Πώς να σώσουμε το ταξίδι μας από μία τροφική δηλητηρίαση - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Γιατί όσο και να θέλουμε να χαλαρώσουμε, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Τα τυπικά συμπτώματα είναι διάρροια και εμετός, τα οποία μερικές φορές συνοδεύονται από πυρετό, ρίγη και κοιλιακό πόνο.
neirfy via Getty Images
Τα τυπικά συμπτώματα είναι διάρροια και εμετός, τα οποία μερικές φορές συνοδεύονται από πυρετό, ρίγη και κοιλιακό πόνο.

Σε γενικές γραμμές, οι γαστρεντερικές ασθένειες μεταξύ των τουριστών, όπως η διάρροια ταξιδιωτών και η τροφική δηλητηρίαση, είναι ιδιαίτερα πιθανό να κάνουν την εμφάνιση τους σε χώρες στις οποίες η παροχή νερού δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλής.

«Οι άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται σε μέρη όπου το νερό της βρύσης δεν είναι απαραίτητα πόσιμο και δεν έχουν τον έλεγχο του τρόπου παρασκευής ή χειρισμού των τροφίμων», δηλώνει ο δρ. Άνταμ Ράτνερ, διευθυντής του τμήματος παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο νοσοκομείο Παίδων Hassenfeld στη Νέα Υόρκη.

«Όταν βρισκόμαστε στο σπίτι μας, έχουμε τον πλήρη έλεγχο. Κάπου άλλου όμως, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα υγειονομικά πρότυπα που τηρούνται», εξηγεί.

Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι ευάλωτα στην αφυδάτωση, η οποία είναι γενικά η πιο επικίνδυνη πτυχή των γαστρεντερικών ασθενειών. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν ανοσοκατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αλλά ακόμη και οι νεότεροι ενήλικες και οι έφηβοι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρά μπορεί να είναι τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης και πότε είναι σημαντικό να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Η έννοια της τροφικής δηλητηρίασης

Τροφική δηλητηρίαση σημαίνει ότι φάγαμε κάτι που έχει μολυνθεί, τις περισσότερες φορές με βακτήρια και τις τοξίνες που παράγουν, αλλά μερικές φορές και με ιό ή πρωτόζωο παράσιτο. Μπορεί να συμβεί επειδή το φαγητό δεν μαγειρεύτηκε καλά ή επειδή μολύνθηκε μετά το μαγείρεμα. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα μπορεί να προκύψει σε οποιοδήποτε σημείο κατά την προετοιμασία, το χειρισμό και το σερβίρισμα των τροφίμων.

Τα τυπικά συμπτώματα είναι διάρροια και εμετός, τα οποία μερικές φορές συνοδεύονται από πυρετό, ρίγη και κοιλιακό πόνο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απώλεια υγρών και η αφυδάτωση. Παράλληλα όμως, υπάρχουν μερικά βακτήρια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν γενική λοίμωξη ή σήψη, ιδίως σαλμονέλα.

Ποια φαγητά πρέπει να αποφεύγουμε στις διακοπές

Πρέπει πάντα να προτιμούμε το φαγητό που έχει μαγειρευτεί σωστά και σερβίρεται ζεστό. Προς αποφυγή είναι τα ωμά οστρακοειδή και το ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο κρέας. Ιδιαίτερα σε χώρες όπου η παροχή νερού δεν είναι ασφαλής, είναι καλό να αποφεύγουμε τα ήδη κομμένα φρούτα και τις σαλάτες, τα οποία πιθανότατα δεν έχουν πλυθεί σωστά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι σάλτσες και τα διάφορα είδη ντιπ.

Παράλληλα, ένας μπουφές με φαγητό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, όπως επίσης και τα φαγητά «του δρόμου». Δηλαδή αυτά που βρίσκονται εκτεθειμένα και δεν φυλάσσονται στις κατάλληλες συνθήκες για την διατήρηση τους.

Μία καχυποψία με το πάγο πρέπει επίσης να υπάρχει γιατί μπορεί το βραστό νερό να σκοτώνει όλα τα μικρόβια, το παγωμένο όμως όχι.

Πώς να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας πριν από ένα ταξίδι

Όλοι θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Α, ενός ιού που αποτελεί κοινή αιτία γαστρεντερικών ασθενειών σε πολλά μέρη του κόσμου. Σήμερα τα παιδιά εμβολιάζονται συνήθως στη βρεφική ηλικία, αλλά πρέπει να ελέγχουμε εξίσου εάν το έχουν κάνει οι έφηβοι και αντίστοιχα οι ενήλικες.

Πρώτες Βοήθειες: Τι να πάρουμε μαζί μας

Ένα απλό και άμεσο φάρμακο προς την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης είναι ο συνδυασμός ζάχαρης, αλατιού και καλίου που μπορεί να αναμιχθεί με καθαρό νερό και να πιει κανείς για να αναπληρώσει τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες.

Ορισμένοι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά για να τα έχουμε μαζί μας, τα οποία μπορούμε να λάβουμε όταν εμφανίσουμε διάρροια.

Για τα παιδιά, είναι καλό να υπάρχει μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον παιδίατρο σε περίπτωση που χρειαστεί. Οι γονείς οφείλουν να κάνουν μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για το που βρίσκεται το κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας στον ταξιδιωτικό τους προορισμού.

Στην περίπτωση που εμφανίσουμε συμπτώματα

Πάνω απ′ όλα, πρέπει να μείνουμε ενυδατωμένοι και να πάρουμε την ασθένεια στα σοβαρά. Εάν υπάρχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια εμετού και διάρροιας, και εάν τα πράγματα χειροτερεύουν, θα πρέπει να ζητήσουμε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Σε ένα μικρό παιδί, η αφυδάτωση μπορεί να εμφανιστεί σύντομα και μάλιστα μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Εάν το παιδί δεν δέχεται να πιει κάτι, πρέπει να το πάμε αμέσως στο γιατρό.

Με πληροφορίες από The New York Times.