Η στάρλετ με τις σπουδές Ιστορίας της Τέχνης, που έγινε εξώφυλλο σε ηλικία 17 ετών στη Vogue, η σέξι «Μπαρμπαρέλα» που χαρακτηρίστηκε ως η «Αμερικανίδα Μπριζίτ Μπαρντό», η ακτιβίστρια που βγήκε στους δρόμους για τον πόλεμο του Βιετνάμ, η σταρ που έγινε γκουρού του fitness τη δεκαετία του 1980, δοκίμασε την τύχη της με επιτυχία στην κωμωδία και συνέχιζε να παίζει σε μία ηλικία που το Χόλιγουντ διαγράφει τους σταρ, η βραβευμένη δύο φορές με Όσκαρ, Τζέιν Φόντα, γίνεται εφέτος 80 χρονών.
Ένα νέο ντοκιμαντέρ του HBO με τίτλο «Jane Fonda in Five Acts» επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πορτρέτο της απίθανης γυναίκας με τις χίλιες ζωές.
Η σκηνοθέτις Susan Lacy αφηγείται την ιστορία της σε ένα φιλμ που στα πέντε πρώτα μέρη περιστρέφεται γύρω από τους άνδρες της ζωής της -τον πατέρα της, ηθοποιό Χένρι Φόντα, τον αδελφό της επίσης ηθοποιό Πίτερ Φόντα και τους τρεις συζύγους της, τον διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ, τον ακτιβιστή Τομ Χάιντεν και τον ιδρυτή του CNN Τεντ Τέρνερ.
Στην «τελευταία πράξη» μιλάει η ίδια και, όπως πάντα, τα λέει όλα.
«Δεν έχω παραιτηθεί από τους άνδρες» δηλώνει μεταξύ άλλων η Φόντα. «Ας τους επισκευάσουμε. Ανατρέφονται για να μην είναι συναισθηματικοί».
Και σε άλλο σημείο για το κίνημα #MeToo προσθέτει: «Τα κακά αγόρια δεν πρέπει να γυρίζουν πίσω. Ας πάνε να δουλέψουν στα Starbucks. Και τα μεγαλοστελέχη που έχασαν τη δουλειά τους; Ας σκουπίζουν πατώματα μέχρι να μάθουν. Η θέση τους δεν είναι στην αίθουσα συνεδριάσεων. Αντίθετα, η θέση πολλών γυναικών είναι ακριβώς εκεί».
Για τις ερωτικές σχέσεις
«Μέχρι τα εξήντα μου δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι οι σχέσεις πρέπει να είναι δημοκρατικές. Δεν είχα δει ποτέ μία ‘δημοκρατική σχέση’ ανάμεσα σε έναν άνδρα και μία γυναίκα. Βεβαίως, καμία από τις σχέσεις του πατέρα μου, ο οποίος είχε παντρευτεί πέντε φορές, ήταν δημοκρατική. Πίστευα λοιπόν, ότι έτσι είναι τα πράγματα. Έκανα τα πάντα προκειμένου να είμαι σίγουρη ότι οι άνδρες με τους οποίους ήμουν μαζί -όλοι τους ευφυείς και συναρπαστικοί- με αγαπούσαν. Ήμουν ο τύπος της γυναίκας που θέλει να είναι ευχάριστη για τους άνδρες και χρειάστηκε να φτάσω τα 60, ακόμη και τα 70, για να αρχίσω να λέω: Αξίζω σεβασμό. Είμαι ένας άνθρωπος που στέκεται με τις δικές του δυνάμεις και πρέπει να αρχίσω να καθορίζω τη ζωή μου. Μου πήρε πολύ καιρό, αλλά πια ζούμε πολύ περισσότερο σε σχέση με τους γονείς και τους παππούδες μας, οπότε ποτέ δεν είναι αργά...»
Για τους γάμους της
«Καθένας κάνει τα δικά του λάθη και μαθαίνει από αυτά. Και παρά το γεγονός ότι, οι γάμοι μου δεν άντεξαν στον χρόνο, δεν μετανιώνω για κανέναν. Έμαθα απίστευτα πράγματα από τους τρεις αξιοθαύμαστους άνδρες με τους οποίους παντρεύτηκα. Και νομίζω ότι έπρεπε να περάσω από όλο αυτό για να φτάσω εδώ που είμαι».
Για την πολυτάραχη σχέση με τον πατέρα της
«Ένα από τα σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν καθώς μεγαλώνεις, είναι ότι φτάνεις σε συνειδητοποιήσεις, όπως έκανα με τον πατέρα μου, για τον οποίον κατάλαβα ότι δεν ήταν πως δεν με αγαπούσε, απλά δεν ήξερε τον τρόπο να το εκφράσει. Έκανε όμως, το καλύτερο που μπορούσε».
Για την «τελευταία πράξη»
«Η τελευταία πράξη είναι πραγματικά σημαντική -όπως στο θέατρο. Από το 2002 έχω αφιερώσει πολύ χρόνο προσπαθώντας να καθορίσω τι θέλω να κάνω με την τελευταία πράξη μου... Δεν θα ήθελα να φτάσω στο τέλος της ζωής μου, έχοντας μετανιώσει για πράγματα ενώ είναι πολύ αργά να κάνω κάτι γι′ αυτό... Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος την έννοια του θανάτου, να την αποδέχεται και να την κατανοεί, γιατί μόνο τότε είναι σε θέση να προετοιμαστεί. Όταν πεθάνω θα ήθελα να έχω τους ανθρώπους που αγαπώ γύρω μου κι αυτό σημαίνει ότι εντωμεταξύ πρέπει να αξίζω να έχω ανθρώπους που με αγαπούν στο πλευρό μου».