Ένας Αργεντινός πρώην στρατιωτικός πέθανε από φυσικά αίτια στο Βερολίνο, λίγες εβδομάδες πριν του απαγγελθούν κατηγορίες για τη δολοφονία 23 μελών αριστερών ομάδων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή.
Ο 75χρονος πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ήταν ύποπτος για την απαγωγή, την εξαφάνιση, τον βασανισμό και τη δολοφονία 23 νέων ανθρώπων το 1976 και το 1977, δήλωσαν οι εισαγγελείς του Βερολίνου.
Δεν κατονόμασαν τον ύποπτο, αλλά το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECCHR), το οποίο βοήθησε τους συγγενείς των θυμάτων να καταθέσουν μήνυση κατά του υπόπτου, αναφέρθηκε σε αυτόν ως Λουίς Κάιμπουργκ.
30.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν
Υπολογίζεται ότι 30.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της Αργεντινής, η οποία εξαπέλυσε βίαιη εκστρατεία κατά των υποτιθέμενων αριστερών πολιτικών επικριτών στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.
Ο Κάιμπουργκ ήταν ο φερόμενος ως διοικητής μιας επίλεκτης μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού που θεωρείται υπεύθυνη για τον θάνατο τουλάχιστον 150 ανθρώπων και διέφυγε στο Βερολίνο το 2013 μετά την καταδίκη συναδέλφων του από τη στρατιωτική ομάδα στην οποία ανήκε στην Αργεντινή.
Είχε διπλή υπηκοότητα Αργεντινής-Γερμανίας και για επτά χρόνια έζησε σε φαινομενική ηρεμία μέχρι που η παρουσία του στην πρωτεύουσα αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Bild.
Μετά από μια μακρά έρευνα, η οποία περιελάμβανε συνεργασία με Αργεντινούς αξιωματούχους, συνέντευξη πολλών μαρτύρων και έρευνα στο διαμέρισμά του στο Βερολίνο, κατατέθηκε κατηγορητήριο αυτό το μήνα. Στη συνέχεια όμως διαπιστώθηκε ότι ο άνδρας είχε πεθάνει από φυσικά αίτια τον Οκτώβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας του Βερολίνου.
«Ο θάνατος του κατηγορούμενου τερματίζει απότομα τις προσπάθειες δεκαετιών των συγγενών και των ερευνητικών αρχών στην Αργεντινή και τη Γερμανία», δήλωσε η Μάργκαρετ Κόπερς, γενική εισαγγελέας του Βερολίνου.
Ο Βόλφγκανγκ Κάλεκ, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECCHR), δήλωσε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα θύματα και οι οικογένειές τους δεν μπόρεσαν να δουν τη δικαιοσύνη να απονέμεται, ιδίως δεδομένου ότι «υπάρχει ολοκληρωμένο και στέρεο κατηγορητήριο από τον εισαγγελέα του Βερολίνου και οι περισσότεροι από τους συνεργούς του Κάιμπουργκ έχουν καταδικαστεί από δικαστήρια της Αργεντινής».
Σύμφωνα με τους Εισαγγελείς, τα θύματα, μετά τη σύλληψή τους, μεταφέρθηκαν σε μια βάση πεζοναυτών και βασανίστηκαν εν γνώσει του υπόπτου. Ορισμένοι μεταφέρθηκαν σε άλλες τοποθεσίες και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τελικά να τους πυροβολήσουν σε σκηνοθετημένες συγκρούσεις.
(Πηγή: The Guardian)