Βία, αίμα και αμφισβήτηση έφεραν για μια ακόμη φορά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Βενεζουέλα καθώς η αντιπολίτευση αμφισβητεί την νίκη του επί 11 χρόνια προέδρου, Νικολά Μαδούρο.
Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε πως επανεξελέγη με ποσοστό άνω του 51% αλλά το στρατόπεδο του της αντιπολίτευσης υπό τον Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια υποστηρίζει έλαβε το 70% των ψήφων κι αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Η Βενεζουέλα «έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο, και αυτός είναι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια», τόνισε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο.
Η Ματσάδο, διαβεβαιώνει μάλιστα μπορεί να «αποδείξει» τη «νίκη» του υποψηφίου της, Ουρούτια. «Έχουμε τρόπο να αποδείξουμε την αλήθεια», είπε επιμένοντας πως η αντιπολίτευση διαθέτει «απόδειξη» της νίκης της με «το 73%» των ψήφων. Σύμφωνα με την καταμέτρηση της αντιπολίτευσης, ο Ουρούτια έλαβε 6,27 εκατ. ψήφους, ενώ ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο 2,7 εκατομμύρια.
Βίαιες διαδηλώσεις
Ο δε Μαδούρο την ίδια στιγμή, κατήγγειλε πως επιχειρείται να επιβληθεί «πραξικόπημα». «Προσπαθούν να επιβάλουν ένα φασιστικό και αντεπαναστατικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα», είπε στην ομιλία του μετά την ανακήρυξη σε νικητή των εκλογών.
Συνέπεια της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος και των καταγγελιών για νοθεία ήταν να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια στην χώρα.
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος καταγγέλλεται πως σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας εκ των πολλών διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως υποστηρίζει η ΜΚΟ Foro Penal, που εστιάζει σε θέματα πολιτικών δικαιωμάτων.
«Τουλάχιστον ένας άνθρωπος δολοφονήθηκε στην (πολιτεία) Γιαρακούι (βορειοδυτικά) και (άλλοι) 46 συνελήφθησαν» κατά τη διάρκεια των μετεκλογικών διαδηλώσεων και επεισοδίων σε διάφορες πολιτείες, ανέφερε μέσω X.
Επεισόδια σημειώθηκαν πρωτίστως στο Καράκας. Δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τις πορείες. Εφοδιασμένοι με εξαρτήσεις αντιμετώπισης ταραχών, αστυνομικοί επενέβησαν ενώ πολλοί διαδηλωτές απαντούσαν με πέτρες και μολότοφ.
Διεθνής αμφισβήτηση...και πάλι
Η αμφισβήτηση όμως για μια ακόμη αφορά σχετικά με την ”νίκη Μαδούρο” έρχεται και από το εξωτερικό.
Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) ανακοίνωσε διεξάγει την Τετάρτη ειδική συνεδρίαση του διαρκούς συμβουλίου επί του θέματος στην έδρα του περιφερειακού οργανισμού στην Ουάσιγκτον και κατόπιν αιτήματος 12 κρατών μελών του.
Ήδη αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Μεταξύ αυτών Αργεντινή, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Περού, Δομινικανή Δημοκρατία και Ουρουγουάη από τις οποίες μάλιστα η κυβέρνηση του Καράκας ανακοίνωσε πως αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «επέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Υποστηρίζεται πως με την αμφισβήτηση του αποτελέσματος πλήττεται η «εθνική κυριαρχία» της Βενεζουέλας κι απαίτησε οι διπλωμάτες τους να αποχωρήσουν από το έδαφός της.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, θα αναστείλει μέχρι νεοτέρας από την Τετάρτη τις εμπορικές πτήσεις με προορισμό ή με προέλευση τον Παναμά και τη Δομινικανή Δημοκρατία.
Πάντως, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι η κυβέρνησή του θα αναγνωρίσει το τελικό αποτέλεσμα «εάν η εκλογική αρχή το επιβεβαιώσει», κάτι που ήδη έγινε.
Στο μεταξύ, ο ΓΓ του ΟΗΕ έκανε έκκληση για «πλήρη διαφάνεια». «Σημειώσαμε την ανακοίνωση των εκλογικών αρχών καθώς και τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολιτικοί παράγοντες και μέλη της διεθνούς κοινότητας. Ο ΓΓ ζητά πλήρη διαφάνεια και τη δημοσιοποίηση, εν ευθέτω χρόνω, των αποτελεσμάτων των εκλογών ανά εκλογικό τμήμα», είπε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ. Παράλληλα, έκανε έκκληση «σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τους υποστηρικτές τους» να επιδείξουν «μετριοπάθεια».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε «σοβαρές αμφιβολίες» για την εγκυρότητα της διαδικασίας: «Φοβόμαστε (...) ότι το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε δεν αντανακλά τη βούληση ούτε την ψήφο του λαού της Βενεζουέλας».
Και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ ζήτησε «απόλυτη διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία». «Ο λαός της Βενεζουέλας ψήφισε για το μέλλον της χώρας του ειρηνικά και κατά μεγάλους αριθμούς. Η βούλησή του πρέπει να γίνει σεβαστή. Είναι απολύτως αναγκαία η εξασφάλιση πλήρους διαφάνειας της εκλογικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων της λεπτομερειακής καταμέτρησης των ψήφων και της πρόσβασης στα αρχεία της καταμέτρησης στα εκλογικά τμήματα», σημείωσε ο κ. Μπορέλ μέσω X.
Πηγές: BBC, Reuters, AFP