Βαλτική: Ρινοδέλφινο μιλά στον εαυτό του κι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο Delle νιώθει μοναξιά

Η μοναχική ζωή ενός ρινοδέλφινου και η προσπάθεια των επιστημόνων να κατανοήσουν τους ήχους του.
via Associated Press

Ζει στη Βαλτική, έχει γίνει αντικείμενο έρευνας από τους επιστήμονες και κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι μιλά μόνο του. Σύμφωνα με νέα μελέτη, αυτό το δελφίνι απευθύνεται στον εαυτό του και αιτία είναι μάλλον η μοναξιά.

Τα ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus) είναι κοινωνικά ζώα που συνήθως ζουν σε ομάδες. Όμως, τον Σεπτέμβριο του 2019, ένα μοναχικό δελφίνι, γνωστό από τους ντόπιους ως Delle, άρχισε να τριγυρνά στο κανάλι Svendborgsund, νότια του νησιού Funen της Δανίας. Η περιοχή αυτή βρίσκεται εκτός της συνήθους περιοχής εξάπλωσης των ρινοδέλφινων και τότε δεν εθεάθησαν άλλα δελφίνια σε κοντινή απόσταση.

Οι ερευνητές είχαν τοποθετήσει συσκευές υποβρύχιας καταγραφής για να δουν πώς η παρουσία του μοναχικού δελφινιού επηρέαζε τα δελφίνια του λιμανιού. Σοκαρίστηκαν όταν άκουσαν τον Delle να κάνει τόσους πολλούς θορύβους.
«Από περιέργεια, αποφάσισα να προσθέσω ένα καταγραφικό που καταγράφει πραγματικούς ήχους», δήλωσε στο Live Science η επικεφαλής συγγραφέας Olga Filatova, βιολόγος κητωδών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

«Σκέφτηκα ότι θα μπορούσαμε να πιάσουμε μερικά μακρινά σφυρίγματα ή κάτι τέτοιο. Σίγουρα δεν περίμενα ότι θα καταγράφαμε χιλιάδες διαφορετικούς ήχους».

Κατά τη διάρκεια 69 ημερών μεταξύ της 8ης Δεκεμβρίου 2022 και της 14ης Φεβρουαρίου 2023, οι ερευνητές ανίχνευσαν 10.833 ήχους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που συνήθως σχετίζονται με την επικοινωνία.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν 2.291 σφυρίγματα, 2.288 burst-pulses – μια γρήγορη σειρά από κλικ που μερικές φορές συνδέεται με την επιθετικότητα – 5.487 τονικούς ήχους χαμηλής συχνότητας και 767 κρουστικούς ήχοι.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν σε μια νέα μελέτη στις 31 Οκτωβρίου στο περιοδικό Bioacoustics.

Μεταξύ αυτών των θορύβων, το δελφίνι παρήγαγε τρία χαρακτηριστικά σφυρίγματα. «Τα ρινοδέλφινα έχουν τις λεγόμενες χαρακτηριστικές σφυρίχτρες, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι μοναδικές για κάθε άτομο, όπως ένα όνομα», δήλωσε η Filatova. «Αν δεν γνωρίζαμε ότι ο Delle ήταν μόνος του, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι μια ομάδα τουλάχιστον τριών δελφινιών συμμετείχε σε διάφορες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις».

Η Filatova δεν περίμενε να ακούσει φωνές, σίγουρα όχι θορύβους που σχετίζονται με την επικοινωνία. «Αυτοί οι ήχοι θεωρούνται παραδοσιακά επικοινωνιακοί, πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον δύο δελφίνια που μιλούσαν μεταξύ τους. Όμως ο Delle ήταν εντελώς μόνη της».
Αρχικά, οι επιστήμονες αναρωτήθηκαν αν το δελφίνι μπορεί να προσπαθούσε να επικοινωνήσει με κάποιον ντόπιο κωπηλάτη, αλλά κατέγραψαν τους ήχους και τη νύχτα όταν «δεδομένα δεν υπήρχαν άνθρωποι στο νερό» σύμφωνα με τη Filatova.

Για άλλους ειδικούς, τα αποτελέσματα δεν είναι εντελώς σοκαριστικά. «Τα δελφίνια είναι πολύ φωνητικά ζώα, οπότε δεν εκπλήσσομαι ιδιαίτερα που αυτό εξακολουθούσε να βγάζει ήχους παρά το γεγονός ότι ήταν μόνο του», δήλωσε στο Live Science η Thea Taylor, διευθύντρια του Sussex Dolphin Project, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Τα δελφίνια βασίζονται στον ήχο για βασικές δραστηριότητες όπως το κυνήγι και για να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους», είπε, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιούν επίσης τον ήχο για να επικοινωνούν σε μεγάλες αποστάσεις.
Το γιατί το μοναχικό δελφίνι ήταν τόσο ομιλητικό παραμένει ένα μυστήριο.

Μπορεί να μιλούσε στον εαυτό του ή μπορεί να ήταν ακούσιοι ήχοι που προκαλούνται από κάποιο συναίσθημα, «όπως ακριβώς γελάμε μερικές φορές όταν διαβάζουμε κάτι αστείο, ακόμη και αν δεν υπάρχει κανείς άλλος τριγύρω για να ακούσει», δήλωσε η Filatova.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι φώναζε με την ελπίδα να προσελκύσει την προσοχή άλλων δελφινιών που βρίσκονταν κοντά. «Αν και αυτό φαίνεται απίθανο. Είχε ήδη περάσει τρία χρόνια στην περιοχή και πιθανότατα θα γνώριζε πλέον ότι δεν υπάρχουν άλλα δελφίνια».

Για την Taylor, η ιδέα ότι οι φωνές των δελφινιών μπορεί να είναι ακούσια συναισθηματικά σήματα ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης. «Αυτό ανοίγει τόσα πολλά ερωτήματα σχετικά με το αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις επικοινωνίες των δελφινιών για να κατανοήσουμε περισσότερα για τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους στη φύση».

Οι ερευνητές συνήθως δεν καταγράφουν τους ήχους που κάνουν τα μοναχικά δελφίνια. «Θεωρούνται ως παρίες, ως παράξενα και κανείς δεν περιμένει πραγματικά από αυτούς να παράγουν ήχους που αξίζει να τεκμηριωθούν», είπε η Filatova.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε. «Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε για να καταλάβουμε πλήρως γιατί τα δελφίνια κάνουν τους διάφορους ήχους στο ρεπερτόριό τους», είπε ο Taylor.

Δημοφιλή