Όταν ακούμε κάλιο οι τροφές που πρώτες έρχονται πρώτες στο μυαλό μας είναι η μπανάνα, το πορτοκάλι, η πατάτα, και η ντομάτα.
Η μπανάνα περιέχει 350 χιλιοστόγραμμα κάλιο ανά 100 γραμμάρια. Είναι από τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Δεν είναι το μόνο όμως…
Λίγα λόγια για το κάλιο
Οπως γράφει η Στέλλα Μορφογιάννη, διαιτολόγος, διατροφολόγος με έδρα την Λάρισα, το κάλιο αντιπροσωπεύει το 5% του μεταλλικού περιεχομένου του σώματος και είναι το τρίτο σε περιεκτικότητα μέταλλο μετά το ασβέστιο και τo φώσφορο. Η απορρόφησή του γίνεται από το λεπτό έντερο και οι νεφροί ρυθμίζουν το ισοζύγιό του. Αποτέλεσμα της έλλειψης υγρών και η νεφρική ανεπάρκεια είναι οι υψηλές συγκεντρώσεις καλίου στο πλάσμα.
Το κάλιο σχετίζεται με την οξεοβασική ισορροπία, μεταφορά θρεπτικών συστατικών, την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, την φωσφορυλίωση της κρεατίνης, τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και την σύνθεση των πρωτεϊνών. Ανεπάρκειά του προκαλεί αρρυθμίες, μυϊκή αδυναμία, ευερεθιστικότητα, σπάνια παράλυση, διάρροιες, μετεωρισμό, ναυτία κι εμετό.
Οι 10 πρωταθλητές σε κάλιο ανά 100 γρ. τροφής.
Στιγμιαίος καφές (4000 χιλιοστά γραμμαρίου σε 100 γραμμάρια) πλούσιος σε κάλιο αλλά 100 γρ καφέ δύσκολο να καταναλώσει κάποιος σε μία ημέρα. Ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει περίπου 200 καλίου.
Αποξηραμένα βερίκοκα (1880 χιλιοστά γραμμαρίου/100γραμμάρια).
Καρότα βρασμένα (1830 χιλιοστά γραμμαρίου/100γραμμάρια)
Πελτές ντομάτας (1540 χιλιοστά γραμμαρίου/100 γραμμάρια)
Σκόνη κακάο (1500 χιλιοστά γραμμαρίου/100γραμμάρια) όπως και για τον καφέ 100 γ. δύσκολο να καταναλωθούν. Μία κουταλιά της σούπας όμως περιέχει περίπου 150 χιλιοστά γραμμαρίου καλίου.
Σκόνη πουρέ πατάτας (1550 χιλιοστά γραμμαρίου/100 γραμμάρια)
Ροδάκινα και σύκα αποξηραμένα και δημητριακά All Bran(1100 χιλιοστά γραμμαρίου/100 γραμμάρια)
Σταφίδα ωμή (860 χιλιοστά γραμμαρίου/100 γραμμάρια)
Χουρμάδες αποξηραμένοι (750 χιλιοστά γραμμαρίου/100 γραμμάρια)
Αποξηραμένη Καρύδα (750 χιλιοστά γραμμαρίου/100 γραμμάρια)
Αντίστοιχα 10 μαγειρεμένα φαγητά με περισσότερο κάλιο από την μπανάνα είναι:
Πατάτες τηγανιτές (950 χιλιοστά γραμμαρίου / 100 γραμμάρια)
Μπριάμ (550 χιλιοστά γραμμαρίου/100 γραμμάρια)
Τραχανάς (543 χιλιοστά γραμμαρίου/100 γραμμάρια)
Μπαρμπούνια τηγανιτά (535 χιλιοστά γραμμαρίου/100 γραμμάρια)
Μοσχάρι κοκκινιστό (501 χιλιοστά γραμμαρίου/100 γραμμάρια)
Ψάρι φέτα πλακί με πατάτες (487 χιλιοστά γραμμαρίου/100 γραμμάρια)
Χορτόσουπα (487 χιλιοστά γραμμαρίου/100 γραμμάρια)
Χόρτα βραστά (428 χιλιοστά γραμμαρίου/100 γραμμάρια)
Χοιρινό αυγολέμονο (411 χιλιοστά γραμμαρίου/100 γραμμάρια)
Συκώτι μοσχαρίσιο ψητό (384 χιλιοστά γραμμαρίου/100 γραμμάρια)
Και οι 10 πλουσιότερες πηγές καλίου ανά μερίδα φαγητού είναι:
60 γρ. Αποξηραμένα βερίκοκα (1100 χιλιοστά γραμμαρίου)
1 κούπα φασόλια (607 χιλιοστά γραμμαρίου)
½ κούπα σόγια (440 χιλιοστά γραμμαρίου)
200 γρ. χυμός πορτοκάλι (400 χιλιοστά γραμμαρίου)
1 ποτήρι γάλα 1% (366 χιλιοστά γραμμαρίου)
200 γρ. γιαούρτι (330 χιλιοστά γραμμαρίου)
90 γρ. ψητό κοτόπουλο ή σολομός (330 χιλιοστά γραμμαρίου)
1 μέτρια μπανάνα (330 χιλιοστά γραμμαρίου)
1 κουταλιά της σούπας μελάσσα (298χιλιοστά γραμμαρίου)
1 ντομάτα (290χιλιοστά γραμμαρίου