«Δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το θέμα τον δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη εδώ και 4 μήνες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, με τον κ. Ερντογάν να αναφέρεται στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. «Τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη και κατέστησα σαφές ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως για την ελληνική κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες από οποιαδήποτε χώρα, όποιοι επιχειρούν να καταλύσουν τη δημοκρατία δεν είναι καλοδεχούμενοι.
Συνεχίζοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως υπενθύμισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι στην επίσκεψή του του είχε πει ότι η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουν σελίδα θετικά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Οι τουρκικές παραβιάσεις και προκλητικότητα συνεχίζονται και αντιμετωπίζονται αποφασιστικά και στη βάση του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως έθεσε υπόψιν του Τούρκου προέδρου στοιχεία που αναδεικνύουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας. «Συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στις προσπάθειές μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας αργότερα πως συμφωνήθηκε να συνεχιστεί και να ενταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών των γενικών επιτελείων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση του θέματος των 2 Ελλήνων στρατιωτικών και πως τόνισε στον κ. Ερντογάν ότι είναι μείζον ζήτημα, συμπληρώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα των οκτώ Τούρκων. «Του έδωσα να καταλάβει, ελπίζω τουλάχιστον, ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δύο» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.
Αναφερόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, είπε πως «είχαμε μια δύσκολη Σύνοδο χτες και σήμερα που ανέδειξε τις διαφορετικές θέσεις των κρατών-μελών σε κρίσιμα ζητήματα», όπως στο θέμα των αμυντικών δαπανών. Σημείωσε ότι στις παρεμβάσεις του τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης σημείωσε ότι στις παρεμβάσεις του τις δύο μέρες στις Βρυξέλλες έθεσε με ένταση το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ως μια ανοικτή πληγή στο ΝΑΤΟ που πρέπει να κλείσει άμεσα. Τόνισε ότι έθεσε το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ένα γεγονός απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο που πρέπει να λήξει άμεσα.
Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το προσφυγικό, είπε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία. «Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά θέσεων με τον Π. Καμμένο για το ονοματολογικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης.
«Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική». Πρόσθεσε πως όταν τα καταφέρει, κάποια στιγμή τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο «πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία» όπως προβλέπεται απ’τη συμφωνία.