Ασιατικά χρηματιστήρια: Τρομακτική βουτιά - 12,4% πτώση Nikkei, η μεγαλύτερη στην ιστορία του

Τι προκάλεσε τον πανικό και το μέγα sell off. Αναφορές για τις μεγαλύτερες ζημιές από την κρίση του 2011. Διακοπή συναλλαγών από το αυτόματο σύστημα του χρηματιστηρίου.
Οθόνη δείχνει την πτώση μονάδων του Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο ενώ τη φιγούρα ενός ποδηλάτη στην ιαπωνική πρωτεύουσα καθρεφτίζεται σε αυτή.
Οθόνη δείχνει την πτώση μονάδων του Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο ενώ τη φιγούρα ενός ποδηλάτη στην ιαπωνική πρωτεύουσα καθρεφτίζεται σε αυτή.
Tomohiro Ohsumi via Getty Images

Τρομακτική πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια καθώς τα δυσμενή στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες τροφοδοτούν φόβους για ύφεση και φρενάρουν τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές παράλληλα με την ανησυχία που προκαλεί ο ”κόκκινος συναγερμός” στην Μέση Ανατολή.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι θα χρειαστούν γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων για τη διάσωση της ανάπτυξης.

Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη πτώση (σε μονάδες) στην ιστορία του.

Ο κυριότερος δείκτης του ιαπωνικού χρηματιστηρίου, ο οποίος είχε ήδη χάσει 5,8% την Παρασκευή, σημείωσε πτώση κατά 12,4% στις 31.458,42 μονάδες, οπισθοχωρώντας κατά 4.452 μονάδες στη διάρκεια της συνεδρίασης σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του που χρονολογούνταν από το χρηματιστηριακό κραχ το Οκτωβρίου 1987.

Νωρίτερα, όπως αναφέρει το Reuters, ο Nikkei είχε πέσει κατά 13%.

Ο διευρυμένος δείκτης Topix σημείωσε πτώση 12,23% στις 2.227,15 μονάδες.

Η ισοτιμία του δολαρίου κατέγραψε πτώση 2,2% σε σχέση με το ιαπωνικό γεν στα 143,10 γεν, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος έπεσε κατά 1,9% στα 156,35 γεν. Η ισοτιμία του ευρώ παρέμεινε σταθερή έναντι του δολαρίου στο 1,0934 δολάριο.

Το ασφαλές γεν και το ελβετικό φράγκο εκτινάχθηκαν ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ορισμένοι επενδυτές έπρεπε να ξεφορτωθούν κερδοφόρες συναλλαγές μόνο και μόνο για να βρουν τα χρήματα για να καλύψουν άλλες ζημίες.

Το κλίμα ήταν τέτοιο στα ασιατικά χρηματιστήρια ώστε οι συναλλαγές να διακοπούν από το αυτόματο σύστημα του χρηματιστηρίου για να περιοριστεί η αστάθεια.

Άνοιγμα ευρωπαϊκών χρηματιστήριων

Στο μεταξύ σε χαμηλό σχεδόν εξαμήνου υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στην έναρξη των συναλλαγών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε βουτιά 3,1% στις 482,42 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 13 Φεβρουαρίου. Ο δείκτης οδεύει επίσης προς τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του μέσα σε 2,5 χρόνια.

Την Παρασκευή, ο δείκτης κατέγραψε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων σχεδόν 10 μηνών και υποχώρησε κάτω από το όριο των 500 μονάδων για πρώτη φορά από τις 15 Απριλίου.

Οι κλάδοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ήταν αυτοί με το μεγαλύτερο πλήγμα. Οι τράπεζες υποχώρησαν 4,2%, οι μετοχές χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σημείωσαν πτώση 3,6% και ο τεχνολογικός κλάδος κατέγραψε βουτιά 5%.

Η περίπτωση της Ιαπωνίας

«Το selloff υποκινήθηκε από την απότομη ανατίμηση του [γεν] καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές ήταν προσεκτικοί στα κέρδη των ιαπωνικών εταιρειών, ειδικά των εξαγωγέων όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες», σχολίασε ο Κέι Οκαμούρα, διαχειριστής χαρτοφυλακίου με έδρα το Τόκιο στην επενδυτική εταιρεία Neuberger Berman.

Το ιαπωνικό νόμισμα, όπως σημειώνει το BBC, ενισχύθηκε περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα. Ένα ισχυρότερο γιεν κάνει τα ιαπωνικά προϊόντα πιο ακριβά και κατά συνέπεια λιγότερο ελκυστικά για πιθανούς αγοραστές στο εξωτερικό.

Σε αντίθεση με άλλες κεντρικές τράπεζες όπως η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.

Σε άλλα ασιατικά χρηματιστήρια, ο βασικός δείκτης μετοχών της Ταϊβάν και ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησαν και οι δύο περισσότερο από 8%. Ο κύριος δείκτης της Ινδίας, ο NSE Nifty 50, διαπραγματεύτηκε 2,8% χαμηλότερα. Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 2,5%, ενώ το Χρηματιστήριο της Σαγκάης ήταν 1,4% χαμηλότερα.

Πτωτικά ήταν και τα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin έπεσε περίπου στα 50.000 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο.

Την Παρασκευή, οι μετοχές στη Νέα Υόρκη είχαν υποχωρήσει απότομα αφού τα επίσημα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας έδειξαν ότι οι εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσαν 114.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, πολύ λιγότερες από τις αναμενόμενες.

Η μέση αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ ήταν περίπου 150.000 το μήνα.

Τα στοιχεία του Ιουλίου προκάλεσαν ανησυχίες ότι μια μακροχρόνια έκρηξη θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της και φούντωσε τις εικασίες για το πότε - και κατά πόσο - η Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια.

Εκφράζονται φόβοι ότι η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί, παρά τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,8%.

Ο Σάντι Κέλμανεπικεφαλής επενδύσεων στην M&G Wealth, είπε στο πρόγραμμα Today του BBC: «Μπορείτε να επιλέξετε στοιχεία για να δημιουργήσετε μια θετική ιστορία, μπορείτε επίσης να διαλέξετε τα στοιχεία για να δημιουργήσετε μια αρνητική ιστορία».

Πηγές: Reuters, BBC

Δημοφιλή