Ήταν μια αποστολή που ξεκίνησε με έναν αέρα ενθουσιασμού, αλλά κατέληξε σε τραγωδία: κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ το καλοκαίρι του 1924, ο Βρετανός ορειβάτης George Mallory και ο συνάδελφός του Andrew Irvine εξαφανίστηκαν.
Τώρα, 100 χρόνια μετά τη μοιραία ανάβαση, ψηφιοποιημένα αντίγραφα πολλών επιστολών του George Mallory, ιδιαίτερα εκείνων που αντάλλαξε με τη σύζυγό του, Ρουθ, πρόκειται να δημοσιοποιηθούν από το πανεπιστήμιό του, το Magdalene College, στο Κέμπριτζ, ανέφερε ο Guardian.
Μεταξύ των επιστολών αυτών, σε μία που απευθύνεται προς την αγαπημένη του σύζυγο Ruth, ο Mallory γράφει πως οι πιθανότητες να φτάσει η ομάδα του στην κορυφή του Έβερεστ είναι «50 προς 1 εναντίον μας» - χωρίς, εκείνη τη στιγμή να γνωρίζει πως όντως, η προσπάθεια να ανέβει στο ψηλότερο βουνό του κόσμου θα στοίχιζε την ίδια του τη ζωή.
Ο George Mallory εξαφανίστηκε στο Έβερεστ το 1924, ενώ προσπαθούσε να κατακτήσει την κορυφή. Ήταν 37 ετών όταν μαζί με τον σύντροφό του στην αναρρίχηση Andrew Irvine, εξαφανίστηκαν κοντά στην κορυφή του ψηλότερου βουνού της Γης.
Εβδομήντα πέντε χρόνια αργότερα, το 1999, ερευνητές κατόρθωσαν να εντοπίσουν το σώμα του Mallory, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν πράγματι εκείνος και ο σύντροφός του στην αποστολή κατόρθωσαν να φτάσουν στην κορυφή ή έχασαν τη ζωή τους κατά την ανάβαση.
Οι επιστολές δημοσιεύτηκαν για να σηματοδοτήσουν τα 100 χρόνια από την εξαφάνισή του. Το μεγαλύτερο μέρος της αλληλογραφίας του ήταν μεταξύ του αρραβώνα του το 1914 και του θανάτου του, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας επιστολής που έγραψε πριν από την τελευταία του απόπειρα να ανέβει την κορυφή, εκεί που αναφέρεται στις τόσο αντίξοες πιθανότητες για την προσπάθειά του.
«Αγάπη μου, σου εύχομαι ό,τι καλύτερο μπορώ - ότι το άγχος σου θα έχει τελειώσει πριν λάβεις αυτό το γράμμα - με τα καλύτερα νέα, που θα είναι και τα πιο γρήγορα», έγραφε ο Mallory και συνέχιζε: Οι πιθανότητες «είναι 50 προς 1 εναντίον μας, αλλά θα βάλουμε πείσμα και θα είμαστε περήφανοι να το καταφέρουμε». «Σε αγαπώ πολύ, ο πάντα αγαπημένος σου, George».