«Εχω εντυπωσιαστεί από την ταύτιση απόψεων της αμερικανικής πλευράς και της Ευρώπης σχετικά με τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου. Καθώς και για την δυνατότητα να ενισχυθεί έτσι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης... Σε δύο πεδία η κατάσταση έχει αλλάξει σήμερα δραματικά (στην Ελλάδα). Ο αγωγός ΤΑΡ έχει πλέον ολοκληρωθεί σε ποσοστό 85% και θα είναι έτοιμος να μεταφέρει αέριο το 2020. Η Ρεβυθούσα αποτελεί ένα αντίστοιχο θετικό παράδειγμα. Επισκέφθηκα πέρυσι τον τερματικό σταθμό και μπορούσα τότε να περπατήσω ακόμα μέσα στην τεράστια δεξαμενή αποθήκευσης. Τώρα, πληροφορούμαστε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας θα αυξήσει τη δυνατότητα αποθήκευσης κατά 70%», τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, κεντρικός ομιλητής το βράδυ της Δευτέρας στο τρίτο event υπό τον τίτλο Repositioning Greece - Energy που διοργάνωσε και φιλοξένησε το “The Ecali Club”, με συνδιοργανώτρια την Εθνική Τράπεζα.
Ο δραστήριος Αμερικανός διπλωμάτης έκανε λόγο για μία ενεργειακή επανάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη, περιγράφοντας τη θεαματική αλλαγή δεδομένων σε σχέση με τον ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά, αλλά και τις ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Κάτι αδιανόητο πριν από δέκα χρόνια, όταν οι Αμερικανοί κατασκευαστές αναζητούσαν τρόπους για να ”αποδράσουν” λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου...Αυτή η ενεργειακή επανάσταση είναι πραγματική και θα συνεχιστεί. Και επιφέρει δραματικές αλλαγές στις ΗΠΑ. Από το 2005 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε περισσότερο από 17%, περιορίζοντας τις εκπομπές άνθρακα κατά 14%, την ώρα που οι εκπομπές αυτές αυξήθηκαν παγκοσμίως περισσότερο από 20% αυτή την περίοδο».
Αμερική και Ευρώπη σε κοινή τροχιά, διαπιστώνει ο Πάιατ
Η ενεργειακή επανάσταση, όπως υπογραμμίζει ο Αμερικανός διπλωμάτης, συνοδεύτηκε από διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, χάρη στην επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία, χωρίς κρατική παρέμβαση. Οι ΗΠΑ έγιναν μέσα στο ίδιο διάστημα η δεύτερη χώρα στην παραγωγή ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών. Ο ρόλος της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη της ενέργειας αναβαθμίστηκε ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, σημείωσε, παράλληλα, κάνοντας ειδική αναφορά στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την προσήλωσή του στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας, ενώ έκανε αντίστοιχη αναφορά στον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι θεωρεί διασφαλισμένη την «συνέχεια» στην ενεργειακή πολιτική, ανεξάρτητα από εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, ο Πάιατ επισημαίνει ότι Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έρθει πιο κοντά, καθώς αποτελεί κοινό τόπο η ανάγκη για διαφοροποίηση των πηγών (οι Αμερικανοί, θυμίζουμε, επιμένουν στην ανάγκη απεξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία σε ενεργειακό επίπεδο).
«Τον περασμένο Ιούλιο, σε μία συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ, ο Γιούνκερ ζήτησε να αυξηθεί η αποστολή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη. Και πριν από δύο εβδομάδες η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε τα σχέδια της δικής της κυβέρνησης για συγχρηματοδότηση της κατασκευής ενός σταθμού υποδοχής LNG με κόστος 500 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να υποδέχεται αέριο από τις ΗΠΑ και από άλλους διεθνείς προμηθευτές», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Παύλος Μυλωνάς: Η φθηνή ενέργεια προϋπόθεση για ανάπτυξη
Από την πλευρά του, ο Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, στάθηκε στο γεγονός ότι «η ελληνική οικονομία χρειάζεται ισχυρή ανάπτυξη για να γίνει ανταγωνιστική. Χρειάζεται γι αυτό το λόγο, φθηνή ενέργεια. Σύντομα, στις τιμές θα προστεθούν οι χρεώσεις για τις εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα και για να αλλάξουμε αυτή την εικόνα απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις». Ο κύριος Μυλωνάς σημείωσε ότι σε αυτό το σημείο έχουν να παίξουν ρόλο και οι τράπεζες, διευκολύνοντας τους επενδυτές.
Ο Πάνος Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της EY, τόνισε ότι η τεχνολογία αλλάζει επί της ουσίας την επιχειρηματικότα ανοίγοντας νέους δρόμους και η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, ενώ ο Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου χαρακτήρισε «αληθινό Φιλέλληνα» τον Τζέφρι Πάιατ για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει.
Τον κύκλο των ομιλητών άνοιξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ecali SA, Γιάννης Γεωργακάκης, που υποσχέθηκε ανάλογες συζητήσεις και στο μέλλον, σε μία προσπάθεια να ανοίξουν νέοι δρόμοι για την ελληνική οικονομία.