Πώς θα βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα που αγοράζετε θα αντέξουν στον χρόνο

Διαλέγοντας ανθεκτικά ρούχα, προστατεύουμε το πορτοφόλι μας αλλά και το Περιβάλλον.
Ελέγξτε προσεκτικά το υλικό του υφάσματος και διαλέξτε το πιο ανθεκτικό.
Milkos via Getty Images
Ελέγξτε προσεκτικά το υλικό του υφάσματος και διαλέξτε το πιο ανθεκτικό.

Μπορεί τα περσινά σου ρούχα να έχουν φύγει από τη μόδα και να τα ξεφορτώθηκες για να αγοράσεις καινούρια. Η ντουλάπα σου άδειασε.

Ωστόσο, μόλις αφήσες και το οικολογικό σου αποτύπωμα στον πλανήτη!

Γιατί η εγκατάλειψή τους σε κάποιο οικόπεδο της χώρας, όπου θάφονται τα απορρίμματα (έστω και χωρίς δική σου, προσωπική ευθύνη) θα είναι διαρκής και η ενέργεια που καταναλώνεται για να δημιουργηθούν νέα ρούχα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή.

Η υπερκατανάλωση των τελευταίων χρόνων στις δυτικές κοινωνίες επηρέασε και τη βιομηχανία της μόδας. Γνωστές μάρκες παράγουν πληθώρα ρούχων σε πολύ χαμηλές τιμές και με ποιότητα που δεν διαρκεί στο χρόνο, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να τα πετούν και να αγοράζουν καινούρια διαρκώς. Και όταν οι τιμές είναι χαμηλές, πολλοί αγοράζουν ακόμα περισσότερα από όσα χρειάζονται πραγματικά.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν από μόνα τους την υπερκαταναλωτική μας συμπεριφορά:

- Το 2015, η ρύπανση από πεταμένα υφάσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθε σε 11,9 εκατομμύρια τόνους.

- Αυτό σημαίνει αύξηση πάνω από 75% από το 1960 - 10 φορές περισσότερο από την αύξηση του ίδιου του πληθησμού των ΗΠΑ από αυτή την περίοδο.

- Εκπρόσωπος της εταιρείας Zara αναφέρει πως παράγουν 20.000 ρούχα τον χρόνο. Η παραγωγή έχει διπλασιαστεί από το 2000 και υπολογίζεται πως ο μέσος άνθρωπος έχει αυξήσει την αγορά ρούχων κατά 60% από τότε.

All dressed up and nowhere to go … except to landfills: fast consumer fashion habits add to Hong Kong’s textile waste
South China Morning Post
All dressed up and nowhere to go … except to landfills: fast consumer fashion habits add to Hong Kong’s textile waste

Η λύση είναι να προτάσσουμε την ποιότητα έναντι της ποσότητας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα βρεθείτε σε ένα κατάστημα ρούχων, μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις:

1. Θα το ξαναφορέσω ή θα το βαρεθώ αμέσως;

Πριν αγοράσετε μία μπλούζα ή ένα ζευγάρι παπούτσια σκεφτείτε: Μου αρέσει πραγματικά; Έχει καλή εφαρμογή πάνω μου; Συνδυάζεται εύκολα με τα υπόλοιπα ρούχα μου;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον σκοπό για τον οποίο προμηθευόμαστε ένα ρούχο. Ενα χειμερινό πανωφόρι είναι σημαντικό να φαίνεται κομψό και όμορφο, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να μας προστατεύει από το κρύο. Αλλιώς, είναι πολύ πιθανό να καταλήξει στα σκουπίδια.

Επίσης, το γεγονός ότι εμφανιστήκαμε σε μια εκδήλωση με ένα συγκεκριμένο outfit δεν σημαίνει ότι δεν το ξαναφοράμε ποτέ. Μέχρι και η ηθοποιός Τίφανι Χάντις φόρεσε το ίδιο φόρεμα Alexander McQueen, αξίας 4.000 δολαρίων, τόσες φορές σε δημόσιες εμφανίσεις που έμεινε στην ιστορία. Ας μην αναφέρουμε και παρόμοιες περιπτώσεις από μέλη της βασιλικής οικογένειας, όπως η Μέγκαν Μάρκλ και η Κέιτ Μίντλεντον. Εκείνες ξαναφόρεσαν τα ίδια ρούχα, εσείς;

2. Πώς είναι η υφή του;

Εαν πιάσετε στα χέρια σας ένα ρούχο και διαπιστώσετε ότι δεν έχει μαλακή υφή ή για κάποιο λόγο δεν σας αρέσει το ύφασμά του, μην το αγοράσατε μόνο και μόνο επειδή είναι άλλη μια τάση της μόδας. Ενδεχομένως θα το ξεφορτωθείτε αμέσως μετά το τέλος της σεζόν γιατί, πολύ απλά, δεν θα είναι άνετο πάνω σας.

Επιλέξτε ρούχα που έχουν δημιουργηθεί από ανακυκλώσιμα υφάσματα, όπως το βαμβάκι.

3. Μπορώ να διακρίνω το χέρι μου μέσα από το ύφασμα;

Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα, τα πιο χοντρά υφάσματα είναι πιο ανθεκτικά στον χρόνο από τα λεπτά υφάσματα. Ο πιο απλός τρόπος για να διαπιστώσετε αν μια μπλούζα είναι ικανή να σας «συνοδεύει» για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μην φθαρεί με τις πλύσεις και το σιδέρωμα, είναι να ελέγξετε αν το χέρι σας φαίνεται μέσα από το ύφασμα. Αν φαίνεται έστω και λίγο, τότε το ύφασμα είναι αρκετά λεπτό και, πιθανώς, δεν έχει «μέλλον» μπροστά του.

Αυτό ισχύει και για είδη όπως τα αντρικά πουκάμισα και τα φούτερ. Οσον αφορά τα τζιν παντελόνια, σηκώστε δύο διαφορετικά και επιλέξτε αυτό με το πιο βαρύ ύφασμα.

Τέλος, ο κανόνας του «πάχους» ισχύει και για τα παπούτσια. Περάστε τα από «εξοχυνιστική» εξέταση μέχρι να διαπιστώσετε ότι το υλικό τους δεν επιτρέπει στο νερό να τα διαπερνάει, είναι αρκετά γερό ώστε να μην τρυπήσει και έχει χοντρή σόλα για άνετο περπάτημα.

Οι ραφές είναι ενδεικτικές της ποιότητας ενός ρούχου.
AccuWeather
Οι ραφές είναι ενδεικτικές της ποιότητας ενός ρούχου.

4. Ωρα για το «τεστ» του τεντώματος. Περνάει με «άριστα»;

Η ραφή του ρούχου έχει τεράστια σημασία και αποτελεί ένα από τα κυριότερα κριτήρια για την συνολική του ποιότητα. Πώς θα ελέγξετε αν τα κομμάτια υφάσματος είναι ραμμένα καλά μεταξύ τους; Με άλλο ένα πολύ απλό κόλπο. Τεντώστε το ύφασμα πάνω στις ραφές ή γύρω από τα κουμπιά, όχι πολύ δυνατά, μόνο για να βεβαιωθείτε ότι οι κλωστές δεν είναι έτοιμες να ξηλωθούν. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε εσώρουχα.

5. Ταιριάζουν οι τσέπες με το ύφασμα του υπόλοιπου ρούχου;

Μια συμβουλή για την σωστή επιλογή εμπριμέ πουκαμίσου, είτε γυκαικείου είτε αντρικού, είναι να παρατηρήσετε τις τσέπες. Αν το σχέδιο και το σχήμα της τσέπης δεν είναι αρμονικό με το υπόλοιπο πουκάμισο και φαίνεται σα να έχει ραφτεί επάνω του ένα εντελώς διαφορετικό κομμάτι υφάσματος, τότε καλύτερα αφήστε το στη θέση του.

Ακόμη και μια αδιάφορη, με την πρώτη ματιά, λεπτομέρεια στην τσέπη δείχνει ότι ο σχεδιαστής βάζει την ποσότητα πάνω από την ποιότητα.

6. Τι γράφει η ετικέτα στο πίσω μέρος;

Η ετικέτα μας πληροφορεί από ποιά υλικά είναι φτιαγμένο το ρούχο.

Η δημιουργία «κόμπων» σε φούτερ και πουλόβερ είναι ένα πολύ ενοχλητικό φαινόμενο. Γι αυτό επιλέξτε υφάσματα από φυσικές ίνες, όπως βαμβάκι ή μαλλί σε ποσοστό 100%, έναντι συνθετικών υφασμάτων. Συνήθως, τα πουλόβερ με χαλαρή πλέξη είναι πιο εύκολο να αποκτήσουν «κόμπους» συγκριτικά με αυτά με πιο σφιχτή πλέξη.

Οσον αφορά τα μπλουζάκια ή τα φορέματα, επιλέξτε βαμβάκι μακράς ίνας. Βέβαια, όσο πιο ποιοτικό είναι το βαμβάκι τόσο ακριβότερο είναι.

Μια άλλη επιλογή είναι να αγοράζετε ρούχα που συνδυάζουν ίνες βαμβακιού με πολυεστέρα για να είναι πιο ανθεκτικά, απορροφητικά και απαλά. Μερικά τζιν περιέχουν, επίσης, πολυεστέρα, χωρίς να χάνουν την χαρακτηριστική τους υφή.

Βέβαια, ο πολυεστέρας είναι, ουσιαστικά, πλαστικό. Φτιάχνεται από πετρέλαιο. Βέβαια, αν χρησιμοποιείτε ειδικά φίλτρα πλυντηρίου μπορεί να μειωθεί σημαντικά η ποσότητα πλαστικού που διοχετεύεται στο περιβάλλον.

Επιπλέον, η εσωτερική επένδυση «χαρίζει» στα ρούχα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

7. Πώς να το συντηρήσω μετά την αγορά;

Τα πιο ακριβά υφάσματα, όπως το μετάξι, χρειάζονται πιο προσεκτική μεταχείριση. Διαβάστε προσεκτικά και εφαρμόστε τις οδηγίες πλυσίματος και σιδερώματος.

Τα εσώρουχα είναι προτιμότερο να πλένονται στο χέρι ή στο πιο ήπιο πρόγραμμα του πλυντηρίου και να μην μπαίνουν στο στεγνωτήριο, καθώς η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει την ελαστικότητα. Το στεγνωτήριο πρέπει να αποφεύγεται. Αυτο ισχύει και για τα ρούχα του γυμναστηρίου, τα μπλουζάκια και τα τζιν. Καλύτερα να τα απλώνετε για να στεγνώνουν.

Στα παπούτσια μπορείτε να βάλετε επιπρόσθετη σόλα.

Για να αλλάξουμε κάτι στην κόσμο πρέπει να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας. Επιλέγοντας τα ρούχα μας σοφότερα και μειώνοντας την ανούσια κατανάλωσή τους γινόμαστε φιλικότεροι προς το περιβάλλον.

Είναι μία αρχή και είναι εύκολο!

Yπολογίζεται πως ο μέσος άνθρωπος έχει αυξήσει την αγορά ρούχων κατά 60% από το έτος 2000.
urfinguss via Getty Images
Yπολογίζεται πως ο μέσος άνθρωπος έχει αυξήσει την αγορά ρούχων κατά 60% από το έτος 2000.

Πηγή: New York Times