Τυρί 3.600 ετών ανακαλύφθηκε σε αρχαίο κινεζικό τύμβο - Είναι το παλαιότερο του κόσμου (Φωτό)

Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να προσδιορίσουν την αλληλουχία του DNA των μικροβίων που περιέχονται στο τυρί, επιβεβαιώνοντας ότι επρόκειτο για κεφίρ.
Μούμια της φυλής Xiaohe βρέθηκε θαμμένη στην έρημο Τάκλα Μακάν, μαζί με κομμάτια τυρί σκορπισμένο στο κεφάλι και το λαιμό.
Μούμια της φυλής Xiaohe βρέθηκε θαμμένη στην έρημο Τάκλα Μακάν, μαζί με κομμάτια τυρί σκορπισμένο στο κεφάλι και το λαιμό.
Sciencedirect/Journal of Archaeological Science

Κάτοικοι της ερήμου από την Εποχή του Χαλκού που βρέθηκαν θαμμένοι στη σημερινή βορειοδυτική Κίνα είχαν ενταφιαστεί με τυρί σκορπισμένο στο κεφάλι και το λαιμό τους - ίσως ως ένα σνακ συσκευασμένο για τη μετά θάνατον ζωή.

Μια δεκαετία μετά την ανακάλυψη γαλακτοκομικών προϊόντων σε εντυπωσιακά άθικτα λείψανα, μουμιοποιημένα από τις άνυδρες συνθήκες της ερήμου Τάκλα Μακάν, οι επιστήμονες εξήγαγαν και ανέλυσαν την αλληλουχία του DNA από το τυρί 3.600 ετών - το παλαιότερο στον κόσμο, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά αρχεία.

Η ανάλυση αποκάλυψε πώς οι άνθρωποι Xiaohe έφτιαχναν τυρί, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εκμεταλλεύονταν τα μικρόβια για να βελτιώσουν την τροφή τους, αλλά και πώς τα μικρόβια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των πολιτισμικών επιρροών ανά τους αιώνες.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (25/9) στο περιοδικό Cell, ανοίγουν ένα «νέο μέτωπο στις μελέτες του αρχαίου DNA», με αυτό το «είδος έρευνας που ήταν αδιανόητο ακόμη και πριν από μια δεκαετία», λέει η Christina Warinner, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικών Επιστημών και Ανθρωπολογίας. στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Cell

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Κινέζο παλαιογενετιστή Qiaomei Fu εντόπισε DNA κατσίκας και βοοειδών σε δείγματα του τυριού. Οι ερευνητές μπόρεσαν επίσης να προσδιορίσουν την αλληλουχία του DNA των μικροβίων που περιέχονται στο τυρί, επιβεβαιώνοντας ότι επρόκειτο για κεφίρ - ένα είδος τυριού που εξακολουθεί να παρασκευάζεται και να καταναλώνεται ευρέως σήμερα.

Πώς ένας αινιγματικός λαός της ερήμου έφτιαχνε κεφίρ

Εκατοντάδες μουμιοποιημένα άτομα βρέθηκαν τη δεκαετία του 1990 σε αυτό που είναι γνωστό ως το νεκροταφείο Xiaohe στη λεκάνη Ταρίμ, μια αφιλόξενη έρημη περιοχή στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας. Διατηρούνταν σε άριστη κατάσταση από τον ξηρό αέρα της ερήμου, με τα χαρακτηριστικά του προσώπου και το χρώμα των μαλλιών τους να διακρίνονται ξεκάθαρα παρόλο που είναι ηλικίας έως και 4.000 ετών.

Θαμμένες με μάλλινα και υφαντά ρούχα σε ασυνήθιστους τάφους-βάρκες, οι λεγόμενες μούμιες της λεκάνης Ταρίμ και η ποικιλία των πολιτιστικών επιρροών τους έχουν προβληματίσει εδώ και καιρό τους αρχαιολόγους. Παρά το γεγονός ότι ανήκουν σε μια γενετικά απομονωμένη ομάδα, τα άτομα εντούτοις είχαν υιοθετήσει νέες ιδέες και τεχνολογίες της εποχής, σύμφωνα με μια μελέτη του Οκτωβρίου 2021.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι Xiaohe δεν αναμείγνυαν διαφορετικούς τύπους ζωικού γάλακτος όταν έφτιαχναν κεφίρ -μια πρακτική κοινή στην παραδοσιακή τυροκομία της Μέσης Ανατολής και της Ελλάδας- αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί.

Ο Fu και οι συνεργάτες της ανέλυσαν επίσης την αλληλουχία των βακτηριακών γονιδίων στο αρχαίο τυρί κεφίρ, αποκαλύπτοντας πληροφορίες για το πώς εξελίχθηκαν τα προβιοτικά βακτήρια τα τελευταία 3.600 χρόνια.

Σήμερα, υπάρχουν δύο μεγάλες ομάδες βακτηρίων Lactobacillus - μια που προέρχεται από τη Ρωσία και μια άλλη από το Θιβέτ, σύμφωνα με τη μελέτη. Ο ρωσικός τύπος χρησιμοποιείται ευρέως παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας και των ευρωπαϊκών χωρών, για την παρασκευή γιαουρτιού και τυριού.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τον Lactobacillus kefiranofaciens από το αρχαίο τυρί κεφίρ με το σημερινό είδος, διαπίστωσαν ότι σχετιζόταν στενά με μια λιγότερο κοινή ομάδα Lactobacillus που προέρχεται από το Θιβέτ. Η προέλευση του βακτηρίου αμφισβητεί μια μακροχρόνια πεποίθηση ότι το κεφίρ ξεκίνησε αποκλειστικά στην περιοχή των βουνών του Καυκάσου.

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου μελέτη, που μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε πώς εξελίχθηκε ένα βακτήριο τα τελευταία 3.000 χρόνια. Επιπλέον, εξετάζοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αποκτήσαμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της αρχαίας ανθρώπινης ζωής και των αλληλεπιδράσεών τους με τον κόσμο», δήλωσε ο Fu. «Αυτό είναι μόνο η αρχή», τόνισε.

Είναι, δε, αξιοσημείωτο ότι όχι μόνο είχε επιζήσει το τυρί, αλλά ότι ήταν δυνατός ο προσδιορισμός της αλληλουχίας του DNA από το τρόφιμο.

Πότε πραγματικά ξεκίνησε η τυροκομία

Δεν είναι περίεργο που οι άνθρωποι της Xiaohe έφτιαχναν τυρί. Η διαδικασία έκανε το γάλα πιο εύπεπτο, με τα μικρόβια να παράγουν γαλακτικό οξύ που κάνει το γάλα να πήζει και να αποτελεί τη βάση του τυριού.

Ενώ το γαλακτοκομικό προϊόν που βρέθηκε με τις μούμιες είναι το αρχαιότερο άθικτο τυρί στα αρχαιολογικά αρχεία, άλλα στοιχεία όπως ζωικές πρωτεΐνες σε αρχαία δόντια και υπολείμματα γάλακτος σε αγγεία υποδηλώνουν ότι η τυροκομία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, πιθανότατα πριν από περισσότερα από 9.000 χρόνια στην Ανατολία ή στον Λεβάντε (σ.σ. γεωγραφικός όρος που αναφέρεται ιστορικά σε μια μεγάλη περιοχή της Μέσης Ανατολής η οποία ξεκινάει από τα παράλια της ανατολικής Μεσογείου καί εκτείνεται βόρεια ως την οροσειρά του Ταύρου, ανατολικά ως την Άνω Μεσοποταμία, και νότια ως την Αραβική Ερημο)

Πηγή: CNN

Δημοφιλή