Την ταυτότητά της αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο CBS πρώην πληροφοριοδότρια (whistleblower) για το Facebook, που προέβη σε μια σειρά αποκαλύψεων για τον «βασιλιά» των κοινωνικών δικτύων.
Η Φράνσις Χάουγκεν, 37 ετών, είχε εργαστεί ως product manager στην ομάδα civic misinformation του Facebook και, μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την Κυριακή το κοινωνικό δίκτυο ότι θέτει προτεραιότητα στο κέρδος έναντι της αντιμετώπισης της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης, προσθέτοντας πως οι δικηγόροι της έχουν προβεί ήδη σε τουλάχιστον οκτώ καταγγελίες στην US Securities and Exchange Commission.
Η Χάουγκεν εμφανίστηκε στο «60 Minutes» και αποκάλυψε πως ήταν αυτή που έδωσε τα έγγραφα στα οποία στηρίχθηκε έρευνα της Wall Street Journal και ακρόαση στη Γερουσία ως προς τη βλάβη που προκαλεί το Instagram στα κορίτσια εφηβικής ηλικίας.
Το Facebook δέχεται «πυρά» από τότε που η WSJ δημοσίευσε μια σειρά από ρεπορτάζ με βάση εσωτερικές του παρουσιάσεις και emails τα οποία δείχνουν ότι η εταιρεία συνέβαλε στην αύξηση της πόλωσης online όταν έκανε αλλαγές στον αλγόριθμο περιεχομένου του, δεν προέβη σε ενέργειες για τη μείωση των αμφιβολιών ως προς τα εμβόλια και ότι γνώριζε πως το Instagram βλάπτει την ψυχική υγεία των κοριτσιών εφηβικής ηλικίας.
Η Χάουγκεν θα καταθέσει ενώπιον υποεπιτροπής της Γερουσίας την Τρίτη, στο πλαίσιο μιας ακρόασης με τίτλο «Προστασία Παιδιών Online» σχετικά με έρευνες της εταιρείας ως προς την επίδραση του Instagram σε νεαρούς χρήστες.
«Υπήρχαν συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ αυτού που ήταν καλό για το κοινό και αυτό που ήταν καλό για το Facebook» είπε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Και το Facebook ξανά και ξανά επέλεξε να βελτιστοποιήσει για τα δικά του συμφέροντα, όπως το να βγάζει περισσότερα χρήματα».
Η Χάουγκεν, που προηγουμένως είχε εργαστεί στη Google και στο Pinterest, είπε πως το Facebook είπε πει ψέματα στο κοινό για την πρόοδο που έκανε για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα του.
Όπως πρόσθεσε, το Facebook χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει στη διοργάνωση των επεισοδίων στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, αφού η εταιρεία έκλεισε τα συστήματα ασφαλείας μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Αν και δεν πιστεύει πως υπάρχει κάποιος «κακόβουλος» στο Facebook, είπε ότι η εταιρεία έχει αμφιλεγόμενα κίνητρα.
Το Facebook, από πλευράς του, έβγαλε ανακοίνωση όπου αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της Χάουγκεν: «Συνεχίζουμε να κάνουμε σημαντικές βελτιώσεις για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και του επιβλαβούς περιεχομένου» είπε η Λίνα Πιτς, εκπρόσωπος του Facebook. «Να λέει κάποιος πως ενθαρρύνουμε το κακό περιεχόμενο και δεν κάνουμε τίποτα είναι απλά αναληθές».
Η Χάουγκεν είπε ότι έφυγε από το Facebook νωρίτερα μέσα στο έτος, αφού είχε ενοχληθεί από την εταιρεία. Πριν αποχωρήσει αντέγραψε μια σειρά εσωτερικών memo και εγγράφων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τα αποκαλούμενα «Facebook Files».
Μεταξύ των αποκαλύψεων περιλαμβάνονται έγγραφα που δείχνουν ότι διασημότητες, πολιτικοί και χρήστες με μεγάλη απήχηση αντιμετωπίζονταν διαφορετικά από την εταιρεία. Σύμφωνα με τις διαρροές αυτές, οι πολιτικές moderation εφαρμόζονταν διαφορετικά, ή και καθόλου, σε τέτοιους λογαριασμούς – ένα σύστημα γνωστό ως Xcheck.
Με πληροφορίες από Reuters, BBC