότι η γενική άσκηση - η τακτική προπόνηση ή το περπάτημα - είναι καλό για την πρόληψη του βρουξισμού, καθώς μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμόμαστε καλύτερα και μπορεί να ανακουφίσει το άγχος ή το στρες, που προκαλεί το τρίξιμο των δοντιών.

Ωστόσο, το Sleep Foundation αναφέρει ότι μέρος του πόνου της γνάθου που μπορεί να προέλθει από το τρίξιμο των δοντιών μας τη νύχτα μπορεί να ανακουφιστεί κάνοντας κι έναν ελιγμό στη γλώσσα.

«Λίγα λεπτά από αυτές τις ασκήσεις πολλές φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσουν στη χαλάρωση και το τέντωμα των μυών που εμπλέκονται στο τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μια μέθοδος περιλαμβάνει το κλείσιμο των χειλιών μας ενώ κρατάμε τα δόντια της άνω και κάτω γνάθου μακριά το ένα από το άλλο.

Ας δοκιμάσουμε να βάλουμε την άκρη της γλώσσας μας στην «οροφή» του στόματός μας χωρίς να αγγίζει τα δόντια μας κι ας προσπαθήσουμε να την κρατήσουμε εκεί για όσο περισσότερο μπορούμε.

Μπορούμε να κάνουμε την κίνηση όλη την ημέρα για να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να βάλουμε φρένο στον βρουξισμό.

Κάποια άλλη συμβουλή;

Το NHS λέει ότι ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση του άγχους και του στρες, που προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις βρουξισμού.

Μπορούμε επίσης να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την υγιεινή του ύπνου μας, καθώς ο βαθύτερος, πιο ξεκούραστος ύπνος μπορεί να αποτρέψει το πρόβλημα. Παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη μπορούν να κάνουν τον πόνο στη γνάθο ή τον πονοκέφαλο πιο διαχειρίσιμο, όπως και οι παγοκύστες.

Σε κάποιες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να επισκεφτούμε έναν οδοντίατρο ή γιατρό, ειδικά εάν παρατηρούμε πολύ πόνο ή ζημιά στα δόντια.

Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να μας χορηγηθεί προστατευτικό στόματος ή, πολύ περιστασιακά, να μας δοθεί η συμβουλή να κάνουμε botox γνάθου.