Χάρη στους εμβολιασμούς έχουν αποφευχθεί περίπου 8.400 παραπάνω θάνατοι, 5.560 νοσηλείες στις ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις, είπε την Τετάρτη ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων στο πλαίσιο των εκτάκτων ανακοινώσεων για την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα.
Η χειμερινή περίοδος δεν αναμένεται εύκολη, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας, ενώ τόνισε ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποδοτικά και μειώνουν τον κίνδυνο σε μεγαλύτερες και μικρότερες ηλικίες. «Η αποτελεσματικότητά των εμβολίων πλέον αποδεικνύεται περίτρανα και από τα ελληνικά δεδομένα», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε πως υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%- διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 6.315.479 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί, 6.558.299 εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση και 230.436 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης.
Όσον αφορά στους θανάτους ασθενών με Covid-19, την Τρίτη είχαν φτάσει συνολικά στους 15.447.
Προβληματισμός για τη Δέλτα+
Στο μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπό στενή παρακολούθηση ένας νέος «απόγονος» της μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα: Η AY.4.2, που κάποιοι αποκαλούν «Δέλτα+» (Delta Plus),περιέχει μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να δώσουν στον ιό πλεονεκτήματα ως προς την επιβίωσή του.
Σε εξέλιξη είναι έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσον αποτελεί όντως απειλή – ωστόσο ειδικοί λένε πως είναι μάλλον απίθανο να εξαπλωθεί πολύ ή να καταστεί ικανή να αποφεύγει τα υπάρχοντα εμβόλια. Προς το παρόν πάντως δεν θεωρείται παραλλαγή ειδικού ενδιαφέροντος. Η AY.4.2 είχε εντοπιστεί τον Ιούλιο, και έκτοτε σημειώνει αργή αύξηση. Περιλαμβάνει κάποιες νέες μεταλλάξεις που επηρεάζουν την πρωτεΐνη- ακίδα, με την οποία ο ιός διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις πως θα είναι πιο μεταδοτική χάρη σε αυτές τις αλλαγές, μα, σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι κάτι που διερευνάται από τους επιστήμονες.