Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες, μειώνοντας τη σοδειά και οδηγώντας σε προβλήματα επισιτισμού σε πολλές περιοχές του κόσμου.
Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ διεξήγαγε πειράματα καλλιέργειας πατάτας στο Ιλινόις των ΗΠΑ, με στόχο να βελτιώσει την αντοχή του φυτού σε συνθήκες καύσωνα.
Σύμφωνα με το BBC, οι τροποποιημένες πατάτες παρουσίασαν αύξηση στη σοδειά που έφτασε έως και το 30% υπό συνθήκες θερμικής πίεσης.
Οι ερευνητές κατάφεραν αυτό το αποτέλεσμα προσθέτοντας δύο γονίδια που τροποποιούν τη διαδικασία της φωτοαναπνοής του φυτού. Αυτή η αλλαγή επέτρεψε στα φυτά να εξοικονομούν περισσότερη ενέργεια, την οποία αξιοποίησαν για να αναπτυχθούν καλύτερα.
Η Dr. Katherine Meacham-Hensold, επικεφαλής της ομάδας του έργου RIPE, δήλωσε ότι η έρευνα στοχεύει στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών περιοχών που επηρεάζονται έντονα από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι ερευνητές διαβεβαιώνουν ότι η γενετική τροποποίηση δεν επηρέασε αρνητικά την ποιότητα ή τη θρεπτική αξία των πατατών. Αυτή η μέθοδος ενίσχυσης της θερμοαντοχής στις καλλιέργειες θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, προσφέροντας λύσεις για την επισιτιστική ανασφάλεια που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.