Τζάστιν Τριντό: Από τα «Ωσαννά» στο «Σταύρωσον Αυτόν!»

Το αγαπημένο παιδί της διεθνούς πολιτικής σκηνής, ο πρωθυπουργός των Φιλελευθέρων εξαναγκάστηκε στην πιο ταπεινωτική παραίτηση.
via Associated Press

Υπό ασφυκτική πίεση και με την κατακραυγή των βουλευτών του κόμματός του επί σειρά μηνών, υπέβαλε την παραίτησή του ο άλλοτε ροκ σταρ πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, σε δραματικό τόνο την περασμένη Δευτέρα κατά τη συνέντευξη Τύπου έξω από το Rideau Hall.

Ο Τριντό είπε ότι «αυτή η χώρα αξίζει μια πραγματική επιλογή» στις επόμενες εκλογές, προσθέτοντας ότι οι εσωτερικές μάχες στο κόμμα είχαν καταστήσει αδύνατο να αντιμετωπίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο πρωθυπουργός δεχόταν αυξανόμενη πίεση από το κόμμα του και από τους πολίτες να παραιτηθεί.

Έχει ανακοινώσει ότι το κοινοβούλιο θα διακοπεί πλέον μέχρι τις 24 Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργασίες του κοινοβουλίου έχουν παγώσει για τους επόμενους δυόμισι μήνες.

Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος, Sachit Mehra, είπε ότι θα συγκαλέσει μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα για να επιλέξει έναν νέο αρχηγό.

Ο Τζάστιν Τριντό δεν ήταν ένας απλός πρωθυπουργός, ήταν ο πορφυρογέννητος γιος του θρυλικού πρωθυπουργού Πιέρ Έλιοτ Τριντό, ο οποίος άφησε ιστορία στον Καναδά αλλά και στη διεθνή πολιτική ζωή.

Ο νεαρός Τριντό, που φαινόταν αδιάφορος για την πολιτική κατά τη νεότητά του, κάνοντας σπορ και διδάσκοντας σε σχολείο στον δυτικό Καναδά, κυριολεκτικά επιστρατεύθηκε από τους μέντορες του κόμματος των Φιλελευθέρων για να μπει στον πολιτικό αγώνα, καθώς το κόμμα, παρά τις εναλλαγές της ηγεσίας του, βρισκόταν στην τρίτη θέση.

Οι στενές σχέσεις του με την Ελληνική παροικία του Μοντρεάλ

Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2008, εξελέγη για να εκπροσωπήσει την περιοχή του Παπινό στη Βουλή των Κοινοτήτων. Είχε δημιουργήσει εξ αρχής στενούς δεσμούς με τους Έλληνες της περιοχής, καθώς σε αυτή την έδρα ανήκει η ελληνοκρατούμενη περιοχή του Παρκ Εξτένσιον. Η παρουσία του Τζάστιν Τριντό στην επετειακή παρέλαση της 25ης Μαρτίου κάθε χρόνο στο Μοντρεάλ ήταν μια παράδοση την οποία τηρούσε πιστά ο Τζάστιν Τριντό, με αποκορύφωμα την κοινή παρουσία του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, που τίμησε τους Έλληνες του Μοντρεάλ με την επίσκεψή του τον Μάρτιο του 2024.

Στο κόμμα του, επί πρωθυπουργίας του, είχε τρεις Έλληνες βουλευτές: την Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος, την Άννυ Κουτράκη (Μόντρεαλ) και τον Πίτερ Φραγισκάτο στο Λόντον του Οντάριο. Μάλιστα, η Άννυ Κουτράκη υπήρξε η προσωπική του επιλογή για να τρέξει στην περιοχή Βιμύ του Λαβάλ και της ανέθεσε περίοπτες θέσεις σε διάφορα υπουργεία. Η Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος ηγήθηκε της γυναικείας κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Φιλελευθέρων και ηγήθηκε της επιτροπής για την ισότητα των γυναικών.

Η Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος έγραψε για την παραίτηση Τριντό:

«Πρωθυπουργέ, ευχαριστούμε που υπηρετήσατε και ηγηθήκατε της χώρας μας για σχεδόν μια δεκαετία. Υπό την ηγεσία σας, αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς προκλήσεις, προωθήσαμε την ισότητα και τη δικαιοσύνη και υποστηρίξαμε τις βασικές αξίες που καθορίζουν το έθνος μας. Καθώς συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω στην πρόοδο που έχουμε επιτύχει μαζί, σας εύχομαι ό,τι καλύτερο στις μελλοντικές σας προσπάθειες και ανυπομονώ να δω τον συνεχή αντίκτυπο της αφοσίωσής σας στο λαμπρό μέλλον του Καναδά.»

Η Ιουστίνη Φραγκούλη Αργύρη με τον Τριντό
Η Ιουστίνη Φραγκούλη Αργύρη με τον Τριντό
Ιουστίνη Φραγκούλη Αργύρη

Ο Τριντό ως πρωθυπουργός

Ο Τριντό, μέσα σε ενθουσιασμό, εξελέγη ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος το 2013 και οδήγησε το κόμμα του σε κυβέρνηση πλειοψηφίας στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2015. Έγινε ο δεύτερος νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Καναδά και ο πρώτος που ήταν παιδί προηγούμενου πρωθυπουργού, ως ο μεγαλύτερος γιος του Πιέρ Έλιοτ Τριντό.

Υπήρξε ο ντάρλινγκ πρωθυπουργός όλων των εποχών. Ήταν αυτός που τα μέσα ενημέρωσης παρακολουθούσαν σε κάθε του βήμα, φωτογραφίζοντας ακόμη και τις κάλτσες του. Η οικογένειά του με τη Σοφί και τα τρία παιδιά του δημιουργούσε μια αίσθηση αποδοχής και ευφορίας στους πολίτες του Καναδά. Είχε γίνει ένας ροκ σταρ· οι γυναίκες του κόσμου ήθελαν να κατοικήσουν στον Καναδά για να έχουν τον Τζάστιν πρωθυπουργό.

Ωστόσο, τρώθηκε σιγά σιγά η δημοφιλία του με διάφορα μικροσκάνδαλα τα οποία ανήγαγαν τα μέσα ενημέρωσης σε μείζονα θέματα (φορούσε ινδική στολή κατά την επίσκεψή του στην Ινδία, είχε βάψει μαύρο το πρόσωπό του για τις Απόκριες κ.λπ.). Έτσι, το 2019 εξελέγη πάλι πρωθυπουργός, σχηματίζοντας όμως κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ερευνήθηκε για τρίτη φορά από τον επίτροπο δεοντολογίας για τον ρόλο του στο σκάνδαλο WE Charity, αλλά απαλλάχθηκε από αδικήματα. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, οδήγησε τους Φιλελεύθερους σε άλλη κυβέρνηση μειοψηφίας. Το 2022, επικαλέστηκε τον νόμο περί έκτακτης ανάγκης ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των αντεμβολιαστών που είχαν στρατοπεδεύσει στην Οττάβα, κλείνοντας τα σύνορα με τις ΗΠΑ, και απάντησε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία και εγκρίνοντας στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Το κόμμα του υπέγραψε συνεργασία με το σοσιαλιστικό Νεοδημοκρατικό Κόμμα (NDP) στις αρχές του 2022, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη θέσπιση καναδικού σχεδίου δωρεάν οδοντιατρικής περίθαλψης για κατοίκους που πληρούν ένα ορισμένο όριο εισοδήματος και ένα πλαίσιο για την εθνική φαρμακευτική περίθαλψη.

Οι κυβερνητικές του πρωτιές!

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Τριντό κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του περιελάμβαναν τη θέσπιση του Επιδόματος Τέκνων του Καναδά, τη νομιμοποίηση του υποβοηθούμενου θανάτου σε περίπτωση ανίατης ασθένειας, τη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής μαριχουάνας μέσω του νόμου περί κάνναβης και τη θέσπιση του ομοσπονδιακού φόρου για την εκπομπή άνθρακα.

Στην εξωτερική πολιτική, η κυβέρνηση του Τριντό διαπραγματεύτηκε εμπορικές συμφωνίες, όπως η Συμφωνία Καναδά-Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού (CUSMA) και η Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού, και υπέγραψε τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Τα σκάνδαλα επί πρωθυπουργίας του

Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα επί πρωθυπουργίας του ήταν δύο: του επιβλήθηκαν κυρώσεις από τον επίτροπο δεοντολογίας του Καναδά για παραβίαση των κανόνων σύγκρουσης συμφερόντων σχετικά με την υπόθεση των δωρεάν διακοπών στο νησί του Aga Khan και πάλι με την υπόθεση SNC-Lavalin (2019). Το σκάνδαλο επικεντρώθηκε σε ένα βασικό ερώτημα: προσπάθησαν ο πρωθυπουργός, κάποιος στο γραφείο του ή άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να πιέσουν την Υπουργό Δικαιοσύνης Jody Wilson-Raybould όταν ήταν γενική εισαγγελέας να παρέμβει και να επιλύσει την υπόθεση διαφθοράς και απάτης κατά της SNC-Lavalin Group Inc., σε μια προσπάθεια να γλιτώσει τον γίγαντα των κατασκευαστικών έργων με έδρα το Μόντρεαλ από την ποινική δίωξη; Το σκάνδαλο οδήγησε στην παραίτηση της υπουργού Δικαιοσύνης Jody Wilson-Raybould καθώς και άλλων στελεχών της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων, αλλά απαλλάχθηκε από την ενοχή ο Τζάστιν Τριντό αφού έγινε Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διερεύνηση του σκανδάλου και η υπόθεση μπήκε στα αρχεία.

Οι αιτίες της αναγκαστικής παραίτησής του

Η πολιτική Τριντό, η οποία ήταν σοσιαλιστική, με επίκεντρο τον απλό πολίτη και τις παροχές προς αυτόν, δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο κόσμος άρχισε να δυσαρεστείται έντονα:

  1. Για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και την έλλειψη κατοικιών λόγω υπερπληθυσμού.

  2. Για την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών, ένα εκατομμύριο τον χρόνο.

  3. Για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου εξαιτίας του φόρου διοξειδίου του άνθρακα.

  4. Για την υπερβολική αύξηση του ελλείμματος της χώρας που έφτασε στα 61,9 δισ. με αυξανόμενες τάσεις.

  5. Για την εισροή παράνομων μεταναστών από τα σύνορα της Αμερικής.

  6. Για τον νέο φόρο της υπεραξίας κατά την πώληση ακινήτων.

Το κερασάκι στην τούρτα της δυσαρέσκειας των πολιτών ήρθε όταν ο Τραμπ απείλησε ότι θα επιβάλει φόρο εισαγωγής στα καναδικά προϊόντα ύψους 25%. Ο Τζάστιν Τριντό έσπευσε στο Μάρα Λάγκο να κατευνάσει τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο, ο οποίος τον γελοιοποίησε, αποκαλώντας τον Καναδά 51η πολιτεία της Αμερικής και τον Τριντό, κυβερνήτη της πολιτείας του Καναδά.

Η παραίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησής του και υπουργού Οικονομικών, Κρίστιας Φρίλαντ, επειδή διαφωνούσε με περισσότερες παροχές στον λαό, εξόργισε τους βουλευτές του, που έβλεπαν το κόμμα να κατρακυλά στο 20%.

Οι φωνές στο κόμμα του για παραίτηση πλήθυναν, και η ώρα του «Σταύρωσον Αυτόν» είχε έρθει, με τους βουλευτές του να ζητούν έντονα και πιεστικά την παραίτησή του.

Ο Τζάστιν Τριντό, το αγαπημένο παιδί της διεθνούς πολιτικής σκηνής, ο πρωθυπουργός των Φιλελευθέρων που ήρθε με «Ωσαννά», εξαναγκάστηκε στην πιο ταπεινωτική παραίτηση. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι Φιλελεύθεροι του Καναδά «τρώνε τα παιδιά τους»!

Δημοφιλή