Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.
Λίγο νωρίτερα, ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών στο Καράκας, ο Γκουαϊδό είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας.
Με ανακοίνωσή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει «όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα» και ενθάρρυνε άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό.
Ποιοι, όμως, συμφωνούν με την ιδέα να γίνει πρόεδρος ο Γκουαϊδό και να καθαιρεθεί ο Μαδούρο;
Οι ένοπλες δυνάμεις «δεν αποδέχονται» την απόφαση του προέδρου της Βουλής να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος
Οι ένοπλες δυνάμεις απορρίπτουν την απόφαση του προέδρου του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βλαδίμιρ Παντρίνο.
«Η απελπισία και η μισαλλοδοξία επιτίθενται στην ειρήνη του Έθνους μας. Εμείς, οι στρατιώτες της πατρίδας, δεν θα αποδεχθούμε έναν πρόεδρο επιβεβλημένο στη σκιά σκοτεινών συμφερόντων, ούτε αυτοανακηρυγμένο στο περιθώριο του νόμου. Ο στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας και είναι εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε ο υπουργός μέσω Twitter.
Τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ομάδας της Λίμας τάσσονται υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό
Τα περισσότερα κράτη μέλη της Ομάδας της Λίμας, ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, ανέφεραν την Τετάρτη ότι τάσσονται υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.
Ανακοίνωση της Ομάδας της Λίμας αναφέρει ότι τα 11 από τα 14 κράτη-μέλη της Ομάδας της Λίμας (Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή) τάσσονται υπέρ της έναρξης μιας διαδικασίας δημοκρατικής μετάβασης στη Βενεζουέλα «προκειμένου να διεξαχθούν νέες εκλογές το συντομότερο».
Το Μεξικό, το οποίο συνεχίζει να θεωρεί νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον Νικολάς Μαδούρο, δεν υπέγραψε την ανακοίνωση αυτή.
Ο πρόεδρος της Κούβας και ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αβάνας εκφράζουν «σθεναρή υποστήριξη» στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο
Η κυβέρνηση της Κούβας εξέφρασε την Τετάρτη τη «σθεναρή υποστήριξή» της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.
Οι Κουβανοί εκφράζουν «υποστήριξη και αλληλεγγύη στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο μπροστά στις ιμπεριαλιστικές προσπάθειες να δυσφημιστεί και να αποσταθεροποιηθεί η μπολιβαριανή επανάσταση», ανέφερε σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροδρίγκες είχε επίσης εκφράσει τη «σθεναρή υποστήριξη» της Αβάνας στον Μαδούρο, σύμμαχο της Κούβας, βλέποντας στην ανακοίνωση του Γκουαϊδό μια «απόπειρα πραξικοπήματος» στη Βενεζουέλα.
Η Βραζιλία αποκλείει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναγνώρισε την Τετάρτη τον Χουάν Γκουαϊδό, έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Βουλής της Βενεζουέλας, ως τον πρόεδρο της χώρας αυτής, αλλά αποκλείει οποιαδήποτε συμμετοχή σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ο βραζιλιάνος αντιπρόεδρος Χαμίλτον Μοουράου.
«Η εξωτερική μας πολιτική δεν είναι να επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών», είπε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος βρίσκεται στην Ελβετία, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι αναγνωρίζουν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού κρατικού θεσμού υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ως τον «πρόεδρο εν ενεργεία» της χώρας αυτής, καθώς η δεύτερη θητεία του Μαδούρο αμφισβητείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανέφερε σε δική του ανακοίνωση ότι η χώρα «θα υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά τη διαδικασία μετάβασης ώστε η δημοκρατία και η κοινωνική ειρήνη να αποκατασταθούν στη Βενεζουέλα».
Την ανακοίνωση αυτή αναπαρήγαγε λίγο αργότερα ο ίδιος ο πρόεδρος Μπολσονάρου μέσω Twitter από το Νταβός. Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας είναι σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης του Μαδούρο, την οποία έχει χαρακτηρίσει «δικτατορία».
Η Βραζιλία και η Βενεζουέλα μοιράζονται σύνορα έκτασης 2.200 χιλιομέτρων.
Τα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από 100.000 πολίτες της Βενεζουέλας πέρασαν τα σύνορα αυτά, αφού αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους λόγω της βαθιάς οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης.
Ο αντιπρόεδρος της Βραζιλίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη» για την ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών.
(Mε πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)