Η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού δρομολογήθηκε με μια σειρά μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, ωστόσο οι τουριστικές επιχειρήσεις βλέπουν περιθώρια βελτίωσης.
Λίγο μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού και τις εξειδικεύσεις των τεσσάρων συναρμόδιων υπουργών, Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού, όσον αφορά τα μέτρα για την οικονομία, την εργασία και βέβαια τον τουρισμό, που αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνει ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, την προστασία της εργασίας και τη μείωση των δεδομένων και μεγάλων απωλειών για το 2020», θεωρώντας ότι «υπάρχουν ακόμα πεδία σημαντικών βελτιώσεων και πρωτοβουλιών, τόσο στα εργασιακά ζητήματα, όσο και στα ζητήματα της φορολογίας, που αφορούν την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στα καταλύματα, στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου και στον θαλάσσιο τουρισμό».
Κι είναι αλήθεια, ότι κυρίως οι ξενοδόχοι περίμεναν μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή, στο 6%, αλλά και αναστολή του φόρου διαμονής.
Και η ανακοίνωση του Γιάννης Ρέτσου καταλήγει με την επισήμανση ότι «στους αμέσως επόμενους μήνες, σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες παρεμβάσεις, αλλά και ακαριαία αντιμετώπιση όλων των αστάθμητων παραγόντων που θα προκύπτουν. Ο ΣΕΤΕ, από την αρχή της κρίσης, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, διεκδικώντας με ρεαλισμό και αξιοπιστία την άμεση στήριξη του ελληνικού τουρισμού. Αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε και στο επόμενο διάστημα, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης. Ο τουρισμός, ιδίως μετά το ολικό άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου 2020, καλείται και αυτή τη φορά να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Να αποδείξει την αξία και τη δύναμή του για την οικονομία και την κοινωνία».