Την αποδοκιμασία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μετά την δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι είναι εθνικισμός η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε πως ο πρώτος νόμος της ΝΔ που θα καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο πτωχευτικός ο Αλέξης Τσίπρας . Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του: «δεσμευόμαστε στον ελληνικό λαό: ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση του τόπου, θα είναι αυτός. Το πρώτο που θα κάνουμε τη δεύτερη φορά, θα είναι να πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο».
Το τελευταίο θα γίνει με
-συστημική τράπεζα υπό δημόσιο μάνατζμεντ.
-αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
-παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και όχι στην ελίτ.
-προστασία της λαϊκής κατοικίας.
-στεγαστική πολιτική που βάζει ως προτεραιότητα το δικαίωμα κάθε πολίτη στη στέγη, ως ανθρώπινο δικαίωμα.
-διεύρυνση και επέκταση του επιδόματος στέγης, που εμείς θεσπίσαμε, σε νέους και ευάλωτα νοικοκυριά.
-κούρεμα χρεών, όχι για τους εφοπλιστές, αλλά για τους ευάλωτους και τους μικρομεσαίους στο πρότυπο των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία.
«Η μεγαλύτερή σας απάτη είναι η μεσαία τάξη που στο όνομα της στήριξής της εκλεγήκατε και έρχεστε τώρα να πτωχεύσετε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας: «γιατί η δεύτερη φορά θα έρθει, όσο και να σας στηρίζει η ελίτ που ευνοείτε με τη παντοδυναμία του χρήματος και των μέσων. Και η δεύτερη φορά να το ξέρετε, θα είναι αλλιώς. Όχι για εμάς, ούτε για εσάς. Για τον ελληνικό λαό».
«Ανοιγμα» στο ΠΑΣΟΚ
Εντύπωση προκάλεσε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές συμφώνησε με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά – κάνοντας μάλιστα και τις δύο φορές αναφορές εκτός κειμένου.
Την πρώτη φορά ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως «προσυπογράφει» την επισήμανση της Φ. Γεννηματά ότι από την ώρα που ο πρωθυπουργός δεν συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την «πλήρη ευθύνη» για ότι συμβεί στα ελληνοτουρκικά.
Η δεύτερη συμφωνία Τσίπρα με Γεννηματά υπήρξε όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο νόμο Κατσέλη. «Του ΠΑΣΟΚ», φώναξε η Φ. Γεννηματά και ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε: «θα συμφωνήσω σε κάτι μαζί σας. Ολοι οι νόμοι που προστατεύουν την κοινωνική συνοχή και έχουν εγγραφεί στη συνείδηση του λαού ανήκουν στην προοδευτική παράταξη. Την εκπροσωπούμε όλοι όσοι καθόμαστε από το κέντρο και αριστερά στην αίθουσα αυτή».
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης στο στόχαστρο
Ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. «Οφείλετε σήμερα μια ξεκάθαρη απάντηση. Υιοθετείτε όσα είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης; Εμείς σας καλούμε όχι μόνο να αδειάσετε τον υπουργό σας. Αλλά και επί της ουσίας. Να πάρετε πρωτοβουλία εθνικής και πατριωτικής ευθύνης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «δεν σας προτρέπουμε να εμπλακείτε σε πολεμικές επιχειρήσεις. Είμαστε πάγια εναντίον των στρατιωτικών λύσεων και υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου. Είναι λάθος όμως να νομίζετε ότι το μήνυμα της αποτροπής είναι μήνυμα εμπλοκής. Είναι ακριβώς το αντίθετο: Ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές, είναι αυτό που εμποδίζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της άλλης πλευράς. Δε σας προτρέπουμε λοιπόν στο δρόμο της επιχειρησιακής έντασης. Αλλά σας ζητάμε να εγκαταλείψετε το δρόμο της διπλωματικής αδράνειας και της παθητικότητας.
Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι πρέπει να ασκηθεί τώρα το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας για 12 μίλια στη Κρήτη, και ανάλογα με τις εξελίξεις νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου. «Ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που ντε φάκτο αμφισβητείται, είναι να το ασκήσεις και να το υπερασπιστείς», ανέφερε.
Αβουλος, ελπίζω όχι μοιραίος
Η κριτική του Αλ. Τσίπρα στον Κ. Μητσοτάκη ήταν ότι στέλνει λάθος μήνυμα στην Άγκυρα λέγοντας εμφατικά ότι «άβουλος – ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα -
χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις».
«Τι μήνυμα εκπέμπετε στην άλλη πλευρά, το έχετε καταλάβει; Τι μήνυμα εκπέμπετε όταν ο ένας υπουργός, ο πιο διπλανός σας, μιλάει για κόκκινη γραμμή μόνο στα 6 μίλια. Και ο άλλος υπουργός, ο πιο αγαπητός σας, μιλά για εθνικισμό αναφερόμενος στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος για επέκταση στα 12», είπε και ρώτησε: «τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο Νότια ή Ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων; Δεν απαντάτε. Και όσο δεν απαντάτε στέλνετε ένα μήνυμα στους απέναντι».
Οι Αριστεροί δεν είναι εθνικιστές
Απαντώντας στην κατηγορία Χρυσοχοΐδη για «εθνικισμό των 12 μιλίων» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «είναι βαριά η λέξη. Και ιδίως όταν απευθύνετε σε ένα κόμμα της αριστεράς από έναν υπουργό κόμματος της Δεξιάς. Για να μη μπερδεύεστε οι εθνικιστές και ο εθνικισμός διαχρονικά σε αυτό το τόπο κατοικοεδρεύει, ανθίζει και αναπτύσσεται στη δικιά σας παράταξη, στα δικά σας έδρανα».
«Άλλο πατριωτισμός και άλλο εθνικισμός. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς και να υπερασπίζεσαι τη πατρίδα σου. Εθνικισμός είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων. Εθνικιστές και εθνικόφρονες επίσης, ήταν και αυτοί που δυστυχώς μας οδήγησαν στην εθνική τραγωδία της Κύπρου. Εθνικιστές είναι οι ναζί της Χρυσής Αυγής. Εθνικιστές ήταν πολλοί από αυτούς με τους οποίους πορευτήκατε χέρι χέρι στις διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα τιμάτε και εφαρμόζετε. Εμείς είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί παρά τις κραυγές των εθνικιστών, ήταν μια πατριωτική συμφωνία», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «άλλη φορά να προσέχετε τα λόγια σας. Γιατί αυτή εδώ η παράταξη που εκπροσωπούμε. Η παράταξη της Αριστεράς, της προόδου, της δημοκρατίας, έχει δώσει φόρο αίματος για τη πατρίδα. Στα χρόνια της εθνικής αντίστασης, στα χρόνια του ΕΑΜ όταν οι εθνικιστές και οι δήθεν εθνικόφρονες, ειδικά στη περίοδο της κατοχής ήταν συνεργάτες των καταχτητών. Να προσέχετε λοιπόν τι λέτε και σε ποιους τα λέτε, σε αυτήν εδώ την αίθουσα».