Βίαια επεισόδια στη Γεωργία μετά το «πάγωμα» των συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ

Άγριες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας
via Associated Press

Βίαιες συγκρούσεις έλαβαν χώρα στη Γεωργία αφού το κυβερνών κόμμα «πάγωσε» τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ μέχρι το 2028.

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν κανόνια νερού, σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα αργά την Πέμπτη για να διαλύσουν διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Ηρακλί Κομπάχιτζε, κυβερνώντος «Γεωργιανού Ονείρου».

Το κόμμα κήρυξε νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές του προηγούμενου μήνα, την οποία η αντιπολίτευση της χώρας απέρριψε και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταδίκασαν. Οι εκλογές της 26ης Οκτωβρίου σε μεγάλο βαθμό εξελήφθησαν ως δημοψήφισμα πάνω στις φιλοδοξίες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ και το κυβερνών κόμμα είχε υποδείξει ότι θα συνέχιζε να επιδιώκει είσοδο στην Ένωση.

via Associated Press

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι τέθηκαν υπό κράτηση 43 άτομα κατά τις διαδηλώσεις. Η πρόεδρος Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι είπε ότι η κυβέρνηση κήρυξε «πόλεμο» στον λαό και βρέθηκε απέναντι στην αστυνομία κατά τις διαδηλώσεις, ρωτώντας τους αστυνομικούς αν υπηρετούν τη Γεωργία ή τη Ρωσία.

Η πρόεδρος της Γεωργίας, που έχει σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικό/ τελετουργικό ρόλο, έχει πει ότι το κόμμα «έστησε» τις εκλογές με τη βοήθεια της Ρωσίας, η οποία παλαιότερα κυβερνούσε τη Γεωργία ως κομμάτι της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά την ίδια, η απόφαση αναστολής της διαδικασίας για ένταξη στην ΕΕ αποτελούσε το αποκορύφωμα ενός «συνταγματικού πραξικοπήματος που εκτυλισσόταν για εβδομάδες».

Η ανακοίνωση της κυβέρνηση περί «παγώματος» διαπραγματεύσεων έλαβε χώρα ώρες αφού το ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που καταδίκαζε την ψηφοφορία του προηγούμενου μήνα, λέγοντας πως δεν ήταν ούτε δίκαιη ούτε ελεύθερη, αντιπροσωπεύοντας άλλο ένα παράδειγμα δημοκρατικής οπισθοδρόμησης «για την οποία το κυβερνών κόμμα “Γεωργιανό Όνειρο” είναι πλήρως υπεύθυνο». Ευρωπαίοι παρατηρητές είπαν ότι οι εκλογές έγιναν σε κλίμα διχασμού που χαρακτηρίστηκε από περιστατικά δωροδοκίας, διπλής ψήφου και βίας.

Η ΕΕ έδωσε στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον Δεκέμβριο του 2023 υπό τον όρο πως θα τηρήσει κάποιες προϋποθέσεις, μα σταμάτησε τη διαδικασία και έκοψε την οικονομική στήριξη νωρίτερα μέσα στο έτος αφού ψηφίστηκε ένας νόμος περί «ξένης επιρροής», ο οποίος θεωρήθηκε πλήγμα στις δημοκρατικές ελευθερίες. Ευρωβουλευτές ζήτησαν επανάληψη των εκλογών εντός ενός έτους υπό διεθνή επίβλεψη, ενώ κάλεσαν την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις και να περιορίσει τις επίσημες επαφές με την κυβέρνηση της Γεωργίας. Ο Γεωργιανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «καταρράκτη προσβολών» από τους πολιτικούς της ΕΕ, προσθέτοντας πως αυτοί που θέλουν το κακό της χώρας «έχουν μετατρέψει το ευρωκοινοβούλιο σε ένα όπλο εκβιασμού σε βάρος της Γεωργίας, κάτι που είναι μεγάλη ντροπή για την ΕΕ...θα συνεχίσουμε την πορεία μας προς την ΕΕ, ωστόσο δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας κρατά σε μια συνεχή κατάσταση εκβιασμού και χειραγώγησης, που είναι εντελώς ασεβής προς τη χώρα και την κοινωνία μας».

Οι επικριτές του «Γεωργιανού Ονείρου», που δημιουργήθηκε από τον Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, δισεκατομμυριούχο που έκανε την περιουσία του στη Ρωσία, ότι γίνεται όλο και πιο απολυταρχικών τάσεων και έρχεται πιο κοντά στη Μόσχα.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή