Επιστροφή στις μνημονιακές συνταγές σχεδιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Με την εισήγησή του δρομολόγησε τις αλλαγές στο κόμμα που αφορούν τον γραμματέα, την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και τους τομεάρχες (που τα ανακοινωθούν άμεσα).
Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε την κριτική και στην κατάσταση που επικρατεί στα μέσα ενημέρωση κάνοντας λόγο για «ανάπηρη δημοκρατία», «εξαγορασμένη ασυλία» και «κατάσταση που μόνο ομαλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί».
Τύπος και Δικαιοσύνη: Μόνο ομαλή δεν είναι η κατάσταση
«Το γεγονός ότι με διάφορα ανήθικα μέσα, έχουν εγκαταστήσει γύρω τους μια επικοινωνιακή υγειονομική ζώνη, με αποτέλεσμα στην κοινή γνώμη να εμφανίζεται το μαύρο άσπρο, απλώς πιστοποιεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν διστάζει να υπονομεύει, εν ονόματι της επικοινωνίας, δηλαδή της κατευθυνόμενης από το μέγαρο Μαξίμου προπαγάνδας, ακόμα και την ίδια τη δημοκρατία. Γιατί δημοκρατία χωρίς ελεύθερη και πλουραλιστική ενημέρωση, χωρίς κριτική στην πολιτική εξουσία, είναι ανάπηρη δημοκρατία», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «αυτό ακριβώς, η δεδομένη και εξαγορασμένη με χρήματα του ελληνικού λαού ασυλία από κάθε είδους κριτική, επιτρέπει στον κύριο Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της μεταπολίτευσης διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, άνθιση της πιο χυδαίας πελατειακής λογικής, ανάδειξη της αναξιοκρατίας και της διαφθοράς σε κανόνα κυβερνητικής πρακτικής».
«Δεν διστάζω να το πω, και προσέχω τα λόγια μου: η Ελλάδα ζει τη στιγμή αυτή μια κατάσταση που μόνο ομαλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ζωτικές λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως ο ρόλος του Τύπου, αλλά και της Δικαιοσύνης, φαλκιδεύονται βάναυσα. Ο δημοκρατικός έλεγχος ασκείται με τεράστιες δυσκολίες, σε καθεστώς απόκρυψης και διαστρέβλωσης όσων δεν συμφέρουν στην κυβέρνηση.
Και σε καθεστώς συστηματικής συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβερνητικής του θητείας, και φυσικά της αντιπολιτευτικής του τακτικής», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.
«Η κυβέρνηση καταστρέφει, αντί να χτίζει»
«Κάθε μέρα που περνάει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατεδαφίζει, αντί να χτίζει.
Καταστρέφει, αντί να δημιουργεί», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «αν και εξελέγη με υπόσχεση ισχυρή ανάπτυξη μας οδηγεί με γρήγορα βήματα σε καθεστώς ισχυρής υπανάπτυξης. Στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει συναντήσει η χώρα, μεγαλύτερη και από αυτή των πιο σκληρών μνημονίων». Προειδοποίησε δε ότι «τώρα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που δημιούργησε με τις συνταγές των πιο σκληρών μνημονίων. Με περιορισμούς σε συντάξεις και μισθούς, με εργασιακό μεσαίωνα, ιδιωτικοποιήσεις σε τιμή ευκαιρίας, απαξίωση της δημόσιας παιδείας της υγείας και του κοινωνικού κράτους και περεταίρω διεύρυνση των ανισοτήτων. Με δυο λόγια δηλαδή μας γυρίζουν με ταχύτητα πίσω στα δύσκολα χρόνια του 10-15 και στο καθεστώς των πολιτικών του ΔΝΤ, από το οποίο με τόσες θυσίες και κόπους καταφέραμε η χώρα μας να απαλλαγεί».
«Υποταγή σε συμφέροντα»
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα των πολιτών εστιάζεται σε 3 τομείς στους οποίους «η κυβέρνηση αποτυγχάνει κατά κράτος»
-στο μέτωπο της πανδημίας.
-στο μέτωπο της οικονομικής κρίσης.
-στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των προκλήσεων Ερντογάν.
«Στον τουρισμό, αυτό που τους απασχόλησε ήταν η υποταγή στις απαιτήσεις των μεγάλων tour operators και των εφοπλιστών», ανέφερε ενδεικτικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προειδοποίησε την κυβέρνηση πως «αν δεν υπάρξει, έστω και τώρα, στο και πέντε, ένα συμπαγές, μελετημένο, συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα είναι υπεύθυνη για ό, τι ακολουθήσει τον χειμώνα που έρχεται. Αν δεν εφαρμόσει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας, την κοινωνική συναίνεση, την προστασία του πληθυσμού, τότε θα έχει όλη την ευθύνη αν η πανδημία πάρει δραματικές διαστάσεις. Αν δεν σταματήσει τα επικοινωνιακά παιγνίδια με τα σχολεία, με τα παιδιά, με τις μάσκες, και τα παγουρίνια, και δεν λάβει δραστικά και προγραμματισμένα μέτρα, θα έχει την ευθύνη για ό,τι προκύψει».
«Δεν θα υποκύψουμε στην μικροπολιτική»
Προσδιορίζοντας την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση στο μέτωπο αυτό, που αφορά την υγεία και τη ζωή του λαού, να υποκύψουμε στον πειρασμό της μικροπολιτικής με την οποία η ΝΔ ως αντιπολίτευση αντιμετώπισε κάθε καταστροφή, στην περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης. Θα στηρίξουμε το ΕΣΥ, τη δημόσια Υγεία, κάθε θετικό μέτρο που συνιστά η επιστημονική κοινότητα, αλλά δεν πρόκειται να σωπάσουμε, εν ονόματι οποιασδήποτε σκοπιμότητας, μπροστά στο χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας, στην οποία αυτή τη στιγμή με μαθηματική ακρίβεια μας οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Τα 37 δισ. μας έσωσαν από τη χρεοκοπία
Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η ύφεση του δευτέρου τριμήνου του 2020 που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ξεπέρασε κατά πολύ ακόμα και τις χειρότερες επιδόσεις της εποχής των μνημονίων, η ανεργία καλπάζει, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων, με ποσοστά που προκαλούν απόγνωση, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει». «Η επικοινωνία αλαλάζει, ενώ η κοινωνία στενάζει», είπε χαρακτηριστικά.
Υπογραμμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στα 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «είναι αυτά ακριβώς τα χρήματα, που μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει την κατεδάφιση και τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Είναι αυτό το μαξιλάρι, που έκανε δυνατή την έξοδο της χώρας στις αγορές, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο».
«Για το μαξιλάρι, δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού, και της πρόνοιας για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε. Καμιά κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν συμπεριφέρθηκε με το αίσθημα της εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, που εμείς επιδείξαμε», τόνισε χειροκροτούμενος από τα μέλη της ΚΕ.
Εθνική στρατηγική
Όσον αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση για έλλειψη εθνικής στρατηγικής, τονίζοντας ότι αυτή «πρέπει να έχει ως στόχο τον τερματισμό των εκβιασμών από την Τουρκία, την επανεκκίνηση των διερευνητικών για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και τη Χάγη». Προειδοποίησε δε ότι «η έλλειψη στρατηγικής - ή ακόμη χειρότερα, οποιαδήποτε άλλη ανομολόγητη στρατηγική – θα οδηγήσουν τη χώρα σε ακόμα πιο επικίνδυνες περιπέτειες».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε 3 ερωτήματα
-«όταν, σύντομα, η Τουρκία προκηρύξει οικόπεδα και εισέλθει εντός της ΑΟΖ που μόλις ορίσαμε με την Αίγυπτο, κάτω από την Ρόδο και την Κάρπαθο και δίπλα στην Κρήτη- ποιες θα είναι οι κόκκινες γραμμές μας;
-οι εταίροι μας θα πιεστούν να εφαρμόσουν ισχυρές κυρώσεις ή ούτε τότε;
-τι ακριβώς κάνουμε σήμερα ώστε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο;»
«Θα μιλάμε μετά πάλι για ανάγκη «εθνικής συναίνεσης», όταν η αντιπολίτευση μαθαίνει από τον Τούρκο ΥΠΕΞ και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ τις πρωτοβουλίες της χώρας; Θα παίζουμε με τις λέξεις, όπως πρόσφατα με το φιάσκο στο ΝΑΤΟ, και θα λέμε ότι οι «τεχνικές συνομιλίες δεν είναι συνομιλίες», ή ότι «οι διαβουλεύσεις της Διπλωματικής Συμβούλου του πρωθυπουργού είναι διαβουλεύσεις υπηρεσιακών»; Θα λέμε πάλι ότι «δεν γίνονται έρευνες λόγω θορύβου» ή ακόμα χειρότερα ότι «σκάβουν στη λάσπη»;», αναρωτήθηκε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ «ώριμο τέκνο και της νέας ανάγκης»
Μιλώντας για το κόμμα ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ καλείται σήμερα να αποδείξει ότι είναι ώριμο τέκνο και της νέας ανάγκης» και επεσήμανε ότι «όλοι μας, στελέχη και μέλη του κόμματος, σε κάθε μας κίνηση, και πρωτοβουλία, οφείλουμε να παίρνουμε υπόψη τη μέγιστη υποχρέωσή μας: να δείξουμε και να αποδείξουμε στην κοινωνική πλειοψηφία ότι είμαστε ενωμένοι, έτοιμοι, αποφασισμένοι, να σταθούμε πλάι της». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «επιχειρείται μια χυδαία παρέμβαση εχθρικών κέντρων στις διεργασίες μας, χωρίς κρυφούς ή φανερούς υπολογισμούς όσον με αφορά τουλάχιστον».
«Οι μίζεροι εγωισμοί, ο διάλογος όχι ως ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων, αλλά ως μέσο εξουδετέρωσης της διαφορετικής φωνής, δεν έχει θέση στο χώρο μας, ειδικά σε τέτοιες μάλιστα στιγμές», πρόσθεσε και ζήτησε «να κάνουμε τις αλλαγές που απαιτεί η νέα κατάσταση, για να ανταποκριθούμε στα νέα καθήκοντα».
Νέος γραμματέας ο Δ. Τζανακόπουλος
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε την εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του γραμματέα του κόμματος και για τον απερχόμενο Πάνο Σκουρλέτη είπε ότι «ανέλαβε αφήνοντας μια υπουργική θέση, δίνοντας έτσι αξία και ιδιαίτερο συμβολισμό στη θέση του Γραμματέα, αλλά και στη κομματική δουλειά. Έδωσε έκτοτε, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, αποφασιστικά τη μάχη, κάποτε και με προσωπικό κόστος, για να ανταποκριθεί το κόμμα στις απαιτήσεις δύο εκλογικών αναμετρήσεων.
Να σταθεί όρθιο στις τοξικές επιθέσεις για τις Πρέσπες, Να σταθεί ενωμένο και χωρίς αναταράξεις στη μετάβαση από την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση. Θέλω να τον ευχαριστήσω προσωπικά και να τον ευχαριστήσουμε και συλλογικά για τη συνεισφορά του. Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί και στα νέα του σοβαρά καθήκοντα, όπως και στο παρελθόν ανταποκρίθηκε με επιτυχία από διάφορα μετερίζια, στη συλλογική μας προσπάθεια».
Ακόμη ο πρόεδρος του κόμματος ευχαρίστησε τον απερχόμενο εκπρόσωπο Αλέξη Χαρίτση, τον οποίο αποκάλεσε «τον πιο στενό μου συνεργάτη», εκφράζοντας «την ελπίδα ότι και στα νέα του καθήκοντα θα ανταποκριθεί με την ίδια επιτυχία, και κυρίως την ελπίδα ότι θα παραμείνουμε σε στενή συνεργασία και το επόμενο διάστημα». Ευχήθηκε δε ο Νάσος Ηλιόπουλος «τα νέα παιδιά που τον πλαισιώνουν» να αναδείξουν « το σύγχρονο, ριζοσπαστικό, φρέσκο πρόσωπο του κόμματος στην ελληνική κοινωνία».