Τσίπρας σε Ιερώνυμο για Σκοπιανό: Η κυβέρνησή μου θα αντιμετωπίσει το θέμα με αίσθημα εθνικής ευθύνης

Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του
Eurokinissi

Αυστηρή επιστολή με σαφές μήνυμα μη συμμετοχής της Εκκλησίας στα πολιτικά πράγματα απέστειλε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η επιστολή εστάλη μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και τις δηλώσεις Ιερώνυμου ότι η Ιεραρχία δεν αποδέχεται τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από την ΠΓΔΜ αλλά και μετά από την πρωταγωνιστική οργανωτική παρουσία μητροπολιτών σε εκδηλώσεις για το όνομα της γείτονος.

Ο Αλ. Τσίπρας ζητά από τον αρχιεπίσκοπο «να μην υπονομεύεται η εθνική ομοψυχία από μισαλλοδοξία και ακρότητες που στο παρελθόν οδήγησαν σε εθνικές ήττες». Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι «υπεύθυνη βάσει Συντάγματος για το ζήτημα είναι η κυβέρνηση» και υπενθυμίζει τους «διακριτούς ρόλους» της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι στόχος είναι «η επίλυση του ονοματολογικού με εθνική ομοψυχία» και ενημερώνει ότι «θα λάβουμε υπόψη την εκκλησιαστική πτυχή με τη δέουσα προσοχή».

Ειδικότερα η επιστολή του πρωθυπουργού αναφέρει:

«Επιτρέψτε μου, για το θέμα των σχέσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο οποίο αναφέρεστε, να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας, και φιλίας, με όλους τους λαούς της περιοχής.

Πολιτική που συνάδει απολύτως με τα διδάγματα της ορθόδοξης πίστης, που στον πυρήνα τους έχουν την ειρήνη στις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και λαών. Στην προσπάθειά μας αυτή σας παρακαλώ να θεωρήσετε βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουμε τις σκέψεις που διατυπώνετε στην επιστολή σας με την δέουσα προσοχή. Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος αναφέρετε. Και, το κυριότερο, θα διαχειριστούμε την ευθύνη που το Σύνταγμα και η επιλογή του ελληνικού λαού μας έχει αναθέσει, με πνεύμα διαλόγου, και εθνικής ενότητας.

Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς στην άποψη αρχής, ότι στα εθνικά θέματα απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία. Και η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες.

Η ιστορική πείρα αποδεικνύει ότι η εθνική αποφασιστικότητα είναι αποτελεσματική μόνον όταν συνδυάζεται με την εθνική σύνεση και την διαρκή επιδίωξη της εθνικής ενότητας.

Μ’ αυτές τις σκέψεις, και με την επιθυμία να είναι πάντα ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου μεταξύ της συνταγματικά υπεύθυνης για την διαχείριση των εθνικών θεμάτων Πολιτείας, και της πάντοτε σε χριστιανική και εθνική εγρήγορση Εκκλησίας, παρακαλώ και εύχομαι να συμβάλλετε, στο μέτρο των δυνάμεών σας, ώστε η Ελλάδα, με πνεύμα ενότητας και ορθού λόγου, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και τα άλλα εθνικά θέματα που την απασχολούν.

Η κυβέρνησή μου, και εγώ προσωπικά, θα κάνουμε ό, τι μπορούμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Με σεβασμό και βαθιά εκτίμηση,

Αλέξης Τσίπρας»

Δημοφιλή