«Βασιλιάς» των πλανητών, μα και των φεγγαριών: Ο Δίας έχει τα πιο πολλά φεγγάρια στο Ηλιακό Σύστημα

Επιβεβαιώθηκε με την ανακάλυψη 12 νέων φεγγαριών.
via Associated Press

Ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος έχει και τη μεγαλύτερη «οικογένεια» φεγγαριών, όπως επιβεβαιώθηκε- κάτι που καθιστά τον Δία «βασιλιά» όχι μόνο των πλανητών, αλλά και των φεγγαριών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Sky& Telescope, από τις 20 Δεκεμβρίου το Minor Planet Center (MPC) έχει δημοσιεύσει τροχιές για 12 φεγγάρια του Δία που δεν είχαν αναφερθεί στο παρελθόν. Αναμένονται περισσότερες δημοσιεύσεις, σύμφωνα με τον Σκοτ Σέπαρντ του Carnegie Institute for Science), που πρόσφατα δημοσίευσε παρατηρήσεις του συστήματος του Δία μεταξύ του 2021 και του 2022. Οι παρατηρήσεις αυτές μεγαλώνουν η λίστα των φεγγαριών του Δία, που φτάνουν τα 92- αύξηση 15% σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση, που ήταν στα 80. Σημειώνεται πως μέχρι τώρα τα πρωτεία στην κατάταξη είχε ο Κρόνος, με 83 φεγγάρια.

Οι τροχιακοί υπολογισμοί του MPC επιβεβαιώνουν πως τα νέα αντικείμενα είναι σε τροχιά γύρω από τον Δία. Άλλα δεδομένα από τις παρατηρήσεις του Σέπαρντ επέτρεψαν επίσης τον εντοπισμό του τελευταίου «χαμένου» φεγγαριού του Δία, S/2003J10: Οι νεότερες παρατηρήσεις ανεβάζουν την τροχιά του στα 18 χρόνια.

Παρόλα αυτά, ο Κρόνος ίσως να ανακτήσει τα πρωτεία: Μια έρευνα για αντικείμενα με διάμετρο μέχρι τριών χιλιομέτρων που ακολουθούν τους γίγαντες αερίων έδειξε πως υπάρχουν τριπλάσια κοντά στον Κρόνο από ό,τι κοντά στον Δία. Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να προήλθαν από κάποιου είδους σύγκρουση στην οποία συμμετείχε ένα μεγαλύτερο φεγγάρι πριν από εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο τα κομμάτια αυτά δεν έχουν παρατηρηθεί/ ιχνηλατηθεί επαρκώς για να χαρακτηριστούν ακόμα ως φεγγάρια. Αν υπολογίζονταν όλα τα φεγγάρια με διάμετρο τουλάχιστον τριών χιλιομέτρων, ο Κρόνος θα είχε περισσότερα φεγγάρια από όλο το υπόλοιπο Ηλιακό Σύστημα, σύμφωνα με τον Μπρεντ Γκλάντμαν του University of British Columbia, που βοήθησε στην ταυτοποίηση νέων αντικειμένων κοντά στον Κρόνο μα δεν συμμετείχε στις παρατηρήσεις στο σύστημα του Δία.

Όλα τα νεοανακαλυφθέντα φεγγάρια είναι μικρά και απομακρυσμένα, και χρειάζονται πάνω από 340 ημέρες για να πραγματοποιήσουν περιστροφή γύρω από τον Δία. Εννιά από τα 12 είναι μεταξύ των 71 εξώτερων φεγγαριών, οι τροχιές των οποίων είναι πάνω από 550 ημέρες.

Δημοφιλή