Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ επέστρεψε στην πατρίδα του, την Αυστραλία, την Τετάρτη με πτήση τσάρτερ, λίγες ώρες αφότου δήλωσε ένοχος για την απόκτηση και δημοσίευση αμερικανικών στρατιωτικών μυστικών, σε μια συμφωνία με τους εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που ολοκληρώνει ένα πολυετές δικαστικό θρίλερ.
Ο Ασάνζ σήκωσε τη δεξιά γροθιά του καθώς έβγαινε από το αεροπλάνο ενώ οι υποστηρικτές του στο αεροδρόμιο της Καμπέρα τον επευφημούσαν από μακριά. Ντυμένος με το ίδιο κοστούμι και τη γραβάτα που φορούσε κατά την προηγούμενη εμφάνισή του στο δικαστήριο, αγκάλιασε τη σύζυγό του Στέλλα Ασάνζ και τον πατέρα του Τζον Σίπτον που περίμεναν στην πίστα του αεροδρομίου.
″Την περιέγραψε ως μια σουρεαλιστική και ευτυχισμένη στιγμή, την προσγείωσή του εδώ στην εθνική μας πρωτεύουσα, την Καμπέρα”, δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε στους δημοσιογράφους. ”Είχα μια πολύ θερμή συζήτηση μαζί του απόψε. Ήταν πολύ γενναιόδωρος στους επαίνους του για τις προσπάθειες της αυστραλιανής κυβέρνησης”.
Ο Ασάνζ συνοδευόταν στις πτήσεις από τον πρεσβευτή της Αυστραλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Κέβιν Ραντ και τον Ύπατο Αρμοστή στο Ηνωμένο Βασίλειο Στίβεν Σμιθ, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του με το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον.
Ο Αλμπανέζε δήλωσε στη Βουλή ότι η ελευθερία του Ασάνζ, αφού πέρασε πέντε χρόνια σε βρετανική φυλακή αγωνιζόμενος κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ, ήταν αποτέλεσμα των ”προσεκτικών, υπομονετικών και αποφασιστικών ενεργειών” της κυβέρνησής του.
Δεν είναι σαφές πού θα μεταβεί ο Ασάνζ από την Καμπέρα και ποια είναι τα μελλοντικά του σχέδια. Η Νοτιοαφρικανή δικηγόρος σύζυγός του και μητέρα των δύο παιδιών του, Στέλλα Ασάνζ, βρίσκεται εδώ και μέρες στην Αυστραλία περιμένοντας την απελευθέρωση του συζύγου της.
Ένας άλλος από τους δικηγόρους του Τζούλιαν Ασάνζ, ο Μπάρι Πόλακ, ανέμενε ότι ο πελάτης του θα συνεχίσει τη μαχητική του εκστρατεία.
″Το έργο του WikiLeaks θα συνεχιστεί και ο κ. Ασάνζ, δεν έχω καμία αμφιβολία, θα είναι μια συνεχής δύναμη για την ελευθερία του λόγου και τη διαφάνεια στην κυβέρνηση”, δήλωσε ο Πόλακ στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο της Σαϊπάν.
Ο πατέρας του Ασάνζ, Τζον Σίπτον, δήλωσε πριν από την άφιξη του γιου του ότι ελπίζει ο εικονοκλαστικός εκδότης του διαδικτύου να επιστρέψει στο σπίτι του στη ”μεγάλη ομορφιά της καθημερινής ζωής”.
Η συμφωνία ομολογίας απαιτούσε από τον Ασάνζ να παραδεχτεί την ενοχή του σε μία μόνο κατηγορία κακουργήματος, αλλά του επέτρεψε επίσης να επιστρέψει στην Αυστραλία χωρίς να περάσει χρόνο σε αμερικανική φυλακή. Ο δικαστής τον καταδίκασε στα πέντε χρόνια που είχε ήδη περάσει πίσω από τα κάγκελα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αγωνιζόμενος για την έκδοσή του στις ΗΠΑ με βάση ένα κατηγορητήριο του νόμου περί κατασκοπείας, το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει μακρά ποινή φυλάκισης σε περίπτωση καταδίκης. Πριν από αυτό, ο Ασάνζ είχε παραμείνει για επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.