Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την έξαρση της πανδημίας και την έλλειψη προετοιμασίας του ΕΣΥ και την αδράνεια της κυβέρνησης στο διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στην Κοζάνη, σημειώνοντας πως το δεύτερο κύμα βρίσκει το ΕΣΥ απροετοίμαστο.
«Δεν έχει καμία δικαιολογία διότι δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός. Βρίσκομαι σε μια περιοχή όπου και το πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχε συρροή κρουσμάτων και βεβαίως βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συνοδευόταν από τους τομεάρχες Υγείας και Οικονομίας, κ.κ. Ξανθό και Χαρίτση.
Όπως κατήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το νοσοκομείο της Κοζάνης όλο αυτό το διάστημα δεν ενισχύθηκε σε προσωπικό. «Έχει έξι κλίνες ΜΕΘ οι οποίες όμως είναι ανεκμετάλλευτες. Δεν λειτουργούν, γιατί δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό για να τις στελεχώσει» υπογράμμισε.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως αν και υπάρχουν κρούσματα το νοσοκομείο της πόλης δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς, «με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να μεταφέρονται στην Πτολεμαΐδα αλλά και σε άλλα νοσοκομεία» για να συμπληρώσει ότι «σε όλη τη χώρα υπήρξε μεγάλη αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ , όχι μονάχα για κάποιες μεμονωμένες φιέστες, για πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και παρά πολύ καιρό».
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Την ίδια ώρα , ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στηλίτευσε τις αντιφάσεις της κυβέρνησης αφού όπως είπε «υπάρχει διαρκής υπόμνηση και στα ΜΜΕ, και σωστά, για τον συνωστισμό των νέων ανθρώπων στις πλατείες, όμως την ίδια ώρα στα σχολεία μας μπορούν τα παιδιά μας να είναι 25 και 27 σε τάξεις που είναι μικρές. Θα έπρεπε σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να είχε βρεθεί ο τρόπος κυρίως μέσα από την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αλλά και με αναπληρωτές καθηγητές». «Φέτος ξεκινάμε σε περίοδο πανδημίας με 20.000 λιγότερους αναπληρωτές καθηγητές από ότι πέρυσι» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και αποφάσεις που δείχνουν έλλειψη σχεδιασμού όπως αυτή χθες, που πάρθηκε πίσω μέσα σε λίγες ώρες επαναφοράς φιλάθλων στα γήπεδα. Απόφαση που πάρθηκε και με την έγκριση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για να αρθεί μέσα σε λίγες ώρες. Προδίδει και την ασυνεννοησία την απόλυτη ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
Άμεση στήριξη με δέσμη έξι μέτρων
Την άμεση στήριξη των πολιτών της Κοζάνης τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη συνάντησή του με τους δημάρχους της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, νομό που πλήττεται ιδιαίτερα αφού μέσα σε λίγους μήνες βρίσκεται ξανά σε λοκντάουν.
«Είναι η πρώτη περιοχή της χώρας που εισέρχεται στην κατηγορία επικινδυνότητας 4 και η πρώτη περιοχή που υπόκειται σε διαδικασία μερικού lockdown, αλλα lockdown είναι. Μόνο τα σχολεία λειτουργούν», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Είναι διαδικασία εξάντλησης και της οικονομίας όταν πηγαίνουμε σε μια δεύτερη αναγκαστική παύση εργασιών. Ιδιαίτερα σε μια περιοχή, για την οποία ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει την απολιγνιτοποίηση εσπευσμένα ως το 2023 χωρίς όμως σχέδιο, χωρίς πόρους για την δίκαιη μετάβαση.
Σε μια περιοχή όπου το πρώτο λοκντάουν δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στις επιχειρήσεις, διόγκωσε την ανεργία και σήμερα έρχεται το δεύτερο λοκντάουν να δώσει το τελειωτικό χτύπημα» υπογράμμισε και πρότεινε τη δέσμη των 6 άμεσων μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης και την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων:
1. Εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όλους όσους, βλέπουν, είτε επειδή είναι πια άνεργοι είτε είναι επισφαλώς εργαζόμενοι, έχουν πρόβλημα επιβίωσης. «Προτείνουμε το ελάχιστο εγγυημένο 400 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος συν 200 ευρώ για κάθε δεύτερο μέλος της οικογένειας συν 100 ευρώ για κάθε παιδί. Μια τετραμελής οικογένεια να έχει την δυνατότητα με 800 ευρώ, να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση».
2. Επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ξανά να επιδοτηθεί η εργασία και για όσες είναι πληγείσες να επιδοτηθεί στο 100% το ασφαλιστικό κόστος και στο 40% το εργασιακό κόστος.
3. Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις με 2000 ευρώ ανά εργαζόμενο
4. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση
5. Επιδότηση του ενοικίου για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται στο ενοίκιο στο 40%
6. Ειδικότερα για τους αγρότες, την κατάργηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Οι αγρότες είναι μια ειδική επαγγελματική κατηγορία που πλήττεται από τον κορονοϊο.