Προσπάθεια της ΝΔ να προστατεύσει μέσω της μη αναθεώρησης του Συντάγματος τα στελέχη της που έχουν ανοικτές ποινικές διαδικασίες πριν από την δεύτερη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος κατήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή- ενώ ακόμη τόνισε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν το 2020 να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μόλις 151 ψήφους και χωρίς να επιδιώξουν ευρύτερες συναινέσεις.
«Δεν ξέρω αν σας καθοδήγησε σε αυτή τη στάση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης που στα παράθυρα των καναλιών δεν λέει ότι είναι αθώος αλλά ότι τυχόν αδίκημά του έχει παραγραφεί» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «εμείς ότι λέμε το λέμε καθαρά και ξάστερα. Δεν αντιμετωπίζουμε το Σύνταγμα με βάση τα ανοικτά θέματα που έχουν τα στελέχη μας με τη Δικαιοσύνη. Αντίθετα εσείς το κάνετε και αντιμετωπίζετε το Σύνταγμα με καιροσκοπισμό».
Ειδικότερα ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την ΝΔ ότι «απέσυρε» τους βουλευτές της από την ψήφιση της ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 του Συντάγματος προκειμένου το αδίκημα της δωροδοκίας να παραγράφεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με την ερμηνευτική δήλωση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ οριζόταν ότι η αποσβεστική προθεσμία αναφέρεται αποκλειστικά στα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση και ότι επ’ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων και ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ισχύει αναδρομικά. Η διάταξη αυτή στην πρώτη ψηφοφορία πήρε 179 ψήφους και όχι 180 που αποτελούν το όριο για την αναθεώρησή του από την επόμενη Βουλή με 150 ψήφους.
Σχέδιο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για εκλογή Προέδρου το 2020 με 151 ψήφους
Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο «απόλυτα ιδιοτελές και καιροσκοπικό» πρόβλημα της ΝΔ ενόψει της προεδρικής εκλογής λέγοντας ότι «πηγάζει από την επιθυμία, αν τυχόν κερδίσει τις επόμενες εκλογές, να μπορούν να εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας με 151 ψήφους το 2020. Αυτή είναι η αποθέωση του πολιτικού καιροσκοπισμού που εργαλειοποιεί ακόμη και τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί, σας διαβεβαιώνω, γιατί δε θα κερδίσετε τις εκλογές για να ακυρώσετε και να διαστρεβλώσετε τη μεταρρύθμιση. Αλλά είναι ενδεικτικό του τρόπου σκέψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ενδεικτικό της διαφορετικής μας προσέγγισης απέναντι στους θεσμούς».
Μάλιστα ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από πιθανή διάλυση της Βουλής και ταυτόχρονα δημιουργεί «ένα μηχανισμό «εκβιασμού» της συναίνεσης» των κομμάτων (όπως κάνει και το ισχύον Σύνταγμα) μέσω των πολλαπλών ψηφοφοριών επί ένα εξάμηνο στη Βουλή. «Άρα πρέπει και εδώ να δημιουργηθεί και αυτό κάνει η πρόταση μας με τις διαδοχικές ψηφοφορίες και τελικά με την απευθείας εκλογή από το λαό ως ύστατη καταφυγή εφόσον δεν επιτευχθεί η συναίνεση. Ο φόβος για προεδρική κατολίσθηση του πολιτικού μας συστήματος είναι παντελώς αβάσιμος, καθώς το πολίτευμα καθίσταται προεδρικό ή ημιπροεδρικό όχι με βάση το τρόπο εκλογής αλλά με βάση τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας» πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «εμείς είχαμε την ευκαιρία το 2015, να προτείνουμε ένα κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν το πράξαμε. Επιλέξαμε να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με πάνω από 200 ψήφους, όπως και έγινε. Εσείς ακόμη και σε αυτό το θέμα όμως σκέφτεστε με όρους εκδίκησης. Και δεν το κρύβετε. Να ξέρετε ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο θα σας καταψηφίσει ο ελληνικός λαός: για να μη σας δώσει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να ακυρώσετε μια προοδευτική θεσμική τομή και για να μην οδηγήσετε σε αυτή τη πρωτοφανή θεσμική αλλοίωση και υποβάθμιση του κύρους και του θεσμικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Αντίθετα, η ΝΔ προτείνει εκλογή με 151 βουλευτές και «θα καταλήγουμε σε έναν διορισμένο - τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής» επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στο ότι δεν αναθεωρείται το άρθρο 30 ο πρωθυπουργός είπε: «τι λέει το άρθρο 30; Ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή. Και επειδή το άρθρο αυτό δεν είναι αναθεωρητέο επιχειρηματολογεί η ΝΔ ότι αυτό σημαίνει πως πλέον αποκλείεται η προσφυγή στο λαό. Μα ο γενικός κανόνας που θέτει το άρθρο 30 δεν παραβιάζεται. Αρμόδιο όργανο για την εκλογή εξακολουθεί να είναι η Βουλή ενώ η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία λειτουργεί ως ύστατο καταφύγιο, δηλαδή ως εξαίρεση στο γενικό κανόνα». Η αντιπολίτευση καταφεύγει σε «νομικές ψευδοερμηνείες» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.