Καθώς πολλοί από εμάς εργάζονται από το σπίτι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Benenden Healthcare, 56% του πληθυσμού (σ.σ. του Ηνωμένου Βασιλείου) πιστεύει ότι έχει κακή στάση του σώματος. Είναι τόσο εύκολο να παρασυρθούμε την ώρα που δουλεύουμε, να σκύβουμε πάνω από μια οθόνη και να μην εστιάζουμε πραγματικά στο πώς καθόμαστε.
Παρ′ όλα αυτά, σύμφωνα με το Harvard Health, η κακή στάση του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολα ζητήματα υγείας ενός μεγάλου εύρους, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στον αυχένα και στην μέση, πονοκεφάλων κι ακόμα και ακράτειας.
Επιπροσθέτως, η Μέγκαν Μαρκόβσκι, φυσιοθεραπεύτρια σε χώρους που συνδέονται με το Χάρβαρντ, λέει ότι «οι ερευνητές εξετάζουν επίσης εάν η στάση του σώματος επηρεάζει την διάθεση, τον ύπνο, την κόπωση και την ευθυγράμμιση των γνάθων».
Βασικά θα πρέπει να παίρνουμε πολύ σοβαρά το θέμα της στάσης του σώματός μας και να το βελτιώνουμε όποτε μπορούμε.
Ακολουθεί η άσκηση που μπορεί να βελτιώσει τη στάση μας.
Φυσικά, τίποτα δεν είναι θαυματουργό κι αν δεν το κάνoυμε τακτικά, θα επιστρέψετε σε παλιές κακές συνήθειες. .
Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς της γιόγκα στο Tummee, αυτή η στάση που ονομάζεται Στροφή Καθήμενου σε Καρέκλα (Chair Seated Twist) θα βοηθήσει στο τέντωμα των πλευρών της σπονδυλικής στήλης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τους πόνους από ήπια προβλήματα στην πλάτη που προκαλούνται από το κάθισμα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παρασυμπαθητικά νεύρα στο λαιμό και να βοηθήσει στην πέψη.
Λοιπόν, πως γίνεται;
Για να κάνουμε αυτήν την άσκηση σωστά, ας ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα όπως περιγράφονται από την ειδικό στη στάση του σώματος, Πόστουρ Ελι:
- Ας καθίσουμε ίσια στην καρέκλα μας, κι ας γείρουμε τη λεκάνη σας προς τα εμπρός
- Ας κρατήσουμε τα γόνατα και τα πόδια μας στραμμένα προς τα εμπρός καθ′ όλη τη διάρκεια της άσκησης
- Ας τοποθετήσουμε το ένα χέρι στο πόδι ή στην καρέκλα μας
- Ας στρίψουμε όσο περισσότερο μπορούμε, πιέζοντας τις ωμοπλάτες προς τα πίσω μέχρι να νιώσουμε μια περιστροφή από τη μέση προς το πάνω μέρος της πλάτης
- Ας κάνουμε την ίδια περιστροφή προς την άλλη κατεύθυνση
- Ας βεβαιωθούμε ότι παίρνουμε βαθιές αναπνοές από τη μύτη ως το στομάχι όλη την ώρα
Πώς να φροντίζουμε τη στάση μας
Σύμφωνα με το British Heart Foundation (φιλανθρωπικό ίδρυμα για την καρδιαγγειακή έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο) η καλύτερη συμβουλή όσον αφορά τη στάση του σώματος είναι «η καλύτερη στάση είναι η επόμενη στάση». Συνιστά να κάνουμε συχνούς σύντομους περιπάτους, να ξεμακραίνουμε από το γραφείο μας για πέντε λεπτά κάθε μια ώρα και να φροντίζουμε ανά 15 λεπτά να κρατάμε το σώμα μας σε κίνηση.
Το BHF συνιστά επίσης γιόγκα και πιλάτες για την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων στάσης του σώματος.