Τσίπρας: Η ρύθμιση χρέους δίνει σε μια κυβέρνηση της αριστεράς δυνατότητα παρεμβάσεων

Τσίπρας: Η ρύθμιση χρέους δίνει σε μια κυβέρνηση της αριστεράς δυνατότητα παρεμβάσεων
DANIEL MIHAILESCU via Getty Images

«Καθαρή έξοδος, καθαρότερες οι διαχωριστικές γραμμές», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«H Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια μνημονιακής επιτροπείας, είναι έτοιμη να κάνει το αποφασιστικό βήμα για την οριστική έξοδο από την κρίση», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών-Σαββατοκύριακο, με τίτλο «Καθαρή έξοδος, καθαρότερες οι διαχωριστικές γραμμές».

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για μια «ιστορική καμπή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας», σημειώνει ότι διαφαίνεται πως τελικά η σημερινή κυβέρνηση θα πετύχει εκεί που απέτυχαν όλες οι προηγούμενες και με ασύγκριτα μικρότερο κοινωνικό κόστος.

Υποστηρίζει ότι η ρύθμιση του χρέους για μια κυβέρνηση της Αριστεράς της δίνει τη δυνατότητα παρεμβάσεων στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής και μαζί με το νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί καθιστά σαφέστερες τις διαχωριστικές γραμμές της σημερινής κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ τονίζει πως η προσπάθεια μετατόπισης του συσχετισμού υπέρ των κοινωνικών πολιτικών και της αναδιανομής του πλούτου έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά με πιο σταθερά βήματα.

Για τη ΝΔ ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι έχει καταρρεύσει η βασική αντιπολιτευτική της θέση περί καταστροφής και εκτροχιασμού και αντιδρά μέσα από ένα διαρκή πόλεμο φθοράς και προπαγάνδας.

Αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 ο κ. Τσίπρας σημειώνει στο άρθρο του: «Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιστορική καμπή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, που για οκτώ ολόκληρα χρόνια είχε παραδώσει την ευθύνη άσκησης της οικονομικής της πολιτικής αποκλειστικά στους δανειστές της, ως αποτέλεσμα της ουσιαστικής της χρεοκοπίας στις αρχές του 2010».

«Η έξοδος από τα μνημόνια καθαρά, δηλαδή χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και άρα νέες δεσμεύσεις λιτότητας, δεν είναι ένα ορόσημο χρονικό. Δεν είναι δηλαδή προδιαγεγραμμένο ότι όταν παρέλθει ο χρόνος κάποιος βγαίνει από ένα πρόγραμμα στήριξης. Η δυνατότητα εξόδου εξαρτάται από τη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και σήμερα είναι η πορεία της οικονομίας που δημιουργεί τόσο τις προϋποθέσεις για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, όσο όμως και τις συνθήκες για την επόμενη μέρα της χώρας, μετά την πολυετή κρίση. Σε αυτό το θετικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τη διαρκή ανάκαμψη όλων των βασικών οικονομικών μεγεθών, έχουμε τη δυνατότητα πλέον να συμφωνήσουμε με πολύ καλύτερους όρους και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους».

«Με δεδομένη τη λειτουργία των αγορών, ως μηχανισμού πειθάρχησης των επιμέρους οικονομιών, η ρύθμιση του χρέους στερεί τη δυνατότητα από όσους πιθανά το επιχειρήσουν στο μέλλον, να παίξουν παιχνίδια κερδοσκοπίας εις βάρος της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι, η Ελλάδα έχοντας μια συγκεκριμένη και συνεκτική στρατηγική για το ζήτημα του χρέους της, θα είναι σε θέση να σχεδιάζει αυτόνομα πια την οικονομική και κοινωνική της πολιτική. Συνεπώς μια κυβέρνηση της αριστεράς, θα έχει βαθμούς ελευθερίας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πολιτικές στήριξης της κοινωνίας, δίχως τον διαρκή κίνδυνο ενός νέου κύκλου αστάθειας που θα οδηγήσει εκ νέου σε εξαναγκασμό περιοριστικών πολιτικών. Με αυτή την έννοια, η ρύθμιση του χρέους για μια κυβέρνηση της αριστεράς δίνει μια εντελώς διαφορετική προοπτική από ότι θα έδινε για μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, που απλά θα αποκτούσε δημοσιονομικό χώρο για να βαθύνει τις ανισότητες, αυξάνοντας τα περιθώρια κέρδους του μεγάλου κεφαλαίου αποκλειστικά μέσα από τη μείωση της φορολογία του.

Αντιθέτως μια κυβέρνηση της αριστεράς θα έχει τη δυνατότητα υλοποίησης ενός σχεδίου παρεμβάσεων στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, με άξονες την αναρρύθμιση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, καθώς και τη στήριξη των κοινωνικών στρωμάτων που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες από την πολυετή λιτότητα».

Δημοφιλή