Μήνυμα στον Ερντογάν να επιστρέψει τους Έλληνες στρατιωτικούς έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. «Όπως εμείς στο παρελθόν επιστρέψαμε Τούρκους στρατιώτες που κάνοντας περιπολία πέρασαν στα ελληνικά σύνορα, έτσι περιμένω σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει το ίδιο» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Παράλληλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε ως αρνητικό στοιχείο την απουσία διάθεσης εθνικής ενότητας από τη ΝΔ.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής. Με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα. Δεν απειλούμε κανέναν αλλά δε φοβόμαστε και κανέναν. Και καλούμε τους γείτονές μας να αφήσουν την αδιέξοδη ρητορική κλιμάκωση» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε αναφερόμενος στην Τουρκία: «όταν έχεις προβλήματα στο σπίτι σου δε τα βάζεις με το γείτονά σου. Και δεν υπάρχουν και πολύ αξιόπιστοι και καλόπιστοι γείτονες στην περιοχή. Ας αφήσουν λοιπόν τις επιθέσεις και ας προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Ανδριανούπολη. Γιατί είναι άδικο να κρατούνται».
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Τουρκία «εντείνει την προκλητικότητα της. Και οξύνει την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα» λόγω εξελίξεων στο εσωτερικό της και λόγων των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή.
Όσον αφορά την πολιτική της Ελλάδας ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «συνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε πολιτικό και διπλωματικό δίαυλο και επιρροή που διαθέτουμε και σημείωσε ότι «ομόθυμη στάση» των Ευρωπαίων εταίρων «αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη».
ΠΓΔΜ: Χωρίς υποχωρήσεις από τις εθνικές θέσεις
Αναφερόμενος στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «με δεδομένο λοιπόν ότι Τουρκία βρίσκεται σε ένταση, έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική» και «πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα στα βόρεια σύνορά μας τόσο με την Αλβανία αλλά και με την ΠΓΔΜ. Χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης». «Η Ελλάδα, ως δύναμη σταθερότητας και δημοκρατίας στην περιοχή, οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια που διασφαλίζει ένα περιβάλλον καλής γειτονίας, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού» πρόσθεσε.
«Στοχοπροσήλωση»
Κάθαρση για το παρελθόν και τομές για το μέλλον είναι το δίπολο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση, έχοντας βέβαια ως πρώτο στόχο την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την «στοχοπροσήλωση» της κυβέρνησης, έστειλε μηνύματα σε υπουργούς, αλλά σε όσους επιδιώκουν νέο μνημόνιο, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει προοδευτική αναθεώρηση του Συντάγματος. Το υπουργικό συμβούλιο ολοκληρώθηκε σύντομα καθώς εκτός από τον πρωθυπουργό μίλησαν μόνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ενημερώνοντας για την πορεία της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το μνημόνιο.
Εκλογές το φθινόπωρο του 2019
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 αποκλείοντας τις σκέψεις να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο του 2010. «Εξασφαλίσαμε μία μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής ηρεμίας παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης. Αυτή η περίοδος θα συνεχιστεί. Στόχος μας είναι η κυβέρνηση να φτάσει στο τέλος της θητείας μας που είναι το φθινόπωρο του 2019 – ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019» τόνισε και πρόσθεσε «θα διαψεύσουμε την πλαστή εικόνα των δημοσκοπήσεων όπως και στο παρελθόν».
Για την συνεργασία με τον Π. Καμμένο
Σημειώνεται ότι στην αρχή της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε με νόημα την πολιτική βάση πάνω στην οποία συγκροτήθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων: «συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες με έναν όμως κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας. Και με βασικό συνδετικό ιστό την ειλικρίνεια και τη κοινή μας πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις του ελληνικού λαού, που δεν του αξίζει να του τις στερεί ένα κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και διαφθοράς, που έχει και τη βασική ευθύνη για τη χρεοκοπία».
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη φορά ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες των κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση και ότι δεν το έκανε μόνο μία φορά στην ομιλία του στο υπουργικό.
«Τελειωμένη η συζήτηση» για προληπτική γραμμή
Ο Αλ. Τσίπρας έβαλε πολιτική ταφόπλακα στην προληπτική γραμμή στήριξης, που σημαίνει μέτρα και μνημόνιο στην οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «τελειωμένη συζήτηση». υπενθυμίζεται ότι προληπτική γραμμή στήριξης ζητούν η ΝΔ και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
«Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, είναι μια τελειωμένη συζήτηση. Μπορεί κάποιοι να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες ακόμα και σήμερα για να την αναστήσουν, για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «κανείς στην Ευρώπη σήμερα, δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα και αυτό συμβαίνει τόσο για πολιτικούς όσο και για τεχνικούς λόγους. Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου. Μιας εξόδου δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, από ένα νέο μνημόνιο. Τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι όσων θα ήθελαν να ανακόψουν την πορεία της εξόδου».
«Όποιος υπουργός διαφωνεί, να το πει τώρα»
Για τον Αλ. Τσίπρα «η βασική και κύρια τεχνική προϋπόθεση» για την ομαλή έξοδο από τα μνημόνια είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Προκάλεσε μάλιστα εντύπωση το μήνυμα που έστειλε στους υπουργούς: «αναμένω όλοι και όλες σας να εργαστείτε με αίσθημα ευθύνης διότι τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης και η λήξη προγράμματος. Δεν υπάρχει άλλη αξιολόγηση. Είναι η τελευταία. Και άρα πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι δεν θα δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και τεχνητά εμπόδια. Εδώ κρίνεται το συλλογικό μας στοίχημα και όχι το ατομικό έργο κάθε υπουργού. Όποιος, λοιπόν, έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Έχουν μείνει περίπου 80 ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση. Θέλω σε αυτές τις 80 μέρες να δώσετε όλες σας τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος».
Η γραμμή πρόοδος – συντήρηση δεν διχάζει
Πάντως η ομιλία του πρωθυπουργού είχε και εσωτερικό πολιτικό χρώμα. Ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι «θα επιδιώξουμε την εκκίνηση της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος» διεκδικώντας «εξαντλητικό διάλογο» και τις «μέγιστες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις». «Συναινέσεις και συγκλίσεις με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο» έσπευσε να υπογραμμίσει.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι στο πεδίο της καταπολέμησης της διαφθοράς και της εκκαθάρισης κάθε θεσμικού εμποδίου για την απόδοση δικαιοσύνης μπορούν να διαμορφωθούν πλατιές κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις. Ανέφερε ενδεικτικά την «θεσμική στρέβλωση» του άρθρου 86 του Συντάγματος και τον περιβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών «που δημιουργεί πολίτες δύο κατηγοριών. Και εγκαθίδρυσε την προστασία της πολιτικής ελίτ, προσβάλλοντας βάναυσα το αίσθημα δικαίου των πολιτών».
«Εδώ εμφανίζονται ξανά με σαφήνεια οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης και του παλιού πολιτικού συστήματος. Και έχουμε χρέος αυτές τις διαχωριστικές γραμμές να τις τονίσουμε και να τις αναδείξουμε» τόνισε και υπογράμμισε: «και αυτό ξέρετε, δεν είναι διχαστικό. Είναι στην πραγματικότητα, το ακριβώς αντίθετο. Οι διαχωριστικές γραμμές, επιτρέπουν τις ουσιαστικές και όχι τις επίπλαστες συγκλίσεις. Διότι αποτελούν την πολιτική αποτύπωση του κοινωνικού ανταγωνισμού και των συμφερόντων που θέλουν να εκφράσουν οι πολιτικές δυνάμεις».
Το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο
Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είπε ότι τα μέτωπα είναι τρία:
1) το αναπτυξιακό σχέδιο που καταρτίζει για πρώτη φορά η Ελλάδα. ως κατεύθυνση έχει την δημοσιονομική σταθερότητα, την ενίσχυση των επενδύσεων, την υποστήριξη της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, την δημιουργία φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, την μισθολογική ενίσχυση των εργαζομένων αλλά και την ταυτόχρονη θεσμική προστασία τους από κακές εργοδοτικές πρακτικές.
2) το πλαίσιο εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά πρόγραμμα.
3) την ρύθμιση του χρέους. Στόχος είναι α) να συγκεκριμενοποιηθεί ο μηχανισμός της ρήτρας ανάπτυξης για να γεφυρωθούν διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων στο ελληνικό πρόγραμμα και β) να προσδιοριστούν και να ποσοτικοποιηθούν, τα υπόλοιπα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους.
Ρεκόρ ξένων επενδύσεων
Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε την προσέλκυση ξένων επενδύσεων λέγοντας ότι «το 2017 έκλεισε με υψηλό δεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, φθάνοντας τα 3,5 δις ευρώ» και μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκαν τρεις νέες μεγάλες ξένες επενδύσεις συνολικού ύψους 3 δις (Deutsche Telekom, EBRD, επενδυτικό fund από τα Εμιράτα). «Μέσα μια εβδομάδα μόλις, πετύχαμε ποσό μεγαλύτερο από όσες επενδύσεις έφεραν σε πέντε ολόκληρα χρόνια, την καταστροφική πενταετία 2010-2014, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» σχολίασε ο πρωθυπουργός.