Τροφές που κάνουν θαύματα σε περίπτωση που αρρωστήσουμε

Τρόφιμα - κλειδιά που υπάρχουν στην κουζίνα μας για να ξεπεράσουμε και την πιο επίμονη ίωση.
Vera Livchak via Getty Images

Προκειμένου να προετοιμάσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα για τις ιώσεις του χειμώνα, μια ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση, η λήψη βιταμινών, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και ο καλός ύπνος σίγουρα θα μας φανούν πολύτιμα.

Ωστόσο, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να προσβληθούμε από ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη. Εφόσον προκύψει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να έχουμε τα ντουλάπια και το ψυγείο μας εφοδιασμένα με τροφές που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας. Ποια είναι όμως τα τρόφιμα που πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας σε περίπτωση που αρρωστήσουμε; Οι διαιτολόγοι έχουν την απάντηση.

Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά

«Τα αντιοξειδωτικά όπως τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και τα καροτενοειδή βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών που απειλούν τα κύτταρά μας και θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα», εξηγεί η Έιμι Γκόντσον, μέλος του Expert Medical Board και συγγραφέας του The Sports Nutrition Playbook. «Και ευτυχώς, τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε όλα τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και κυρίως στα μούρα, το λάχανο, τα σταφύλια, τα ρόδια και τα πορτοκάλια».

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C μας βοηθά να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό ενάντια σε ασθένειες και ιώσεις. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να αναπαραχθούν προκειμένου να καταπολεμήσουν τη μόλυνση.

Και παρόλο που όταν ακούμε για βιταμίνη C το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα στα πορτοκάλια και τον χυμό τους, η εν λόγω ουσία εμπεριέχεται και στις ντομάτες, τις κόκκινες πιπεριές, τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, καθώς και τα πράσινα φασόλια.

Μοσχαρίσιο άπαχο κρέας

Ο ψευδάργυρος αποτελεί ένα μέταλλο που βοηθά στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Και το βοδινό κρέας θεωρείται εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου.

Εάν είμαστε χορτοφάγοι, μπορούμε να προσλάβουμε τον απαραίτητο ψευδάργυρο μέσα από τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή τη μαύρη σοκολάτα.

Γιαούρτι

Σύμφωνα με τον Tόμπι Αμιντόρ, ειδικό σε θέματα διατροφής, το γιαούρτι προσφέρει στο σώμα μας εξαιρετικά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

«Πρόκειται για μια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό μας, και δρουν ως «καλοήθη» βακτήρια που ενισχύουν την προστασία του πεπτικού μας συστήματος».

Πράσινο Τσάι

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού ενισχύει την υγεία μας. Και ειδικά όταν πρόκειται για μια περίοδο που υποφέρουμε από μία γρίπη. Το πράσινο τσάι περιέχει πολυφαινόλες, δηλαδή ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Πηγή: Eatthis