Αποτελεί μία από τις χαρακτηριστικότερες «φιγούρες» της ελληνικής - και ευρωπαϊκής - ορνιθοπανίδας που, με τα ιδιαίτερα μορφολογικά του χαρακτηριστικά, δεν συγχέεται με κανένα άλλο πτηνό.
Ο τσαλαπετεινός (γιατί περί αυτού ο λόγος) είναι κορακιόμορφο πτηνό της οικογενείας των Εποπιδών, που απαντάται και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Upupa epops και περιλαμβάνει οκτώ υποείδη.
Στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, απαντάται το υποείδος Upupa epops epops (απαραγνώριστο είδος, indistinguishable).
Αυτή την «φιγούρα» εντόπισε ο φακός του Γιάννη Σπυρούνη, συνεργάτη της Eurokinissi και μας την παραδίδει αγέρωχη με το υπέροχο ριγέ «κοστούμι» κατά το ήμισυ της ράχης αλλά και στο τελείωμα του λοφίου του, καθώς επίσης και τους γήινους χρωματισμούς που δίνει μια ανάσα ελπίδας ότι η ζωή συνεχίζεται ακόμα και στις δασικές εκτάσεις της Γορτυνίας που αλλοίωσε σε τόσο μεγάλο βαθμό η καταστροφική πυρκαγιά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τσαλαπετεινός αποτελεί ένα είδος ορνιθοπανίδας που ακριβώς λόγω αυτού του ιδιόμορφου παρουσιαστικού του, έχει υποστεί εξαιρετικά μεγάλη πίεση από τους λαθροθήρες, κυρίως με σκοπό την ταρίχευση.