Ο στρατός της Συρίας και οι συμμαχικές του δυνάμεις αντιμετωπίζουν σήμερα επίθεση που εξαπέλυσαν δυνάμεις που ανήκουν στη συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) εναντίον χωριών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζορ, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο SANA.
Οι SDF είναι μια κουρδική συμμαχία που δραστηριοποιείται στη βόρεια και την ανατολική Συρία και συνεργάστηκε με τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Σε αυτή κυριαρχούν οι Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) και συμμετέχουν Άραβες μαχητές. Έχει υπό τον έλεγχό της το ένα τέταρτο της Συρίας, στο οποίο περιλαμβάνονται πετρελαιοπηγές και περιοχές όπου είναι ανεπτυγμένοι περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες.
Η Τουρκία, ο βόρειος γείτονας της Συρίας, θεωρεί τις YPG, και κατ’ επέκταση τις SDF, «τρομοκρατικές» οργανώσεις.
Στο μεταξύ ένοπλη φιλοϊρανική οργάνωση στο Ιράκ κάλεσε τις αρχές της Βαγδάτης να στείλουν στρατεύματα στη Συρία για να στηρίξουν την κυβέρνηση, μετά την αιφνιδιαστική επιχείρηση των τζιχαντιστών.
Ανακοίνωση του εκπροσώπου των Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ αναρτήθηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ σε φιλοϊρανικά κανάλια στο Telegram.
Η αιφνιδιαστική επιχείρηση της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), στην οποία κυριαρχεί ο συριακός πρώην βραχίονας της αλ Κάιντα, και οργανώσεις ανταρτών εξαπέλυσαν την προηγούμενη Τετάρτη έφοδο από την Ιντλίμπ και κατέλαβαν δεκάδες κοινότητες στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Ιντλίμπ και της Χάμα.
«Άποψή μας είναι ότι η ιρακινή κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και να στείλει δυνάμεις του τακτικού στρατού, σε συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση, διότι αυτές οι ομάδες αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ιράκ και της περιοχής», τόνισαν στην ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ.
Οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ ανήκουν στον συνασπισμό Χασντ αλ Σάαμπι, στον οποίο συμμετέχουν πρώην παραστρατιωτικοί οι οποίοι επισήμως έχουν ενταχθεί στον ιρακινό στρατό.
Στη διάρκεια του εμφυλίου, που ξέσπασε το 2011 στη Συρία, είχαν αναπτυχθεί στο πλευρό του συριακού στρατού.
Το Ιράκ δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το τραύμα από την κατάκτηση σχεδόν του ενός τρίτου του εδάφους του από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους το 2014.
Η Βαγδάτη, η οποία διαβεβαίωσε τη Δαμασκό για τη στήριξή της, ανακοίνωσε ότι έστειλε χθες τεθωρακισμένα για να ενισχύσει την ασφάλεια κατά μήκος των κοινών συνόρων τους.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επεσήμανε χθες ότι έφτασαν στη Συρία περίπου 200 μαχητές μιας ένοπλης φιλοϊρανικής ομάδας, την οποία δεν κατονόμασε, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στην επαρχία του Χαλεπιού για να στηρίξουν τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.
Οι εκκλήσεις για αποκλιμάκωση πολλαπλασιάστηκαν τη Δευτέρα, καθώς συνεχίζεται η κεραυνοβόλα επίθεση τζιχαντιστών και ανταρτών που οδήγησε στην κατάληψη μεγάλων τομέων της βόρειας Συρίας κι εγείρει φόβους περί πλήρους αναζωπύρωσης του πολέμου που διαρκεί πάνω από μια δεκαετία.
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ κατήγγειλε προσπάθεια να «χαραχθεί ξανά» ο χάρτης της Μέσης Ανατολής καθώς οι εχθροπραξίες, οι πρώτες αυτού του εύρους από το 2020, κι οι ρωσικοί και συριακοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν πλέον στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.
Ως το Σάββατο πάνω από 48.500 άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί στην Ιντλίμπ και στο βόρειο Χαλέπι, σε βορειοδυτικούς τομείς της χώρας, οι μισοί και πλέον από τους οποίους είναι παιδιά, ανέφερε χθες το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, κάνοντας λόγο για ταχύτατα μεταβαλλόμενη κατάσταση.
«Ανησυχητικό. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραπεί σε φυγή», σχολίασε ο επικεφαλής του OCHA Τομ Φλέτσερ μέσω X.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «θορυβημένος» για την «πρόσφατη κλιμάκωση της βίας» κι απευθύνει έκκληση για τον «άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.
Η Ουάσιγκτον κάλεσε «όλες τις χώρες» να αναλάβουν πρωτοβουλία για να εξασφαλιστεί η «αποκλιμάκωση», ομοίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ταυτόχρονα «καταδίκασε» τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς «εναντίον πυκνοκατοικημένων περιοχών».
Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, την άνοιξη του 2011, το συριακό καθεστώς απώλεσε τον έλεγχο ολόκληρου του Χαλεπιού, του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της χώρας — η ήττα είναι εξαιρετικά οδυνηρή για τη Δαμασκό—, μετά την ευρείας κλίμακας επίθεσης τζιχαντιστών και ανταρτών που έχουν συμμαχήσει μαζί τους.
Σε ανταπόδοση, η αεροπορία της Ρωσίας και της Συρίας βομβάρδισαν τομείς που ελέγχουν οι οργανώσεις αυτές στην επαρχία Ιντλίμπ και στη γειτονική επαρχία του Χαλεπιού, σκοτώνοντας 15 αμάχους, ανάμεσά τους παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Reuters