Μόνο μέσα από τη συνεργασία , την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις όπως της Λωζάνης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας – Βουλγαρίας - Σερβίας - Ρουμανίας.
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, ζήτησε επικαιροποίηση της συνθήκης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης- με τον Αλέξη Τσίπρα να απορρίπτει τα περί αναθεώρησης της συνθήκης και να ζητά άνοιγμα νέου κεφαλαίου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προειδοποιώντας πως «αν δεν το αποδεχτείτε φοβάμαι ότι θα αποβεί σε βάρος των λαών μας και των ευρω-τουρκικών σχέσεων».
Ο κ. Τσίπρας είπε πως έχουμε ένα νέο θεσμό που είναι σημαντικός για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων, προσθέτοντας πως είναι ιδιαίτερος ο συμβολισμός της τετραμερούς, με τρεις χώρες της ΕΕ συν τη Σερβία που παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή.
Η συνεργασία των τεσσάρων χωρών και η βουλγαρική προεδρία μας δίνουν μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις κοινές πεποιθήσεις και ιδέες, και να αναδείξουμε την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης» του 2003 για το μέλλον των Βαλκανίων, ανέφερε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως είναι ανάγκη το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας με τον γείτονά του». «Αυτό», πρόσθεσε, «είτε είναι εύκολο είτε δύσκολο, είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς στα χέρια μας τις τύχες των χωρών μας».
Μιλώντας για το 2018, είπε πως για την Ελλάδα θα είναι έτος καμπής, καθώς «σχεδόν μετά από οχτώ χρόνια, τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα βρίσκεται έξω από προγράμματα στήριξης, θα έχει δηλαδή την οικονομική αυτοδυναμία να στηρίξει με τις δικές της δυνάμεις τις ανάγκες της». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας- ΠΓΔΜ, λέγοντας πως «ίσως το 2018 να είναι ένα έτος που θα μπορούσαμε να έχουμε μια θετική εξέλιξη σε ένα χρόνιο πρόβλημα, αν η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, κάνει αποφασιστικά βήματα προς τα εμπρός» και πρόσθεσε: «Να σταματήσει, κατά την άποψή μου, την αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν σταματήσει μια λυτρωτική ρητορική και ταυτόχρονα αποδεχθεί μια λύση στην ονομασία αμοιβαία αποδεκτή. Σ′ αυτή την προοπτική βεβαίως θα είμαι ο πρώτος που θα σπεύσει να εγγυηθεί η Ελλάδα την αναπτυξιακή προοπτική και την ασφάλεια αυτής της γείτονος χώρας».
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε από τους συνομιλητές του να στηρίξουν τη Σερβία για την επιτάχυνση των διαδικασιών εισόδου της στην ΕΕ.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι «οι γειτονικές χώρες μας θέλουν να προχωρήσουν στην ΕΕ. Γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Αυτή είναι το μέλλον».
«Τα Βαλκάνια δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή περιοχή αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιδέας» τόνισε ο κ. Μπορίσοφ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της συνθήκης της Λωζάνης, τονίζοντας πως δεν θεωρεί ότι «η αναθεώρηση μιας διεθνούς συνθήκης θα ήταν εποικοδομητική για τα Βαλκάνια».
«Τι θα πρέπει να γίνει; Να συζητήσουμε ξανά την Ιστορία; Να επιστρέψουμε στο παρελθόν; Τότε θα πρέπει να εξαφανιστούμε. Δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Δεσμευτήκαμε οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) να βοηθήσουμε την είσοδο της Σερβίας στην ΕΕ, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε.
Στο επίκεντρο της συνόδου βρέθηκαν η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, η προετοιμασία της βουλγαρικής προεδρίας που ξεκινάει τον Ιανουάριο και της συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Μάιο, καθώς και θέματα υποδομών, ενέργειας και οικονομικής συνεργασίας, ήταν στο επίκεντρο της 2ης συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας.
Η τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας- Σερβίας-Ρουμανίας, στο Βελιγράδι, είναι η δεύτερη και έγινε σε συνέχεια της προηγούμενης συνόδου, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, τον περασμένο Οκτώβριο.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)