Τσίπρας-Ζάεφ: Οι συμφωνίες για εμπορικές ονομασίες, Μακεδονικά κρασιά, σχολικά βιβλία και αγάλματα

Αλλαγές στα σχολικά βιβλία και επισημάνσεις σε αγάλματα και μνημεία.
ROBERT ATANASOVSKI via Getty Images

Την επίλυση και του ζητήματος των εμπορικών ονομασιών αποφάσισαν Τσίπρας και Ζάεφ στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια, μαζί με περισσότερους από 145 Έλληνες επιχειρηματίες. Μάλιστα έγινε ειδική μνεία της υπόθεσης με την εμπορική ονομασία των κρασιών, ενώ η αρμόδια Επιτροπή θα συσταθεί στις 15 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τον Ζόραν Ζάεφ το θέμα που είχε προκύψει με την καμπάνια της Βόρειας Μακεδονίας στην έκθεση οινοποιίας στη Γερμανία. Ο Ζ. Ζάεφ αποδέχθηκε ότι έγινε λάθος που διορθώθηκε αμέσως και δεσμεύθηκε για άμεση σταθερή αποκατάστασή του. Από εδώ και στο εξής σε όλες τις καμπάνιες θα αναγράφεται με σαφήνεια η χώρα προέλευσης των προϊόντων, ενώ για την εμπορική τους ονομασία θα επιληφθεί η αρμόδια Επιτροπή.

Υπογραμμίζεται ότι χθες με κοινή απόφαση των δύο χωρών αποφασίστηκε να συσταθεί άμεσα, στις 15 Μαΐου, η Επιτροπή που θα έχει ως έργο την εξεύρεση λύσεων στο ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, των σημάτων και των επωνυμιών. Η Επιτροπή θα αποτελείται από διεθνή ομάδα ειδικών και εκπροσώπους των δύο χωρών και καλείται να βρει λύσεις με βάση τους διεθνείς και ενωσιακούς κανόνες, όπως έχει αποφασιστεί από την συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν για χρόνια ο τρίτος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας. Όμως το 2018 έγινε ο δεύτερος εμπορικός εταίρος, καθώς και σημαντικός επενδυτής στη χώρα, δημιουργώντας πάνω από 25.000 θέσεις εργασίας.

Αλλάζουν τα σχολικά βιβλία

Για την Αθήνα πάντως ιδιαίτερα θετικές είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στα βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας και μάλιστα θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά. Πλέον θα εγκαταλειφτεί από τα Σκόπια ο σφετερισμός της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας ως επίσημη κρατική πολιτική. Συγκεκριμένα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα σε ό,τι αφορά τα σχολικά εγχειρίδια.

Ήδη έχει συμφωνηθεί όλο το κεφάλαιο για την αρχαία Μακεδονία που έχουν στα σχολικά βιβλία της Βόρειας Μακεδονίας θα μπει ως τμήμα του Ελληνικού Πολιτισμού, μετά τις πόλεις Σπάρτη, Αθήνα και Θήβα. Έτσι θα τελειώσει η θεωρία του αρχαιομακεδονισμού που επί μακρόν διδασκόταν στα σχολεία της γειτονικής χώρα. Τα βιβλία από την νέα σχολική χρονιά θα είναι ευθυγραμισμένα στην λογική της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι είναι πολύ κρίσιμο για την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών, καθώς επηρεάζει τον τρόπο που βλέπει η μία χώρα την άλλη, τον τρόπο που βλέπει ο ένας λαός τον άλλον, τον τρόπο που βλέπουν τα παιδιά μας και μαθαίνουν την ιστορία τους και την ιστορία των άλλων λαών.

Τα αγάλματα αποδίδονται στην αρχαία Ελλάδα

Ανάλογη θα είναι και η τύχη των αγαλμάτων με τα οποία το δεξιό VMRO είχε γεμίσει την χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση και αυτό το θέμα στον Ζ. Ζάεφ και συμφωνήθηκε να ισχύσει ότι περιγράφεται στη συμφωνία των Πρεσπών. Στην συμφωνία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων στα μνημεία, που θα αναφέρουν ότι αποτελούν μέρος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε παρουσία του Ζ. Ζάεφ ότι «αυτά τα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, είναι μνημεία παγκόσμια, ανήκουν στην οικουμένη. Και θα χαρούμε πάρα πολύ, όταν εσείς θα τοποθετήσετε αυτές τις σημάνσεις που θα αναφέρετε ότι τα μνημεία αυτά είναι μνημεία με αναφορά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αυτά, λοιπόν, είναι βήματα που σιγά-σιγά θα δημιουργήσουν μια άλλη ατμόσφαιρα ανάμεσα στους δύο λαούς».

Τέλος όσον αφορά την αναφορά του πρωθυπουργού στο αεροδρόμιο της Μίκρας επισημαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας μιλούσε για ραντάρ της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την υποβοήθηση της ΥΠΑ της Βόρειας Μακεδονίας. Το συγκεκριμένο ραντάρ βρίσκεται στο Τρίλοφο της Μίκρας, και δεν είναι καν εντός του αεροδρομίου Μακεδονία.

Δημοφιλή