«Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η συμφωνία. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σας πρόβλημα είμαι εγώ. Είναι ότι αυτή την συμφωνία την φέρνω εγώ ως πρωθυπουργός και ο Κοτζιάς ως υπουργός» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην ΝΔ για το Σκοπιανό.
«Το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι την επωφελή συμφωνία τη φέρνουν αυτοί που εσείς δεν αναγνωρίζετε παρά ως προσωρινούς ένοικους της εξουσίας. Ενώ θεωρείτε τους εαυτούς ως μόνιμους ιδιοκτήτες. Αυτό είναι το θέμα σας. ό,τι και να φέρναμε την ίδια υποκριτική στάση θα είχατε» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή.
«Ο Κ. Μητσοτάκης έστελνε μάλιστα την Μ. Σπυράκη για μυστικά ραντεβού με τον Ζ. Ζάεφ για να υπονομεύσει τη Συμφωνία και να δεσμευτεί για λύση όταν γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός. Τρομάρα σας, έτσι νομίζετε ότι θα γίνεται ποτέ πρωθυπουργός, κοροϊδεύοντας τον κόσμο» υπενθύμισε ο Αλ. Τσίπρας.
Ακόμη ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον Κ. Μητσοτάκη ότι «η ίδια η λέξη “εκχώρηση”, που χρησιμοποιείτε διαρκώς για το λαό, χωρίς να κατανοείτε τι ακριβώς κάνετε, παραπέμπει σε παραλήρημα μεγαλείου που προφανώς προκύπτει από την εθνικιστική σας στροφή όλο τον τελευταίο χρόνο».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ταύτιση της ΝΔ με το VMRO. «Τι λέει το VMRO; Ότι ο Ζάεφ πούλησε τη Μακεδονία, την ιστορία, την ψυχή της και άλλα τέτοια. Τι λέτε εσείς: Ακριβώς τα ίδια. Τελικά ποιος από τους δύο εθνικισμούς έχει δίκιο; Κύριε Μητσοτάκη, κανένας εθνικισμός δεν έχει δίκιο. Γιατί ποτέ ο εθνικισμός δεν έχει δίκιο. Αυτό δεν μπορείτε να καταλάβετε. Ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, πάει πέρα από τις προκαταλήψεις και τις δικές σας και των εθνικιστών γειτόνων» είπε χαρακτηριστικά.
«Μιλήσατε πάνω από 1 ώρα αλλά δεν βρήκατε ούτε μία λέξη για να καταδικάσετε τους τραμπούκους που ακόμη και αυτή την ώρα επιτίθενται στα σπίτια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια» ήταν η πρώτη παρατήρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της ΝΔ.
«Αφιερώσατε πολύ χρόνο να αντιπολιτεύεστε τον Π. Καμμένο. Το αντιλαμβάνομαι. Τώρα που θα τελειώσουμε με τις Πρέσπες αντί να αντιπολιτεύεστε εμένα θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους της δεξιάς πολυκατοικίας για το ποιος θα πάρει το καλύτερο διαμέρισμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Οι πολίτες στο συλλαλητήριο διαφωνούσαν με το όνομα, όχι με τα ροδάκινα» είπε ο Αλ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι ασχολείται με τα διαδικαστικά επειδή έχετε ένδεια επιχειρημάτων».
«Η αλήθεια είναι ότι η αδράνεια αυτή δεν είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να χάσουμε μόνο το όνομα Μακεδονία, αφού σε οποιοδήποτε δικτυακό χώρο ανατρέξεις στο εν λόγω λήμμα θα βρεις τους γείτονες μας, αλλά ότι κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας
Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο και για εσωκομματική αμφισβήτηση του Κ. Μητσοτάκη από τον Α. Σαμαρά λέγοντας ότι «του έχει πάρει τα 2/3 της ΝΔ».
Απαντώντας στον Α. Σαμαρά ο Αλ. Τσίπρας είπε «τον όρο Μακεδονία στην ονομασία των γειτόνων μας, τον απεδέχθη πρώτος ο κ. Σαμαράς. Που έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας». Και ότι στο Συμβούλιο της 16ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, «υποχώρησε στις πιέσεις», «τα έκανε μούσκεμα» και δεν ζήτησε οριστική λύση του θέματος με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Κροατίας.Και βέβαια, μετά, επένδυσε στην κινητοποίηση του κόσμου κατά της σύνθετης ονομασίας και έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
«Την τελευταία φορά που έγινε συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος, το 1992, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Α. Σαμαράς είχε ζητήσει αφαίρεση των αναφορών του Συντάγματος της γείτονος σε μακεδονικό έθνος ή λαό; Η απάντηση είναι: Όχι. O Α. Σαμαράς, όταν διαπραγματεύθηκε το Πακέτο Πινέιρο κατέθεσε συνταγματικές αλλαγές που είχαν να κάνουν αποκλειστικά με την μη διεκδίκηση μειονότητας από τη γείτονα και εξάλειψη των επεκτατικών της αναφορών. Καμία αναφορά δεν είχαν σε αλλαγή των λεκτικού του Συντάγματος σε σχέση με μακεδονικό λαό ή έθνος» είπεο Αλ. Τσίπρας.
Ακόμη ο πρωθυπουργός είπε ότι ο Α. Σαμαράς στις 4 Σεπτεμβρίου 2012 σε επιστολή του προς τον Γκρουέφσκι ζητούσε αλλαγές στα σχολικά βιβλία και της Ελλάδας. Συγκεκριμένα έγραφε πόσο σημαντικός είναι «ο έλεγχος του τρόπου που παρουσιάζουν την ιστορία τα σχολικά βιβλία ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ και η απαλλαγή τους από αρνητικά σχόλια ή εχθρική και αλυτρωτική ρητορική εναντίον των γειτόνων».
Απάντησε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας και στην Φ. Γεννηματά λέγοντας «και εσείς κυρία Γεννηματά, για διαβάστε καλύτερα τη Συμφωνία της Αχρίδας που υπεγράφη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ το 2001, επι κυβερνήσεως Σημίτη. Μήπως παραβλέψατε, ότι χωρίς καμία δική μας διαμαρτυρία, αναφέρεται σε Μακεδονική γλώσσα και σε Μακεδόνες; Γιατί τότε δεν αντιδράσατε;»
Ωστόσο η βασική πολιτική κριτική του πρωθυπουργού ήταν η ταύτισή του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι έκανε λόγο για «εναπομείναν ΠΑΣΟΚ. Ούτε ΚΙΝΑΛ ούτε ΔΗΣΥ, ούτε άλλες ταμπέλες».
«Μου είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβω πως με τόση ευκολία ταυτίζεστε με τον Κ. Μητσοτάκη» είπε ο Αλ. Τσίπρας στην Φ. Γεννηματά και συνέχισε: «ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία που αναδύεται η πιο επιθετική μορφή ακροδεξιάς, με αφορμή το μακεδονικό. Αλλά με βοήθησε να καταλάβω η ανακοίνωσή σας στη διαγραφή του Θ. Θεοχαρόπουλου. Γιατί αντικειμενικά είπατε εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του Αλ. Τσίπρα. Να ξέρετε ότι διαπράτετε στρατηγικό λάθος. Όχι μόνο γιατί υποβιβάζετε το εθνικό στο τυφλά κομματικό. Αλλά γιατί δείχνετε να αγνοείτε ότι ο προοδευτικός χώρος στην Ελλάδα, όταν το απαίτησαν οι συνθήκες, βρέθηκε στην ίδια πλευρά της ιστορίας. Εσείς σήμερα, παίρνετε οριστικό διαζύγιο από αυτή την παράδοση».
Αλλά απάντησε και στο ΚΚΕ κάνοντας μία ερώτηση: «με δεδομένη τη βούληση των γειτόνων να μπουν στο ΝΑΤΟ, που άλλωστε είναι δικό τους θέμα, πώς θεωρεί το ΚΚΕ ότι πρέπει να αναγνωρίσει το ελληνικό κράτος τη γειτονική χώρα; Με ποιο όνομα; Θα μας πει; Πώς να τους λένε τελικά αυτούς τους ανθρώπους;».
«Κάθε αριστερός και προοδευτικός πολίτης που βλέπει τις σβάστικες, τους νεοναζί και τους διάφορους συνοδοιπόρους τους, να βιαιοπραγούν, να απειλούν το πολίτευμα, να ανοίγουν κεφάλια φωτορεπόρτερ και 17χρονων παιδιών, να καίνε σπίτια βουλευτών στο όνομα δήθεν της ιστορίας της Μακεδονίας, τι άποψη διαμορφώνει για τους εχθρούς αυτής της Συμφωνίας; Ποια είναι η απάντηση των οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου απέναντι σε αυτό τον εσμό; Δεν καταλαβαίνετε ότι ο κύριος εχθρός της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων σε αυτή τη χώρα είναι η ασίγαστη δίψα του ελληνικού εθνικισμού για εκδίκηση απέναντι στη δημοκρατία και την Αριστερά; Καλή η επίκληση των συμβόλων και της παράδοσης, αλλά πλέον είστε και εσείς πρό των ευθυνών σας, όταν οι νεοναζί απειλούν να μπουκάρουν στη Βουλή και να πάρουν κεφάλια. Και ξέρετε, οι κομμουνιστές δεν αρνούνται την ευθύνη για τη βολή τους. Την αγαπούν την ευθύνη, όπως έλεγε ο Καζαντζάκης» επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.