Βήμα-βήμα η επιστροφή στην κανονικότητα

Έρχονται κι άλλα μέτρα χαλάρωσης – Στόχος της κυβέρνησης η αύξηση των εμβολιασμών.
paralia
paralia
Eurokinissi

Οι πρώτοι τουρίστες έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις επιτρέπονται, οι πολίτες μπορούν να κινούνται χωρίς την υποχρέωση αποστολής SMS, οι αγορές στο λιανεμπόριο γίνονται πλέον χωρίς click away και click inside και γενικότερα έχει ξεκινήσει για τα καλά η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ήδη από σήμερα επαναλειτουργούν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ μέσα στο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία των θερινών σινεμά και πιθανότατα και των συναυλιών και των θεαμάτων σε υπαίθριους χώρους –με περιορισμένη όμως πληρότητα που δεν θα ξεπερνά το 50%. Και για τον Ιούνιο όμως προβλέπονται μέτρα χαλάρωσης, όπως το άνοιγμα των γυμναστηρίων, η άρση της απαγόρευσης μουσικής στην εστίαση, ενώ πιθανότατα θα ανεβάσουν τα ρολά και τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης.

Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να συνεχιστεί η μείωση των θετικών κρουσμάτων και η αποφόρτιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα έχουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι ή τα self-test, καθώς από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτή την στιγμή –και μέχρι να χτιστεί το τείχος ανοσίας από τους εμβολιασμούς- είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να εντοπίζονται έγκαιρα τα κρούσματα και να αποφεύγεται η διασπορά του κορονοϊού.

Για αυτόν το λόγο υποχρεούνται πλέον σε self-test εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικοί και μαθητές, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, επαγγελματίες σε διάφορες υπηρεσίες όπως σε κέντρα αισθητικής και κομμωτήρια, ενώ χωρίς το αρνητικό αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών με αεροπλάνο ή πλοίο. Οι περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων έχουν την υποχρέωση ενός self-test εβδομαδιαίως ενώ οι απασχολούμενοι σε εστίαση και λιανεμπόριο υποχρεούνται σε δύο self-test την εβδομάδα. Το σχέδιο δηλαδή είναι να γίνονται συνεχείς έλεγχοι σε δραστηριότητες που υπάρχει έντονη κινητικότητα, ώστε να απομονώνονται σχεδόν αμέσως τα θετικά κρούσματα.

Ο μεγάλος στόχος όμως της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την αύξηση των εμβολιασμένων πολιτών. Μόνον έτσι μπορεί να νοσήσουν λιγότεροι και κυρίως να μη χρειαστούν την ιατρική φροντίδα που απαιτήθηκε για όσους δεν είχαν εμβολιαστεί. Και προς την κατεύθυνση αυτή –δηλαδή να υπάρξει μία έμμεση πίεση προς αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα- δεν αποκλείεται να εξεταστεί μία σειρά κινήτρων. Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες, αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να ξεκινήσει από την στιγμή που δεν έχει ανοίξει η διαδικασία του εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Δεν υπήρξε όμως κάποια κατηγορηματική θέση ότι δεν πρόκειται να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους πολίτες. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα μπορεί να ταξιδέψει κάποιος ελεύθερα αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Σε διαφορετική περίπτωση είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου, rapid-test ή self-test. Άρα ήδη καταγράφεται μία διευκόλυνση σε όσους έκαναν το εμβόλιο. Μία ανάλογη συζήτηση είχε ξεκινήσει σχετικά με τη λειτουργία των γυμναστηρίων. Να επιτρέπεται δηλαδή η παρουσία στα γυμναστήρια –δηλαδή σε κλειστούς χώρους- μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί. Το αν υπάρχει πιθανότητα εφαρμογής αυτής της σκέψης θα το δούμε προς το τέλος του μήνα, όταν και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη λειτουργία των γυμναστηρίων. Το βέβαιο είναι –όπως το έχει προαναγγείλει εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων που απασχολούνται στις δομές υγείας, κάτι που θα περιορίσει και τη διασπορά σε αυτούς τους χώρους.

Δημοφιλή