Συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο προαναγγέλλει ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας στο East Macedonia Thrace Forum.
«Στις 4 Απριλίου στο Οβάλ Γραφείο, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα είναι με τον ”Μπαϊντενόπουλο”(!)», είναι η χαρακτηριστική φράση του Αμερικανού Πρέσβη, που προκάλεσε ενθουσιασμό μιλώντας με χιούμορ - αλλά και επιχειρηματολογώντας επί ώρα στην συνέχεια για το εξαιρετικό ”μομέντουμ” στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Κυβερνητικές πηγές στην Αθηνα δεν επιβεβαιώνουν επισήμως την πληροφορία, λέγοντας ότι «είμαστε σε συζητήσεις. Δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία επιβεβαίωση για καμία ημερομηνία», όμως η δήλωση Τσούνη δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπεται να παρευρεθεί στην εκδήλωση που θα γίνει φέτος, όπως κάθε χρόνο, στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Τον Μάιο του 2022 έγινε η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν.
Τσούνης: 9.000 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού μεταφέρθηκαν μέσω του Λιμένος Αλεξανδρούπολης
«Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας είναι οι καλύτερες που υπήρξαν ποτέ», διαμηνύει από την Αλεξανδρούπολη ο Αμερικανός Πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, από το βήμα του «East Macedonia - Thrace Forum». Σε μία τοποθέτηση που περιλαμβάνει πολιτικά μηνύματα με αποδέκτες εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, ο Τζορτζ Τσούνης αποκάλυψε στοιχεία για τον ρόλο - κλειδί του λιμανιού της πόλης στην συνεχιζόμενη επιχείρηση ανεφοδιασμού νατοϊκών δυνάμεων με στρατιωτικό εξοπλισμό, που παραμένουν σε επιφυλακή ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία: «Εχουμε μεταφέρει 9.000 κομμάτια εξοπλισμού του ΝΑΤΟ μέσω του λιμανιού (της Αλεξανδρούπολης). Αυτό το μήνα θα μεταφέρουμε 3.000 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού. Μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα διασφαλίζει τις προμήθειες της συμμαχίας», είπε χαρακτηριστικά ο Πρέσβης των ΗΠΑ.
“Ο Πρόεδρος της Αμερικής αγαπάει τους Έλληνες και αγαπάει την Ελλάδα, να το ξέρετε”
«Αγαπητοί μου, όταν ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία, αυτό θα αρχίσει εδώ στην Ελλάδα. Και θέλω να το κάνω σαφές. Η θέση της Αλεξανδρούπολης είναι μεγάλης σημασίας, από γεωστρατηγικής άποψης, από στρατιωτικής άποψης, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Δεν υπάρχει πόλη στην Ελλάδα με περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες από την Αλεξανδρούπολη. Μπορεί να παίξει τον ρόλο της πύλης μεταφορών από το Νότο προς τον Βορρά. Η βελτίωση κρίσιμων υποδομών θα επιτρέψει όχι μόνο τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά και αγαθών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε.
Πολλαπλασιαστής σταθερότητας η Ελλάδα
«Η Ελλάδα, έλεγε ο προκατοχός μου, είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή. Τώρα, με τις εστίες αστάθειας στην Ουκρανία και στη Γάζα, εγώ λέω ότι η Ελλάδα είναι ένας πολλαπλασιαστής σταθερότητας. Είναι ο βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Διαθέτει μέσα, επιρροή, δυνατότητες και οι Ελληνες κάνουν πάντοτε το σωστό και ενεργούν με βάση αξίες. Μας ενώνουν οι δημοκρατικές αξίες μας», σημειώνει ο Τζορτζ Τσούνης, που περιέγραψε όχι μόνο ως ανέφελη, αλλά και ως διαρκώς βελτιούμενη την πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο, καθώς οι συγκρούσεις σε Ουκρανία και Γάζα μαίνονται, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βαδίζουν μέσα σε σκηνικό πόλωσης προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.
Δένδιας: Η Τουρκία μετά τον Ερντογάν και τα ερωτήματα
Την αναγκαιότητα να έχει η χώρα μας ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις για να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα και τις υποδομές τόνισε ο υπουργός Εθνικής ’Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο East Macedonia & Thrace Forum II, που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη.
Αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήματα, υπογράμμισε ότι η περιοχή της Θράκης «έχει προφανή σημασία ως ενεργειακός κόμβος» ενώ συμπλήρωσε μιλώντας για τους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας ότι αποτελεί «προϋπόθεση η προστασία των υποδομών» και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να μπορεί η Ελλάδα «να τις προασπίσει, να τις προστατέψει». «Και αυτό», πρόσθεσε, «καταλήγει στην απόλυτη αναγκαιότητα να έχουμε ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις».
Μιλώντας για την «Ατζέντα 2030» για τις Ένοπλες Δυνάμεις, εξήγησε ότι «θα ανταποκριθεί στις υπάρχουσες προκλήσεις αλλά και στις προκλήσεις πέρα του ορίζοντα με μια διαφορετική δομή και μια διαφορετική αντίληψη, με ένα σύγχρονο μοντέλο θητείας, με ένα σύγχρονο μοντέλο εφεδρείας, με ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας». «Να δημιουργήσουμε», είπε, «ένα αμυντικό οικοσύστημα όπου το ανθρώπινο κεφάλαιό μας μπορεί κάλλιστα να υπηρετήσει».
Κλείνοντας, χαρακτήρισε «εθνικής σημασίας ζήτημα» τη χάραξη πολιτικών για το μέλλον και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν «ανακοίνωσε ότι το 2028 θα αποχωρήσει από την ηγεσία της Τουρκίας» γεγονός που εγείρει - όπως είπε - ερωτήματα για το «ποια θα είναι η Τουρκία μετά τον Πρόεδρο Ερντογάν, ποιες θα είναι οι γεωπολιτικές επιλογές των διαδόχων του και ποια θα είναι η κατεύθυνση της μεγάλης αυτής χώρας;».
«Λαμπρό παράδειγμα συνύπαρξης θρησκευμάτων η Θράκη»
Αναφερόμενος στην περιοχή της Θράκης, επισήμανε ότι αποτελεί «λαμπρό παράδειγμα συνύπαρξης Ελλήνων πολιτών διαφορετικών θρησκευμάτων» ενώ για την Αλεξανδρούπολη ανέφερε ότι έχει αποδείξει τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως «ένας σημαντικός εμπορικός, οικονομικός, ενεργειακός και αμυντικός κόμβος».
Για το γεωπολιτικό ρόλο της Θράκης, εξήγησε τη σημασία της περιοχής για τα εθνικά συμφέροντα στη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Χαρακτήρισε την οικονομική ανάπτυξη «εργαλείο για να προχωρήσουμε μπροστά» και διευκρίνισε ότι «για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει διασυνδεσιμότητα».
«Δεν μπορούν», είπε, «να γίνουν συνέργειες χωρίς αυτό». Και πρόσθεσε: «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ΕΕ για το χάρτη του νέου σιδηροδρομικού εμπορευματικού διαδρόμου Βαλτικής Θάλασσας, Εύξεινου Πόντου και Αιγαίου Πελάγους».