Εν μέσω της χειμερινής περιόδου οι ιώσεις αυξάνονται με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ταλαιπωρούνται από αυτές. Ακόμα κι ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να κρατήσει αρκετές μέρες εξασθενώντας τον ασθενή. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνες είναι αναγκαία, προκειμένου να επιτευχθεί γρήγορη ανάρρωση. Ποιες είναι όμως οι κατάλληλες τροφές;
Μιλήσαμε με τη διατροφολόγο κα Αλιόνα Στρατουλάτ, η οποία μας είπε ποιες τροφές να προτιμήσουμε, αλλά και ποιες να αποφύγουμε τις «δύσκολες» μέρες.
Κοτόσουπα
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι γιαγιάδες μας επέμεναν να καταναλώνουμε ένα πιάτο κοτόσουπα όταν ήμασταν άρρωστοι. Η κοτόσουπα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και εύπεπτα πιάτα, που μας βοηθούν τις περιόδους που ο οργανισμός μας αισθάνεται αδύναμος. Το κοτόπουλο εκτός από την πρωτεΐνη που μας προσφέρει, περιέχει κυστεΐνη, που αποδεδειγμένα βελτιώνει τα συμπτώματα της γρίπης και της βρογχίτιδας. Φτιάχνοντας μια κοτόσουπα προσθέτουμε διάφορα λαχανικά, των οποίων οι βιταμίνες παραμένουν στον ζωμό και κατά συνέπεια ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ένα πιάτο κοτόσουπα είναι πλούσιο σε υγρά και ηλεκτρολύτες, οπότε καταναλώνοντας το αναπληρώνουμε όλα όσα έχουμε χάσει λόγω της αδυναμίας.
Φρούτα και λαχανικά
Φρούτα όπως είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα ακτινίδια, τα γκρέιπφρουτ, αλλά και άλλα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, μια βιταμίνη που όπως γνωρίζουμε ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως εξηγεί η κα Στρατουλάτ η βιταμίνη C από μόνη της δεν προφυλάσσει, αλλά μπορεί να μειώσει τις ημέρες νοσηλείας.
Λαχανικά όπως καρότα, σπανάκι, λάχανο, μαρούλι, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο περιέχουν βιταμίνες που ενισχύουν τον οργανισμό και βοηθούν στη γρήγορη ανάρρωσή του. Τα φυλλώδη λαχανικά προσφέρουν πολλά οφέλη κι ένα από αυτά; Μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.
Κεφίρ
Το κεφίρ λόγω των προβιοτικών που περιέχει εμπλουτίζει το μικροβίωμα του εντέρου. Το 95% των ανοσοποιητικών κυττάρων παράγονται στο έντερο κι ένα υγιές έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.
Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, αλλά και το κακάο σε μορφή ροφήματος λόγω των πολυφαινόλων έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το κακάο περιέχει μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο που καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και κατ΄ επέκταση ηρεμεί την επιθυμία του ασθενούς για έντονο βήχα.
Τσάι
Το τσάι και ειδικά το πράσινο και το λευκό είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά και καταπολεμούν τους ιούς. Αποτελούν την τέλεια εναλλακτική πρόταση για να καθαρίσουμε τα ιγμόρεια, ενώ οι φυτικές ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή που περιέχει ωφελούν την υγεία. Εάν ενισχύσουμε το τσάι μας με λίγο τζίντζερ, μια κουταλιά μέλι και λίγο λεμόνι θα συνδυάσουμε πλούσιες αντιοξειδωτικές και ανακουφιστικές ιδιότητες.
Τροφές που πρέπει να αποφύγουμε το διάστημα της νοσηλείας
Γλυκά και γενικότερα οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη
Οι ζαχαρώδεις τροφές επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και παράλληλα επιδεινώνουν τις φλεγμονές που έχουν αναπτυχθεί λόγω της ίωσης.
Γαλακτοκομικά
Ενοχλούν τους αδύναμους οργανισμούς καθώς αυξάνουν την παραγωγή βλέννας στον λαιμό με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσφορία στον ασθενή.
Χυμός πορτοκάλι
Αν και τα πορτοκάλια λόγω της βιταμίνης C βοηθούν στις ιώσεις, ο χυμός πορτοκαλιού λόγω της αυξημένης οξύτητας μπορεί να προκαλέσει βήχα και ευαισθησία στο στομάχι, ειδικά σε όσους έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.
Ενεργειακά ροφήματα, καφές και αλκοόλ
Όλα τα ενεργειακά ροφήματα, ο καφές, αλλά και το αλκοόλ θα πρέπει να απαγορεύονται την περίοδο που είμαστε άρρωστοι καθώς προκαλούν αφυδάτωση στον οργανισμό.
Λιπαρά τηγανητά φαγητά
Οι τηγανητές τροφές δεν ενδείκνυνται καθώς επιβαρύνουν τον οργανισμό, δημιουργούν δυσπεψία και στομαχικές διαταραχές.