Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ απαντά στις τέσσερις μεγάλες ανάγκες: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος. Πάνω σε αυτό δομείται η προσμονή της αλλαγής, τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βήμα» της Κυριακής.
«Ξέρουμε και μπορούμε. Ξέρουμε ακριβώς τι να κάνουμε και πώς να το κάνουμε», σημειώνει, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι ένα πρόγραμμα που το βγάλαμε από το συρτάρι ένα μήνα πριν από τις κάλπες. Είναι ένα εξειδικευμένο, κοστολογημένο και άμεσης εφαρμογής πρόγραμμα που ο εμπλουτισμός του πάτησε σε επεξεργασίες ετών».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστηρίζει ότι «ο κόσμος δεν πείθεται πια από καμπάνια φόβου που επιχειρεί η ΝΔ. Είδε το εισόδημα του να εξανεμίζεται τα τέσσερα αυτά χρόνια. Πόσο περισσότερο να φοβηθεί;». Επισημαίνει ότι θα εφαρμοστεί ΠΝΠ αμέσως μετά τις εκλογές για αναστολή πλειστηριασμών, μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ και κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Αναφέρει ότι η κωδικοποίηση της αλλαγής, το τι και πώς πρέπει να αλλάξει, αφορά στο «Συμβόλαιο Αλλαγής» και τη στελέχωση των ψηφοδελτίων «με πρόσωπα εγνωσμένης εμπειρίας και εξειδικευμένης γνώσης που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης». Τονίζει ότι ο συνδυασμός αυτών «είναι όρος της μεγάλης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή και η μεγάλη δύναμη που θα τροφοδοτήσει τη νέα ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα κάνει πράξη την αλλαγή».
Αναφορικά με την αντιπαράθεση με τη ΝΔ για την κοστολόγηση του προγράμματος, σχολιάζει ότι «λεφτά για τη ΝΔ υπάρχουν μόνο για απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους» και πως όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι υπερβολικά, είναι ρεαλιστικά και γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα πει δημοσιονομική ισορροπία».
«Η ΝΔ μας έριξε στα μνημόνια, όχι εμείς. Εμείς νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά και βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια», λέει. Προσθέτει ότι «τα αφήσαμε όλα στρωμένα, να τρώει από τα δικά μας έτοιμα ο κ. Μητσοτάκης» και τονίζει πως «γι′ αυτό τώρα ζητάμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το πρόγραμμά μας και να φέρουμε δικαιοσύνη παντού». Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι οι πολίτες είδαν πώς είναι να έχεις μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης, να στηρίζει το κοινωνικό κράτος, την υγεία και την παιδεία, να βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίζει το χρέος και να αφήνει και 37 δισ. απόθεμα ασφαλείας στα δημόσια ταμεία. Αυτό το κεφάλαιο εντιμότητας και σοβαρότητας παραμένει ανοικτό και είναι σήμερα η μοναδική προοδευτική προοπτική για τον τόπο». «Το κόμμα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και που χρωστά το ίδιο 400 εκατ. στις τράπεζες δεν δικαιούται να ομιλεί για κοστολογήσεις», σχολιάζει.
Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι δεν αντιστρέφεται «το κύμα αγανάκτησης και αποδοκιμασίας απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» και σημειώνει ότι «στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να είναι όσο πιο ισχυρό γίνεται στην κάλπη αυτό το πλειοψηφικό αίτημα αλλαγής που βλέπουμε να διαμορφώνεται πια μέσα στην κοινωνία, επομένως να είναι ακόμα πιο ισχυρή η εντολή προς τη νέα προοδευτική κυβέρνηση». Υπογραμμίζει ότι «μόνο η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα ανοίξει τον δρόμο για την αλλαγή, με τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης λίγες μέρες μετά» και πως «αν δεν νικήσουμε, αν κερδίσει έστω και με μισή μονάδα η ΝΔ, θα έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια Μητσοτάκη».
Σχολιάζει πως «μετά από όσα έγιναν στη χώρα, μετά τον βιασμό της ίδιας της δημοκρατίας με την υπόθεση των υποκλοπών, μετά από τόση αλαζονεία και αδιαφορία για την κοινωνία, δεν θέλω να σκέφτομαι τι μπορεί να σημαίνει αυτό».
Ερωτηθείς τι συνδέει και τι χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι σε όλα τα ζητήματα υπάρχουν πια δυο πολύ συγκεκριμένες και αντικρουόμενες απαντήσεις, η προοδευτική και η συντηρητική. «Σε αυτή τη βάση ενοποιείται τοι προοδευτικό στρατόπεδο. Με τις διαφορές μας, με τις καταβολές μας, με την κριτική του ενός στον άλλον, αλλά επί της ουσίας στην ίδια πλευρά», συνεχίζει. Σημειώνει ότι για εκείνον αυτό είναι το κρίσιμο, «από κει και πέρα όμως απαιτείται και το αίσθημα ευθύνης για να πάμε στην πράξη. Και αυτό είναι κάτι που νομίζω μας χωρίζει ακόμα από το ΠΑΣΟΚ». Μιλά για «διστακτικότητα» του ΠΑΣΟΚ «να θέσει τη διαχωριστική γραμμή όπως αρμόζει όχι μόνο στην ιστορία του αλλά και στο σημερινό του πρόγραμμα»» και πως αυτή πρέπει να είναι μία, απέναντι στη Δεξιά. «Ο διμέτωπος είναι και απαράδεκτος ιστορικά και άστοχος πολιτικά», αναφέρει. «Δεν παρακολουθούσα εγώ τον κ. Ανδρουλάκη», σχολιάζει, «ο κ. Μητσοτάκης τον παρακολουθούσε». Τονίζει ότι «αν είναι αληθές αυτό που ο ίδιος είπε προχθές, ότι επιθυμεί να υπάρξει λογοδοσία των υπαιτίων του παρακράτους, ακόμη και κάποιοι να πάνε φυλακή, γνωρίζει καλά ότι ο μόνος ένας τρόπος υπάρχει για να γίνει πράξη. Προφανώς όχι να συνεργαστεί με τη Δεξιά. Αλλά μετά από νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να κάτσουμε στο τραπέζι να κουβεντιάσουμε και να συγκροτήσουμε προοδευτική κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής».
Ερωτηθείς για τον κ. Βαρουφάκη «που λέει να του κοπεί το χέρι αν συνεργαστεί μαζί σας», ο κ. Τσίπρας σχολιάζει ότι «για τον κ. Βαρουφάκη δεν υπάρχει ζήτημα. Όπως όλοι μας, έτσι κι αυτός, έχουμε μια ιστορία πίσω μας και κατά τη γνώμη μου στην κρίσιμη στιγμή η άποψη και η στάση του κ. Βαρουφάκη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του 2015 ήταν ταυτόσημη με του κ. Σόιμπλε. Επομένως, δεν χρειάζεται να ρισκάρει την αρτιμέλεια του».
Σχετικά με το ΚΚΕ σχολίασε ότι «επιμένει σε ένα ιστορικό λάθος». «Επιμένει να στερεί από το ιστορικότερο κόμμα της Αριστεράς στη χώρα τη δυνατότητα να γίνει αυτό που για δεκαετίες ήταν το ΚΚΕ, δηλαδή ενεργό κομμάτι προοδευτικών και ριζοσπαστικών αλλαγών για τις εργαζόμενες τάξεις», αναφέρει. «Στο τέλος της ημέρας τι κερδίζει το ΚΚΕ;», σχολιάζει, «τον δημόσιο σεβασμό των συντηρητικών πολιτικών γιατί βλέπουν ένα σημαντικό πολιτικό αντίπαλο στην καλύτερη να στέκεται ακίνδυνος απέναντι τους, στη χειρότερη να επαναλαμβάνει τα επιχειρήματά τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ