Η χώρα είναι προ των πυλών για δεύτερο γενικό lockdown μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος. Τα κρούσματα δεκαπλασιάστηκαν μέσα σε 2 μήνες, ενώ οι θάνατοι αυξάνονται καθημερινώς. Το ίδιο και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Τα μέτρα αποδείχτηκαν ελλιπή, καθώς δεν φαίνεται να επηρέασαν διόλου την αλματώδη επιδημιολογική έξαρση. Φαίνεται πως η Ελλάδα χορεύει αυτή την φορά στον ίδιο ρυθμό με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που δεν γινόταν τον Απρίλιο. Τουναντίον, αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση.
Τα σχόλια κατά το πρώτο κύμα του κορονοϊού για την Ελλάδα ήταν διθυραμβικά. Επιγραμματικά:
New York Times: «Η Ελλάδα Ξεπέρασε κάθε Πρόβλεψη»
ARD: Υποδειγματική χώρα η Ελλάδα (με ειδική μνεία στον Σωτήρη Τσιόδρα)
Guardian: Κοιτάξτε την Ελλάδα
Figaro: Σε απίστευτη ετοιμότητα η Ελλάδα
Τα τουριστικά γραφεία παρότρυναν τους ταξιδιώτες να επιλέξουν την χώρα μας για διακοπές. Από την πλευρά μας, δεν αρνηθήκαμε αυτό το «δώρο», καθώς το οικονομικό «αγκάθι» της ταχύτατης αυτής κρίσης είναι το ίδιο «τσουχτερό» με το υγειονομικό, οπότε έπρεπε να διαλέξουμε: Οικονομία ή Υγεία; Τώρα, όμως, δεν έμεινε κάτι αξιέπαινο.
Σίγουρα, δεν είμαστε Μπέργκαμο, όπως, βιαστικά πρόλαβε να δηλώσει ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, για την Θεσσαλονίκη και ούτε πρόκειται να γίνουμε. Θυμίζουμε, ότι στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, υπήρχαν εκατόμβες νεκρών την άνοιξη του 2020 και πολλοί από αυτούς μεταφέρονταν με φορτηγά στρατού.
Ωστόσο, τα συμπεράσματα είναι δύο. Αρχικά, σε μια πανδημία δεν μπορείς να προκρίνεις νικητές και χαμένους, μόνο και μόνο από τα στατιστικά στοιχεία, διότι αποτελούν μεταβλητές που έρχονται και παρέρχονται. Η Ελλάδα από σημείο αναφοράς μετατράπηκε μέσα σε έξι μήνες σε «κόκκινη χώρα». Αναπόφευκτο.
Δεύτερον, ας είμαστε ειλικρινείς. Εδώ και μήνες δεν αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τον κορονοϊό. Πάρτι, μαζώξεις, εκκλησιασμοί και μέτρα καμουφλάζ, όπως κλείσιμο των περιπτέρων μετά τις 12, μέχρι να έρθει εν τέλει η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, λόγω των μαζώξεων των νέων. Ο ιός, όμως, δεν είναι νυχτόβιος. Στο τέλος την πλήρωσε και ο Πολιτισμός, χωρίς να έχει δοθεί μέχρι στιγμής κάποια λογική απάντηση στο γιατί έκλεισαν τα θέατρα.
Είναι άξιο αναφοράς το ότι στον τομέα που έπρεπε να υπάρξουν άμεσα μέτρα, δεν κουνήθηκε φύλλο. Ο συνωστισμός στα ΜΜΜ αποτελεί ακόμα και σήμερα την πληγή της υγειονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση αντέδρασε οκνηρά και σίγουρα η επάνδρωση του ΟΑΣΑ με 100 λεωφορεία των ΚΤΕΛ για την αύξηση των δρομολογίων, τη στιγμή που καταμετρούνται ημερησίως περισσότερα από 1500 κρούσματα, δεν αποτελεί άμεση λύση.
Πλέον, παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν τουλάχιστον η Ταϊβάν και η Αυστραλία. Αλλά οι συγκεκριμένες χώρες δεν γοητεύτηκαν με τις δάφνες που στόλισαν εμάς. Δούλεψαν σκληρά. Κλείστηκαν για μήνες «στον εαυτό τους». Και πλέον, μετράνε μέρες χωρίς κρούσμα, όσο εμείς θα μετράμε μέρες μέχρι να βγούμε από το δεύτερο lockdown.
Η ατομική ευθύνη είναι εξίσου σημαντική με την πολιτική ευθύνη. Μόνο με σοβαρότητα και υπομονή θα καταφέρει η χώρα να ανασάνει υγειονομικά και οικονομικά, πριν γεμίσουν οι ΜΕΘ, πριν οδηγηθούμε σε οικονομική ύφεση κι - επιτέλους- πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο και οδεύσουμε στο τελευταίο στάδιο της περιζήτητης «νέας κανονικότητας».
* Το lockdown θα ξεκινήσει να ισχύει από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου. Πέρα από τον περιορισμό στις μετακινήσεις (προφανώς θα ισχύσει το σύστημα με τα SMS που ίσχυε και στο πρώτο lockdown) θα κλείσουν όλα τα καταστήματα με εξαίρεση τα super market, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων και γενικά όσα διαθέτουν στην αγορά είδη πρώτης ανάγκης. Τα σχολεία θα κλείσουν με εξαίρεση τα δημοτικά ενώ στα γυμνάσια και στα λύκεια θα εφαρμοστεί το σύστημα της τηλεκπαίδευσης.