Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ψηφιακού νομίσματος σε μία προσπάθεια να αμβλύνει την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα.
Σύμφωνα με το BBC, ο Μαδούρο δήλωσε ότι το Petro (έτσι ονόμασε το νόμισμα) θα στηριχθεί στον πλούτο της Βενεζουέλας που προκύπτει από τα αποθέματα πετρελαίου, του αερίου, του χρυσού και των διαμαντιών. Από την πλευρά τους πάντως οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν πυρά κατά του νέου σχεδίου.
Σε τηλεοπτική του ανακοίνωση την Κυριακή, ο Μαδούρο είπε ότι το νέο crypto-currency θα επιτρέψει στη Βενεζουέλα «να προχωρήσει σε θέματα νομισματικής κυριαρχίας, να προβαίνει σε οικονομικές συναλλαγές και να υπερνικήσει τον οικονομικό αποκλεισμό». «Ο 21ος αιώνας έφτασε» αναφώνησε ο Μαδούρο που έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις στις οποίες προχώρησε εναντίον της Βενεζουέλας ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πότε και για το πως θα λειτουργήσει τελικά το νέο ψηφιακό νόμισμα.
Η κίνηση ακολουθεί το διαρκώς αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για το Bitcoin και οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα ο Μαδούρο με το νέο ψηφιακό νόμισμα θα επιχειρήσεις να αποπληρώσει τα 14 δισ. δολάρια που χρωστά σε ξένους πιστωτές καθώς επιδιώκει την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέμειναν ότι το προτεινόμενο νόμισμα θα χρειαστεί τη στήριξη του Κογκρέσου και μερικοί αμφέβαλλαν ότι θα γίνει ποτέ πραγματικότητα. «Ο Μαδούρο γίνεται κλόουν. Αυτό δεν έχει καμία αξιοπιστία», δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής και οικονομολόγος Ανχέλ Αλβαράδο μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Η οικονομία της Βενεζουέλας έχει δεχτεί πλήγμα από την πτώση των εσόδων που προέρχονται από το πετρέλαιο και την πτώση της αξίας του νομίσματος της χώρας, του μπολιβάρ,
Υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν κυρώσεις στη Βενεζουέλα, επικαλούμενες κατασταλτικές πολιτικές από την κυβέρνηση. Από την πλευρά της η Ρωσία, τον περασμένο μήνα, συμφώνησε να αναδιαρθρώσει χρέη της Βενεζουέλας ύψους 3,15 δισ. δολαρίων επιτρέποντας στη χώρα να προχωρήσει σε «ελάχιστες» αποπληρωμές τα επόμενα έξι χρόνια.
(Με πληροφορίες από BBC)