Την εικόνα της μεταμνημονιακής Ελλάδας έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. «Η Ελλάδα από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και ανάκαμψης», υπογράμμισε και έδωσε έμφαση στο ότι η χώρα κέρδισε όχι μόνο θετικούς οικονομικούς δείκτες, αλλά και αξιοπιστία.
Οι στόχοι στη νέα περίοδο που ξεκινά από τον Αύγουστο και μετά είναι:
1) μείωση των φορολογικών βαρών με παράλληλη ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών και
2) αύξηση της απασχόλησης
«Προβλέπονται δημοσιονομικά περιθώρια, πέραν των στόχων που θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε για διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία τόσο έναντι των εταίρων όσο και έναντι των αγορών», είπε με νόημα αναφερόμενος στις φοροελαφρύνσεις και την συζήτηση για τις συντάξεις.
«Δεν θεωρούμαστε πια μία διεφθαρμένη χώρα»
Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην έξοδο από το μνημόνιο, λέγοντας ότι «ολοκληρώνουμε το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα έχοντας υλοποιήσει ένα δραστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών σε όλο το εύρος του οικονομικού συστήματος, αποκαθιστώντας την εικόνα της ελληνικής οικονομίας αλλά και της χώρας γενικότερα στο διεθνές στερέωμα». «Δεν θεωρούμαστε πια μια διεφθαρμένη και αναποτελεσματική οικονομία όπου κανείς δεν ξέρει τι τον περιμένει», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι οι θεσμοί κι ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζουν σήμερα απερίφραστα αυτή την προσπάθεια, για να υπογραμμίσει πως «τα δεδομένα αυτά θα αποτελέσουν και το διαβατήριο μας για την έξοδο της χώρας στις αγορές με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018».
«Χρόνο σταθερότητας και ασφάλειας»
Ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε την «βήμα – βήμα» πορεία μετά τον Αύγουστο ξεκαθαρίζοντας ότι «σε αντίθεση με την είσοδό μας στα μνημόνια, η έξοδος μας από αυτά δεν θα τα αλλάξει όλα στη ζωή μας απότομα και «θεαματικά»,
αλλά οι αλλαγές θα έρχονται βήμα το βήμα». «Όταν βγάζεις έναν ασθενή από την εντατική, ακόμη κι αν είναι αθλητής, δεν τον βάζεις να τρέξει κατοστάρι. Πρέπει να δώσουμε χρόνο. Χρόνο σταθερότητας και ασφάλειας», είπε χαρακτηριστικά.
Αύξηση βιομηχανικής παραγωγής στο 12% του ΑΕΠ
Όσον αφορά την βιομηχανία ο «άμεσος βραχυπρόθεσμος στόχος» που έθεσε ο πρωθυπουργός είναι η βιομηχανική παραγωγή να ανέλθει στο 12% του ΑΕΠ και στο 15% σε μεσοπρόθεσμό ορίζοντα. Σε αυτό συντελούν:
-η μείωση του ενεργειακού κόστους
-θεσμικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, την άρση χρόνιων παθογενειών και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
π.χ. 35.000 επιχειρήσεις ιδρύθηκαν ηλεκτρονικά μέσα σε έ\να χρόνο, το 90% των οικονομικών δραστηριοτήτων αδειοδοτείται με το νέο σύστημα, προχωρούν οι δράσεις της κτηματογράφησης, της κύρωσης των δασικών χαρτών και ο χωρικός σχεδιασμός, άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΕ και τις ΕΠΕ, αλλαγές στο δικαστικό και φορολογικό σύστημα.
Η πολιτική για τη βιομηχανία
Η βιομηχανική πολιτική εξειδικεύεται με μια σειρά δράσεων που δίνουν έμφαση στους εξής στόχους:
•δημιουργία αλυσίδων αξίας μέσω συνεργατικών σχηματισμών και δικτυώσεων,
•υποστήριξη της εξαγωγικής τους δραστηριότητας και της παρουσίας τους στις διεθνείς αγορές,
•ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων στην καινοτομία για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας
•αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και συνεργατικών σχημάτων και δικτύων
•βελτίωση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους.
Χρηματοδότηση
Αναφερόμενος στην χρηματοδότηση των βιομηχανιών ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι πανευρωπαϊκά από τις ισχυρότερες κεφαλαιακά και είναι πάλι έτοιμες να αναλάβουν σταδιακά το διαμεσολαβητικό ρόλο στην χρηματοδότηση της ανάπτυξης». Και συνέχισε λέγοντας ότι στην τραπεζική χρηματοδότηση «έρχεται να προστεθούν δυναμικές πηγές ρευστότητας και επενδυτικών πόρων όπως το ΕΣΠΑ, το σχέδιο Γιούνκερ, η υπό σύσταση Αναπτυξιακή Τράπεζα και ειδικά επενδυτικά σχήματα που θα διευκολύνουν την συμμετοχή ιδιωτών και τον επιμερισμό του ρίσκου». Σημείωσε δε ότι σε όλη την Ευρώπη τα προγράμματα ΕΣΠΑ μειώνονται με εξαίρεση την Ελλάδα.
Ο Αλ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στα προγράμματα για «πράσινη» και «ψηφιακή» βιομηχανία και κάλεσε τους Έλληνες βιομήχανους να επενδύσουν υπενθυμίζοντας ότι «όλες οι αναπτυγμένες οικονομίες ελκύουν ξένες επενδύσεις αλλά δεν βασίζονται αποκλειστικά σε αυτές. Στηρίζονται πρωτίστως στην εγχώρια επενδυτική δραστηριότητα. Αντίθετα χώρες που βάσισαν την ανάπτυξή τους στην εισροή ξένων κεφαλαίων, αποδείχτηκαν ευάλωτες στην απότομη μεταστροφή των επενδυτικών σχεδιασμών και οδηγήθηκαν σε εσωτερική κρίση και αστάθεια». «Η Ελλάδα ανέκαθεν στηριζόταν κυρίως στην εγχώρια επενδυτική δραστηριότητα με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να αποτελούν μικρό ποσοστό του ΑΕΠ», πρόσθεσε.