Όσοι έχουμε περάσει τροφική δηλητηρίαση, πιθανότατα γνωρίζουμε ότι τα συμπτώματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Οι περισσότεροι αναπολούμε αυτές τις περιόδους ως μια εμπειρία που μας κατέστρεψε την ημέρα και που ελπίζουμε απεγνωσμένα να μην μας ξανασυμβεί στο μέλλον.
Ωστόσο, όσο κι αν προσευχόμαστε, άτομα με ανοσοκαταστολή όπως τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες κινδυνεύουμε ιδιαίτερα από παθήσεις όπως η τροφική δηλητηρίαση.
Ποια είναι όμως τα κυρίαρχα σημάδια της τροφικής δηλητηρίασης; Και πότε τα συμπτώματα απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα;
Οι γαστρεντερολόγοι Άντριου Μπόξερ και Σαμ Μάρτιν ξεκαθαρίζουν τα πράγματα.
«Με διαφορά, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης είναι η ναυτία, ο έμετος, ο πυρετός και η διάρροια», τονίζει ο Μπόξερ, ενώ σύμφωνα με τον Σαμ Μάρτιν, ανώτερο διευθυντή και ειδικό σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στη Microbac Laboratories, άλλα κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τον πονοκέφαλο, τα ρίγη και την εφίδρωση.
«Σε σπάνιες περιπτώσεις, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, μυϊκή αδυναμία ή μυρμήγκιασμα. Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουμε εξαρτώνται από τον τύπο των βακτηρίων που τα προκαλούν. Εκατοντάδες βακτήρια, παράσιτα και ιοί μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Ανάλογα λοιπόν με τον “ένοχο”, τα συμπτώματα και ο χρόνος που χρειάζεται για να τα βιώσουμε ποικίλλουν», αναλύει ο Μάρτιν.
Ορισμένα συμπτώματα εμφανίζονται μόλις 30 λεπτά από τη στιγμή που καταναλώνουμε το μολυσμένο φαγητό. Αυτό συμβαίνει με το μικρόβιο S. aureus, το οποίο συνήθως οδηγεί σε ναυτία, έμετο, κράμπες και διάρροια. Άλλες φορές, τα συμπτώματα εμφανίζονται εντός αρκετών ωρών, όπως συμβαίνει με τη σαλμονέλα, η οποία προκαλεί πυρετό, διάρροια, ναυτία, κράμπες και έμετο. Τέλος, μπορεί να χρειαστούν ακόμη και αρκετές ημέρες για να εμφανιστούν τα συμπτώματα, όπως γίνεται σε περίπτωση που προσβληθούμε από το E. coli, το οποίο συνδέεται με κράμπες, διάρροια και αίμα στις επισκέψεις μας στην τουαλέτα.
Και τα τρία αυτά βακτήρια (S. aereus, E.coli και Σαλμονέλα) ενδέχεται να προέρχονται από μια ποικιλία τροφών, από το κρέας μέχρι τα λαχανικά.
Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιο από αυτά «κουβαλάμε» με βάση το τι έχουμε φάει τις τελευταίες ώρες. Εάν ωστόσο προσπαθούμε να διακρίνουμε μεταξύ S. aureus, E. coli και σαλμονέλας, δίνουμε προσοχή στα συμπτώματα.
Υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσουμε την τροφική δηλητηρίαση από τη στομαχική ενόχληση;
Η διάρροια, ο έμετος και οι κράμπες δεν προκαλούνται πάντα από τροφική δηλητηρίαση. Οι ιοί του στομάχου όπως ο νοροϊός μπορεί επίσης να ευθύνονται. Υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσουμε ποια είναι η αιτία που υποφέρουμε;
Οι δύο μεγαλύτερες διαφορές, μεταξύ δηλητηρίασης και ιού του στομάχου, είναι το πόσο άμεσα ξεκινούν και το πόσο διαρκούν τα συμπτώματα. Τυπικά, η γρίπη του στομάχου εκδηλώνεται μέσα σε 24 έως 48 ώρες από τη στιγμή της έκθεσης στο μικρόβιο και τα συμπτώματα θα διαρκέσουν από τρεις έως πέντε ημέρες.
Αντίθετα, τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης συνήθως εμφανίζονται πιο γρήγορα, μέσα σε 24 ώρες το πολύ, ενώ διαρκούν μόνο μια ή δύο ημέρες. Δεδομένου ότι τόσοι πολλοί διαφορετικοί οργανισμοί προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και γρίπη του στομάχου, το να εντοπίσουμε τη διαφορά μεταξύ των δύο μπορεί να είναι δύσκολο και συνήθως, μόνο τα εργαστηριακά τεστ μπορούν να μας πουν την αλήθεια.
Το ένα και μοναδικό σημάδι τροφικής δηλητηρίασης που δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να αγνοήσουμε
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να είναι επικίνδυνη και να απαιτεί ιατρική φροντίδα.
«Θα πρέπει για παράδειγμα, να επισκεφτούμε αμέσως έναν γιατρό εάν δούμε αίμα στα κόπρανα ή τη διάρροια», προειδοποιεί ο Μάρτιν. Όταν η τροφική δηλητηρίαση προκαλεί γαστρεντερική αιμορραγία, αυτό είναι συχνά σημάδι ότι έχουμε φτάσει σε πιο σοβαρό επίπεδο.
«Άλλα σημάδια που μαρτυρούν ότι χρειαζόμαστε ιατρική φροντίδα περιλαμβάνουν το αίμα στα ούρα, τον πολύ υψηλό πυρετό, δυσκολίες στην άρθρωση, θολή όραση και τα συμπτώματα που διαρκούν περισσότερες από τρεις ημέρες.
Η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι ποτέ ευχάριστη. Όμως τα συμπτώματα συνήθως περνούν από μόνα τους μέσα σε λίγες μέρες. Αλλά επειδή αυτό δεν συμβαίνει πάντα, η γνώση των πιο σοβαρών συμπτωμάτων, μπορεί κυριολεκτικά να μας σώσει τη ζωή. Αρκεί να επισκεφτούμε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατόν,