Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα αφράτο, λαχταριστό και μοσχοβολιστό τσουρέκι με αλεύρι ολικής άλεσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες, γεμιστό με ταχίνι-κακάο, φρέσκες φράουλες ή ξηρούς καρπούς γεμάτο δηλαδή ενέργεια, πλούσιο σε βιταμίνες και εκπληκτική γεύση;
Αυτό το τσουρέκι δεν θα το φτιάχνεις μόνο το Πάσχα. Θα το βάλεις στην καθημερινή σου διατροφή και θα απολαμβάνεις την αγαπημένη σου λιχουδιά όσο συχνά θες. Η συνταγή είναι απλή, και γίνεται εύκολα χωρίς μίξερ. Ο τρόπος παρασκευής είναι ίδιος με τη βασική συνταγή που ακολουθώ για τα πασχαλινά τσουρέκια. Αυτό που έχει αλλάξει είναι οι αναλογίες των υλικών και φυσικά το ότι χρησιμοποιώ αλεύρι ολικής άλεσης. Η δόση είναι για 2 μεγάλα τσουρέκια. Επιλέξτε ποιοτικά υλικά, βάλτε μουσική, με χαλαρή διάθεση και κέφι θα φτιάξετε υπέροχα τσουρέκια, φουλ στην ενέργεια!
Υλικά
3 αβγά μεσαία
880 γρ. (περίπου) αλεύρι ολικής άλεσης
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1/4 ποτήρι χυμό από γλυκό πορτοκάλι
ξύσμα από πορτοκάλι ακέρωτο
175 γρ. φρέσκο γάλα αγελαδινό χλιαρό (30 – 35 βαθμούς κελσίου)
75 γρ. βούτυρο αγελάδος
50 γρ. μαγιά φρέσκια (2 κύβους των 25 γρ.) ή 18 γρ. ξηρή μαγιά (2 φακελάκια των 9 γρ.)
2 βανιλέτα ή 5 βανίλιες
1 κ. γλ. μαχλέπι
1/2 κ. γλ. κακουλέ (κάρδαμο)
μία πρέζα ζάχαρη
μία πρέζα αλάτι
1/4 ποτήρι νερό χλιαρό (30 – 35 βαθμούς κελσίου)
Για την επάλειψη: 1 αβγό και 2 κ. σ. γάλα
προαιρετικά
Για τη γέμιση: μαρμελάδα φράουλας ή φρούτα του δάσους, ταχίνι με κακάο, φρέσκες φράουλες, ξηρούς καρπούς.
Για την επικάλυψη: σουσάμι, άσπρη σοκολάτα και φυσικά κόκκινα πασχαλινά αβγά!
Τα τσουρέκια θέλουν χρόνο, ηρεμία και ζέστη
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Προεργασία. Βγάλτε τα αβγά και τη φρέσκια μαγιά από το ψυγείο αρκετές ώρες πριν την παρασκευή των τσουρεκιών, ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ζυγίστε και κοσκινίστε το αλεύρι. Στύψτε το πορτοκάλι. Συγκεντρώστε όλα τα υλικά στο πάγκο σας.
Βήμα 2ο: Προζύμι. Σε ένα μπολ τρίβουμε τους κύβους της μαγιάς. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό. Προσοχή, αν το νερό είναι καυτό θα καταστρέψετε τη μαγιά. Διαλύουμε καλά τη μαγιά με το νερό. Προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά λίγο αλεύρι, από αυτό που έχουμε ήδη ζυγίσει για όλη τη συνταγή. Ανακατεύουμε να γίνει ένας λείος χυλός (όπως όταν φτιάχνουμε λουκουμάδες). Σκεπάζουμε καλά το μπολ με μεμβράνη ώστε να εγκλωβιστεί η υγρασία και αποπάνω με μια κουζινοπετσέτα. Το αφήνουμε να διπλασιαστεί στον όγκο του. Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε μπολ διπλάσιου μεγέθους από τον όγκο που θα έχει το προζύμι στην αρχή.
Βήμα 3ο: Ζύμωμα. Ρίχνουμε τα αβγά και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και αναδεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Προσθέτουμε τα αρώματα, (μαχλέπι, κακουλέ, βανίλια, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα), ανακατεύουμε καλά. Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το προζύμι και συνεχίζουμε με το τελευταίο στάδιο αυτού του βήματος. Ζεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα με τα αβγά. Ανακατεύουμε καλά. Στη λεκάνη με το αλεύρι ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε να πάει παντού. Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το προζύμι και το μείγμα με τα αβγά. Ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν. Σιγά σιγά παίρνουμε και αλεύρι. Αναδιπλώνουμε τη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά. Δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε δυνατά όπως στο ψωμί. Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσοχή μην το κάψετε! Να είναι χλιαρό (ανεκτή θερμοκρασία στη δοκιμή με το χέρι μας). Το ρίχνουμε γύρω γύρω από το ζυμάρι, στο αυλάκι που σχηματίζεται μεταξύ ζυμαριού και λεκάνης. Με τα δάχτυλά μας διπλώνουμε το ζυμάρι από έξω προς το κέντρο. Με επαναλαμβανόμενες κινήσεις περιμετρικά από έξω προς τα μέσα, το ζυμάρι θα απορροφήσει όλο το βούτυρο. Η ζύμη θα γίνει μαστιχωτή και θα κολλάει στα χέρια μας. Αυτό θέλουμε.
Βήμα 4ο: Φούσκωμα. Σφραγίζουμε καλά το μπολ με μεμβράνη, τυλίγουμε με πετσέτα κουζίνας και σκεπάζουμε με κουβέρτα. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Πρέπει να διπλασιαστεί στον όγκο του. Μπορούμε να βάλουμε το μπολ σε προθερμασμένο φούρνο στους 35 βαθμούς Κελσίου. Τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες αυτό δεν χρειάζεται. Εάν όμως ο χώρος που δουλεύουμε δεν είναι αρκετά ζεστός θα χρειαστούν πολλές ώρες για να φουσκώσει η ζύμη. Υπολογίστε ότι θα χρειαστούν από μιάμιση έως τρεις ώρες (ίσως και περισσότερο) για το φούσκωμα της ζύμης.
Υπομονή!!! Το καλό πράγμα αργεί να γίνει.
Βήμα 5ο: Πλάσιμο. Εφόσον η ζύμη έχει φουσκώσει πλάθουμε τα τσουρέκια. Μπορούμε να τα κάνουμε γεμιστά με μαρμελάδα φράουλας ή φρούτα του δάσους, ταχίνι με κακάο, φρέσκες φράουλες, ξηρούς καρπούς.
Τα τσουρέκια με αλεύρι ολικής άλεσης γεμιστά με ταχίνι-κακάο είναι ΥΠΕΡΟΧΑ και ακόμη πιο τέλεια εάν βάλετε και κομμάτια από φρέσκες φράουλες !!!!!!
Πλάθουμε τη ζύμη σε κορδόνια. Στρίβουμε το καθένα ξεχωριστά (για να έχει το τσουρέκι ωραίες ίνες) και τα πλέκουμε πλεξούδες ή σαλιγκαράκια. Αν η ζύμη κολλάει προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας. Η πολύ καλή ζύμη δεν κολλάει.
Για γεμιστά τσουρέκια, πριν πλέξουμε τα κορδόνια τα πατάμε με το χέρι μας να γίνουν πλακουτσωτά, βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο κατά μήκος. Τα κλείνουμε και φτιάχνουμε πλεξούδες ή σαλιγκαράκια. Καθένα που πλέκουμε το τοποθετούμε σε ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα.
Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε 9 υπέροχες προτάσεις για εντυπωσιακά τσουρέκια (πλεξούδες, σαλιγκαράκια και γεμιστά).
Βήμα 6ο: Αφήνουμε τα τσουρέκια να ξεκουραστούν και να διπλασιαστούν στον όγκο τους. Ο χρόνος που χρειάζονται εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Σε ζεστό περιβάλλον πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου ο χρόνος είναι περίπου 20 λεπτά και πλέον, για το καθένα από τη στιγμή που θα το πλάσετε. Όταν φουσκώσουν (θα δούμε ότι το ζυμάρι γυαλίζει, γίνεται πιο λείο) τα αλείφουμε με μείγμα από ένα ολόκληρο αβγό αραιωμένο με 2 κουταλιές της σούπας γάλα. Απαλά περάσματα, δεν πιέζουμε το πινέλο πάνω στα τσουρέκια. Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Τα τσουρέκια μας είναι έτοιμα για φούρνισμα!
Βήμα 7ο: Ψήνουμε τα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 βαθμούς Κελσίου. Ανάλογα με το φούρνο (βλέπε οδηγίες χρήσεως του φούρνου για ψήσιμο τσουρεκιών) ψήνουμε στον αέρα ή πάνω κάτω αντιστάσεις. Πριν τα βγάλουμε από το φούρνο και αφού έχουν πάρει ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα βυθίζουμε ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκια. Εάν κολλάει ζύμη πάνω του δεν έχουν ψηθεί. Συνεχίζουμε το ψήσιμο και τοποθετούμε αλουμινόχαρτο αποπάνω για να μην πάρουν άλλο χρώμα εφόσον δεν το επιθυμούμε.
Αφού κρυώσουν καλά, τυλίξτε τα τσουρέκια που δεν είναι για άμεση κατανάλωση με μεμβράνη. Έτσι θα διατηρήσουν την υγρασία τους και το άρωμά τους περισσότερες μέρες. Αν φτιάξετε μεγάλες ποσότητες ή πολλά μικρά, ατομικά, μπορείτε να τα συντηρήσετε και στην κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ξεπαγώνουν αμέσως και έχετε κάθε μέρα το τσουρεκάκι σας έτοιμο και λαχταριστό να σας περιμένει σαν να είναι φρέσκο με όλα του τα αρώματα!
Βάλτε το κόκκινο αβγό στα Πασχαλινά σας τσουρέκια εφόσον ψηθούν και όσο είναι ακόμη ζεστά. Έτσι, το αβγό παραμένει σφιχτά στη θέση του χωρίς να αφήνει χρώμα πάνω στο τσουρέκι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!
Σημαντικές επισημάνσεις
- Προσοχή! Κάποια υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ενώ κάποια άλλα χλιαρά όπως αναφέρονται στις οδηγίες.
- Οι ποσότητες που προτείνω για τα αρωματικά – μαχλέπι, κακουλέ και βανίλια – νομίζω ότι είναι ιδανικές για τσουρέκια ευωδιαστά με ισορροπία. Ωστόσο, αυτό είναι υποκειμενικό ως προς τη γεύση του καθενός. Γι’ αυτό μη διστάσετε να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε τις ποσότητες. Χωρίς υπερβολές όμως και τα κάνετε πολύ βαριά ή χωρίς καθόλου αρώματα.
- Εάν χρησιμοποιήσετε φρέσκα φρούτα για τη γέμιση θα πρέπει να καταναλώσετε τα τσουρέκια άμεσα (μέχρι την επόμενη ημέρα) γιατί, φρούτα όπως οι φράουλες δεν αντέχουν και μουχλιάζουν.
- Tip! Το στρίψιμο των κορδονιών πριν την πλέξη τους είναι σημαντικό για τσουρέκια όλο ίνες!
- Tip! Για όμορφα φουσκωτά τσουρέκια πλέξτε χαλαρές πλεξούδες για να μη χαλάσει το σχέδιο κατά τα φούσκωμα.
- Για καλοψημένα τσουρέκια χρησιμοποιήστε τα ταψιά του φούρνου ή ταψιά με λεπτό πάτο, όπως είναι τα στρογγυλά αντικολλητικά που ψήνουμε το κέικ. Τα ταψάκια μιας χρήσης δεν είναι κατάλληλα γιατί δεν παίρνουν ωραίο χρώμα τα τσουρέκια αποκάτω. Τα χοντρά αλουμινένια ταψιά δεν είναι κατάλληλα για ζύμες όπως τσουρέκια, ψωμί, κουλουράκια κλπ.
- Προσοχή στο ψήσιμο. Μερικοί φούρνοι ψήνουν καλύτερα τα τσουρέκια πάνω κάτω αντιστάσεις και το αναφέρουν στις οδηγίες χρήσης. Μην ακολουθήσετε τον κανόνα που λέγεται ότι τα τσουρέκια ψήνονται καλύτερα στον αέρα. Δεν ισχύει για όλους τους φούρνους. Παθούσα!!!!!!
- Σε κάθε ταψί να βάζετε ισομεγέθη τσουρέκια.
- Μην ανοιγοκλείνετε τον φούρνο συχνά. Όταν αυξομειώνεται η θερμοκρασία του φούρνου δεν έχουμε σίγουρη επιτυχία στο φούσκωμα. Τα τσουρέκια είναι ευαίσθητα ακόμη και στην αυξομείωση της θερμοκρασίας του χώρου καθ’όλη της διάρκεια της παρασκευής τους!
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη διαδικασία παρασκευής πασχαλινών τσουρεκιών βήμα βήμα.
Αναδημοσίευση από magiacook.gr